Våren er snart her – og i den skarpe vårsolen, ser du både støv og skitne vinduer tydeligere. En vårrengjøring gjør boligen din klar for vår og sommer. En god vårrengjøring skal gi boligen en frisk og ren start etter en lang periode med høst og vinter. Under får du våre beste tips til hvordan gjøre vårrengjøringen enklere.

De aller fleste av oss synes det er deilig å ønske våren velkommen med et rent og pent hjem. En grundig vårrengjøring er bra for både deg og boligen din. Når du tar vårrengjøringen, bør du også huske på håndtak, lysbrytere, vegger, tak og andre områder som gjerne blir oversett når du tar helgevasken. Mange gjør også andre oppgaver som gjerne gjøres én til to ganger i året, for å sette huset i stand til våren. Som for eksempel en vindusvask.

Vårvask på kjøkkenet

For å gjøre vårrengjøringen enklere på kjøkkenet, er det viktig å tenke vedlikehold og holde det rent gjennom hele året. Det er nemlig enklere å holde det rent, enn å gjøre rent ved skippertak.
Ha minst mulig stående på kjøkken- og oppvaskbenk. Fjern visne blomster og råtnende frukt så raskt som mulig – da unngår du bananfluer.

Ved matlaging bør du rydde bort og vaske opp underveis – da blir det mindre å rydde når maten er klar. Vask over kokeplaten/ toppen med en gang du har brukt den. Da vil ikke maten rekke å tørke inn og feste seg. Inntørkede flekker er mye vanskeligere å fjerne, enn når du tørker opp med en gang. Husk å tørke over håndtak på kjøkkenskap og kjøleskap med mikrofiber – alle berøringspunkter samler mye bakterier.

Hva du bør ha lett tilgjengelig på kjøkkenet for å gjøre vårrengjøringen enklere

 • Ha mikrofiberkluter lett tilgjengelig, og gjerne en sprayflaske med zalovann til flekker. Tørr mikrofiber til tørre smuler osv. og fuktig til våte flekker
 • Bruk tørkepapir til melkesøl og kjøttsaft – så du ikke samler unødig mye bakterier i kluten.
 • Feiekost/brett eller en liten håndstøvsuger. Obs! bruker du håndstøvsuger bør den ikke brukes på våte matrester – det kan ødelegge støvsugeren og/eller skape vond lukt. Støvsugeren bør tømmes ofte. Det beste er feiekost/brett og rett i søpla.
 • Legg matpapir, folie eller plast på toppen av kjøkkenskapene. Da kan du bare fjerne beskyttelsen hver 2-3 mnd og tørke over med fuktig mikrofiberklut

Badet trenger også en vårrengjøring

1-2 ganger pr år, bør du rense og vaske fuger og fliser på badet. På badet kan det nemlig bygge seg opp et lag med smuss av både hudfett, såpe og kalk som vil gjøre det helt nødvendig å skrubbe flisene på badet skikkelig en gang iblant. Er det lenge siden du vasket flisene på badet, bør du absolutt vurdere å ta en skikkelig vask

Tips til å gjøre vårvasken på badet enklere

 • Ha en engangsklut eller en mikrofiberklut lett tilgjengelig på badet. Da kan du kjapt tørke over speilet, kranen og vasken samt benk før du legger deg. Slik får du enkelt bort tannkrem og såpesøl med en gang før det tørker inn og blir vanskelig å fjerne.
 • Etter hver dusj kan du skylle veggene med kaldt vann, samt bruke en nal til å fjerne vannet fra vegger og glassdører. Da vil dusjveggene holde seg rene lenger og du slipper striper og oppsamling av kalk.
 • Tørk av flekker på veggene med det samme de oppstår
 • Husker du også på å rense sluket for hår hver gang, vil du slippe å bruke avløpsrens så ofte.

Vask vinduene oftere – minst 2 -4 ganger pr år.

Hvor ofte du bør vaske vinduene, avhenger litt av hvor du bor i landet og hvor utsatt vinduene er for vær og vind. En grei regel å følge er at man vasker vinduene utvendig minst 1-2 ganger i året og innvendig 4 ganger pr år.

Noen kan oppleve syreskader på sine vinduer. Dette kommer ofte som følge av syreslipp fra materialer som betong, tegl og enkelte typer metaller. Skadene påvirker glassets utseende og evne til å slippe inn lys. Det er ikke mulig å vaske bort disse skadene når de først har oppstått – men regelmessig vinduspuss begrenser slike syreskader.

Hvordan holde vinduene vedlike

Dersom du er flink til å vaske vinduene regelmessig kan det begrense slike syreskader. Du kan lese mer om hvordan vi vasker vinduer her. Eller følg disse kjappe tipsene:

 1. Ha riktig utstyr
 2. Bruk lunkent vann og lite såpe
 3. Vindusspylervæske til vanskelige flekker
 4. Bruk svingeteknikk eller overlapping
 5. Tørk opp vann med en gang
 6. Ikke vask vinduer når solen står rett på

Enklere vårvask av vegger og tak

Tak og vegger bør rengjøres minst èn gang pr år, for å ha et godt inneklima i boligen din. Den beste tiden for dette er på vårparten etter fyringssesongen. Fyring bidrar nemlig til flere partikler i luften og dårligere inneklima.

Bor du i nærheten av et større sentrum, bør du gjøre rent tak og vegger minst 2 ganger i året. Veistøv er ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Et dårlig inneklima kan også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier.

Tips for å gjøre vårrengjøringen av tak og vegger enklere

 1. Tørk av flekker på vegger med det samme de oppstår
 2. Tørrmopper du taket jevnlig, trenger du mindre tid per gang, siden skitt og støv ikke rekker å bygge seg opp. Ta gjerne et rom hver gang du gjør rent, da blir ikke jobben så stor
 3. Sørg for god ventilasjon i boligen. God utlufting minsker sjansen for at partiklene fester seg.

Trenger boligen din en skikkelig vårrengjøring og du synes det er kjedelig å gjøre rent selv, hjelper vi deg gjerne med dette. Les mer om vår tjeneste vårrengjøring og bestill her