Vindusvask med nal
(Last Updated On: 23. juni 2021)

Vet du hvordan du skal vaske vinduer på best mulig måte? Mange kvier seg for å vaske vinduene – men har du funnet frem nal og mikrofiberkluten er du langt på vei. Få våre beste tips her.

Det er viktig å være forberedt. Har du stige og/eller forlengerskaft slik at du kommer til høyt opp? Noen vinduer kan være vanskelige å komme til. Da er et skaft eller stige riktig verktøy. Riktig utstyr gjør jobben lettere.

Dette vil du trenge til vindusvasken:

  • Bøtte
  • En god nal, med myk gummi
  • En forvasker, klut eller svamp
  • En klikkskrape – til vanskelige flekker som fugleskitt
  • Rene mikrofiberkluter
  • Oppvaskhåndklær til vinduskarmer
  • Hansker
  • Zalo og evt. vindusspylervæske (hvis vinduene er veldig forurensede)

Hvordan vaske vinduer

1. Ha riktig utstyr

Du trenger en god nal til vindusvasken. Den består av et godt håndtak, en avtakbar skinne og en gummidel som kan skiftes ut. Gummien må være myk, slik at den drar vannet godt med seg. Skaftet må være godt å holde i og tung nok til at du holder den stødig, men uten at du blir sliten i håndleddet. En forvasker (en nal med pels) gjør det enklere å fjerne flekker ol. Man kan også bruke en svamp om man ikke har bøtte og forvasker for hånden. Det viktigste er å få vinduet tilstrekkelig dekket med vann og såpe. Ofte holder det å gå over med en lett hånd om det er flekker på karmer ol med en svamp.

2. Bruk lunkent vann og lite såpe

For varmt vann kan nemlig ødelegge virkningen til såpa. Du bør heller ikke bruke for mye såpe, for det vil bare gi grå vinduer og såperester på vinduene. Bytt vann ofte – så du ikke drar med deg skittent vann og såpe videre. Lunkent vann og et par dråper zalo holder lenge.

3. Vindusspylervæske til vanskelige flekker

Er vinduene ekstra skitne kan du bruke litt vindusspylervæske i vannet. Er det vanskelig å få vekk fingerflekker på vinduene innvendig, trengs det litt mer såpe og mer virketid. Skum da opp litt zalovann og la det ligge flatt på vinduet (om det kan snus, legg det horisontalt). Gå over vinduet med en tørr mikrofiberklut først, dersom det er mye pollen eller annet støv.

4. Bruk svingeteknikk eller overlapping

Du kan velge mellom å svinge nalen over vinduet og den mer klassiske hvor man drar ned og overlapper hverandre. Tilpass gjerne teknikk etter vindu og hva du er komfortabel med. De som jobber mye med store vinduer vil nok oppleve at «svingingen» er raskere og gir gode resultater, mens om du har mindre vinduer, eller sprosser vil nok mange ha stor fordel av en mindre nal (bare sett på en mindre skinne og gummi på skaftet) og den klassiske dra ned metoden.

 

5. Tørk opp vann med en gang

Legg gjerne et oppvaskhåndkle i karmen for å samle opp vann som renner ned. Bruk en klut beregnet for glass på vinduene, og ha et par allround kluter med deg til vann som renner ned, til å tørke av nalen, og til å vaske rundt karmene med. Brett klutene slik at du har flere rene sider, og bytt de ofte. Da unngår du å dra skitt og vann med deg rundt karmen. For å oppnå et godt resultat bør du tørke av nalen med en mikrofiberklut mellom hver stripe. Tørk alltid opp vann med en gang.  Vask over karmene når du er i gang. Vann og mikrofiber holder lenge.

6. Ikke vask vinduer når solen står rett på

Når solen står rett på vinduet vil vann og såpe tørke for raskt, og det kan oppstå skjolder på glasset.

Da vet du hvordan du skal vaske vinduer. Hvor ofte du bør vaske vinduene er litt etter bruk og behov. For de aller fleste holder det med to til fire ganger i året. Ofte er det vår og høst vinduene tas, gjerne i sammenheng med vår og vinter forberedelsene ellers i huset.

Til slutt: pass på å vaske mikrofiberkluter og forvasker etter bruk – helst over 60 grader og uten skyllemiddel.

PS: vi anbefaler ikke vindusvask i sprengkulde selv om det er mulig – resultatet blir ikke alltid like bra og du må antagelig gjøre vasken om igjen. Les mer om dette i vår artikkel «Er vindusvask i sprengkulde å anbefale?»

Ønsker du ikke å vaske selv, tar vi gjerne vindusvasken for deg!

Sjekk pris på vindusvask her >>