Er det lenge siden du har moppet tak og vegger? Du bør gjøre rent tak og vegger minst èn gang pr år, for å ha et godt inneklima i boligen din. En god tid å gjøre dette på, er nå på vårparten etter fyringssesongen. Fyring bidrar nemlig til flere partikler i luften, spesielt sot og fører til dårligere inneklima.

Bor du i nærheten av et større sentrum med mye trafikk, bør du gjøre rent tak og vegger minst 2 ganger i året. Veistøv er ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår. Normalt med skitt og støv er ikke helseskadelig, men for mye støv inne i boligen kan være skadelig for deg. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Et dårlig inneklima kan også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier.

Hvordan rengjøre tak og vegger

Du trenger riktig utstyr:

 • En moppestang
 • Flere microfibermopper
 • Mikrofiberkluter til listverk
 • Rent, lunkent vann

Gjøre rent tak og vegger med tørrmopping eller med fuktig mopp?

Ønsker du å fjerne støv og pollen, anbefaler vi kun tørrmopping. Har du lette flekker kan du evt. bruke en mikrofiberklut, lett fuktet med rent vann, og tørke over flekkene med en tørr klut i etterkant.

TIPS: tørk fra flekkens utside og innover, så unngår du at flekken sprer seg utover.

Hjelper det ikke med kun vann, test med godt utvannet rengjøringsmiddel/kjemi. Ikke bruk for sterk kjemi da denne kan bleke og skade fargen over tid. Er du usikker på om tapeten vil tåle det? Prøv i et lite synlig hjørne først og klapp bort flekken – ikke gni! Tørk forsiktig over med en myk klut til slutt for å fjerne eventuelle såperester.

Har du derimot vanskelige flekker fra nikotin, matfett eller sot/heksesot må du nok bruke sterkere kjemikalier:

Sigarettrøyk og matfett er vanskelig å fjerne

Nikotin og matfett er de to største kildene til vanskelig smuss på vegger og tak, og begge deler tar tid å fjerne. I hjem hvor det røykes kan det bli et gult fett- og nikotinlag på vegger og tak, og det er vanskelig å vaske vekk. Det funker ikke med vanlig husholdningssåpe, og må noen ganger males over. Skal du gjøre rent tak og vegger med denne type smuss bør du bruke produkter som er tilpasset dette. CityMaid bruker profesjonelle alkaliske produkter designet for denne type smuss. Vi kan imidlertid ikke garantere at du blir kvitt all lukt, da lukten ofte sitter i materialet, ikke bare i smuss på overflaten. Ønsker du en permanent luktfjerning anbefaler vi å ta kontakt med en profesjonell leverandør som har ekspertise innen luktfjerning.

I byer kan eksos utenfra også feste seg til overflater. Et tips er da å øke hyppigheten med tørrmopping av tak og vegger som er spesielt utsatt. Er rommene tilknyttet kjøkken eller bad, anbefales det å vaske overflatene oftere.

Ønsker du å ha jevne vegger uten flekker ol anbefaler vi å male veggene etter vask. En grundig vask er et riktig utgangspunkt før malejobben starter, da du sikrer at malingen får feste. Uten tilstrekkelig vask, vil resultatet av malingen bli dårligere, og i verste fall kan malingen flasse av eller boble opp.

Heksesot – hva er det?

I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme «klebrig sot» på overflater, gjerne på vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot eller kjemisk sverting. Da dannes svart, klebrig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Årsaken er sen avdamping av nyere og vannløselig maling og fordi det ikke lenger er mulig å få tak i løsemiddelbaserte malinger. God utlufting minsker sjansen for at partiklene fester seg. Det beste er å ikke male om vinteren samt å sørge for god utlufting når du maler. Les mer om hvordan du skal unngå heksesot her

Tips til hvordan gjøre rent vegger og tak

 1. Bruk en tørr mikrofibermopp med langt skaft til å tørke vekk tørt støv først. Vask bort evt. småflekker med en lett fuktet mikrofiberklut.
  Ønsker du kun fjerning av tørt støv og pollen, kan du nå gå rett til punkt 7 for avslutning.
 2. Dersom du skal vaske veggene, er det viktig å kartlegge hvilket underlag du har. Hvis overflaten tåler vann og alkalisk kjemi, kan du forfukte mopper med denne blandingen.
 3. Fukt moppene i ferdig såpeblanding i ønsket mengde, og legg fuktige mopper i en tom bøtte. Legg gjerne en pose på toppen. Dette senker tørkeprosessen og du har perfekt fuktige mopper. Det er viktig at moppene er kun litt fuktige og ikke våte.
 4. Gjør også klart en mengde tørre mopper. Dekk til lister og gulv slik at disse ikke blir skadet av vannsøl.
 5. Start å vaske veggen, ett parti av gangen, nedenfra og opp. Husk å skifte mopp ofte, da begrenser du mengden skjolder og striper.
 6. Dra over med en ren mikrofiberklut eller mopp for å fjerne rester av middelet du brukte
 7. Vask over lister, karmer, dører og brytere for å et perfekt resultat.

Visste du at selv om du vasker jevnlig, så bør du ha en hovedrengjøring 2-3 ganger pr år for å opprettholde kvaliteten på ditt daglige renhold?

Synes du det blir for mye arbeid å gjøre det selv, hjelper vi deg gjerne –

Få et skreddersydd tilbud her >>