Vet du hvordan du skal vaske vinduer på best mulig måte? Mange kvier seg for å vaske vinduene – men har du funnet frem nal og mikrofiberkluten er du langt på vei. Få våre beste tips her.

Det er viktig å være forberedt. Har du stige og/eller forlengerskaft slik at du kommer til høyt opp? Noen vinduer kan være vanskelige å komme til. Da er et skaft eller stige riktig verktøy. Riktig utstyr gjør jobben lettere.

Ønsker du profesjonell hjelp til vindusvasken?

Dette vil du trenge til vindusvasken:

 • En god nal hvor gummien forblir myk, gjerne med naturgummi
 • En klut eller svamp, men gjerne en forvasker
 • En klikkskrape – til vanskelige flekker som fugleskitt
 • Mikrofiberkluter som er rene
 • Kjøkkenhåndkle til vinduskarmer
 • Egnet rengjøringsmiddel som Zalo
 • Er vinduene veldig forurenset kan man bruke litt vinduspylervæske

Slik vasker du vinduene

1. Ha riktig utstyr

Det viktigste utstyret du trenger til vindusvasken er en god nal med myk gummi. Styr gjerne unna de rimeligste nalene på markedet ettersom gummien på de fort kan bli tørr. Da risikerer du at vannet ikke blir dratt like godt bort, og det kan oppstå skjolder. Vi anbefaler at du bruker en forvasker helt i starten, da vil det ofte være enklere å fjerne skitt og flekker på vinduet. Hvis du ikke har en forvasker tilgjengelig, vil en svamp gjøre samme jobben.

2. Bruk lunkent vann og lite såpe

Pass på at vannet er lunkent, og ikke for varmt da det kan ødelegge virkningen til såpa. Du bør heller ikke bruke for mye såpe, for det vil kunne gi grå vinduer og såperester på vinduene. Bytt vann ofte – så du ikke drar med deg skittent vann og såpe videre. Lunkent vann og et par dråper Zalo holder lenge.

3. Vindusspylervæske til vanskelige flekker

Er vinduene ekstra skitne kan du bruke litt vindusspylervæske i vannet. Er det vanskelig å få vekk fingerflekker på vinduene innvendig, trengs det litt mer såpe og mer virketid. Skum da opp litt Zalovann og la det ligge flatt på vinduet (om det kan snus, legg det horisontalt). Gå over vinduet med en tørr mikrofiberklut først, dersom det er mye pollen eller annet støv.

Er du redd for å få syreskader på vinduene dine? Les mer om hva som forårsaker syreskader og hvordan du kan forebygge det.

4. Bruk S-metoden

Når du vasker vinduer er det to teknikker du bør velge mellom – S-metoden eller overlapping. S-metoden innebærer at du begynner i øverste hjørne på vinduet og drar nalen nedover i en S-form. For å unngå skjolder og striper, er det viktig at du ikke drar over de samme stedene flere ganger. Dette er metoden proffene bruker, og den som gir best resultat. I videoen under kan du få utfyllende tips til hvordan du bør dra nalen.

 

5. Tørk opp vann med en gang

Legg gjerne et oppvaskhåndkle i karmen for å samle opp vann som renner ned. Bruk en klut beregnet for glass på vinduene, og ha et par allround-kluter med deg til vann som renner ned, til å tørke av nalen og til å vaske rundt karmene. Brett klutene slik at du har flere rene sider, og bytt dem ofte. Da unngår du å dra skitt og vann med deg rundt karmen. For å oppnå et godt resultat bør du tørke av nalen med en mikrofiberklut mellom hver stripe. Tørk alltid opp vann med en gang. Vask over karmene når du er i gang, vann og mikrofiber holder lenge.

6. Når bør du vaske vinduene?

For de aller fleste holder det å vaske vinduene to til fire ganger i året. Ofte er det vår og høst vinduene tas, gjerne i sammenheng med sommer- og vinterforberedelsene ellers i huset. Vi anbefaler deg å ikke vaske vinduene om vinteren, da vannet kan fryse. Skulle du likevel ønske å utføre vasken når det er kuldegrader, så les gjerne vår artikkel om hvordan vaske vinduer om vinteren.

Du bør vaske vinduer på dager med en del skyer, og ikke i direkte sollys. Les mer om hvorfor du bør unngå å vaske på solrike dager, og få flere tips til vindusvasken her.

Hva slags rengjøringsmidler bør du bruke til vindusvasken?

Når du vasker vinduer, er det mange tips og råd om hvilke rengjøringsmidler du kan bruke. Zalo er en av de mest brukte såpene, som fungerer godt på grunn av sine fettløsende egenskaper. Vi i CityMaid anbefaler at du ikke bruker salmiakk, da det er veldig sterkt for både miljøet, deg og vinduene. Salmiakkvannet kan også løse opp veggmalingen rundt vinduet. Litt lunket vann blandet med oppvasksåpe holder lenge!

Ønsker du et mer naturlig rengjøringsmiddel som gir rene vinduer, kan du bruke eddik. Lukten på eddik er ikke like ille som en del andre kjemiske produkter, og dermed slipper du også allergiske reaksjoner som kan forekomme hos noen. Vi anbefaler at du blander en del eddik med tre deler varmt vann for best resultat.

Hvordan få rene vinduer uten skjolder og striper

Du bør ikke bruke de billigste nalene, ettersom gummien på disse fort kan bli tørr og stiv. Har du en god nal med naturgummi, vil gummien holde seg myk under vaskingen.

For å unngå skjolder når du vasker skal du begynne i øverste hjørne og dra nalen i en S-form, mens du holder den litt skrått. Ved å holde den skrå, vil vannet renne nedover til delene av vinduet som ikke er tatt enda. Unngå å dra nalen over samme sted flere ganger, da det fort fører til striper og skjolder. Det er også viktig at du ikke bruker for lite vann, slik at nalen kan skli fint over vinduet.

Pass på at du bruker riktig rengjøringsmiddel, slik at fett og olje fjernes fra vinduet. Du kan avslutte vasken med å tørke over med en tørr mikrofiberklut. Våte kluter kan fort føre til at det legger seg igjen restfukt på vinduet og vinduskarmen.

Våre 7 beste tips for rene vinduer

 1. Se an hvor skitne vinduene er. Er det mye støv, pollen og skitt, må du tørke over med en ren klut først. Enten tørr eller fuktig – avhengig av type skitt. Bruk mikrofiber.
 2. Bruk nok såpe – men heller ikke for mye – og skum opp. Bruker du for mye såpe blir vinduene grå og du må vaske på nytt. CityMaid bruker et profesjonelt middel, men du kan gjerne bruke noen dråper oppvasksåpe. Det skal være så mye skum at det henger igjen på vinduet. Da glir nalen bedre og du ser hvor det er vasket.
 3. Blir det mye såpe som henger igjen på nalen, kan du dunke nalen lett mot vinduet et par ganger for å fjerne overskuddet før du drar over vinduet.
 4. Vi bruker en del vann på vinduer utendørs – da glir nalen bedre og du får vekk pollen og skitt raskere.
 5. Hold gjerne forvaskeren – eller en klut – under nalen når du vasker innendørs. Da hindrer du at det renner så mye vann på karmer og gulv inne.
 6. Dra nalen i en S-lignende form over vinduet – da slipper du striper.
 7. Tørk over karmer og vinduskanter med en mikrofiberklut beregnet for glass etterpå.

Ønsker du ikke å vaske selv, tar vi gjerne vindusvasken for deg!

Sjekk pris på vindusvask her >>