Det blir lysere dager og våren nærmer seg. Er vinduene dine skitne? Så snart kulden slipper kan du ta en vindusvask igjen. Har du funnet frem nal og mikrofiberkluten, er du langt på vei. Få 6 tips til vindusvasken her.

Alle materialer trenger vedlikehold. Dette gjelder også vinduene dine.  Vinduer utsettes for store påkjenninger over lang tid med vinter, sommer, sprengkulde, varme, vind og regn. Salt og sand fra veien eller etter regn kan blåse mot vinduene og blir liggende. Dette kan bygge seg opp og sette seg fast, dersom du ikke vedlikeholder eller vasker vinduene regelmessig. Med regelmessig vask kan det begrense slitasje og andre skader samt forlenge levertiden til vinduene dine. Les hvordan unngå syreskader på vinduene her

Sørg for at du har det du trenger

Forberedelser er viktig. Sjekk at du har stige og evt. forlenger til skaft slik at du når høyt opp. Noen vinduer kan være vanskelige å nå toppen av med kun en armlengde. Da er et skaft eller stige riktig verktøy. Komplett utstyr er en forutsetning for en god jobb.

En forvasker (en nal med pels) som gjør det enklere å fjerne flekker og lignende når man vasker vinduer. Man kan også bruke en svamp, om man ikke har bøtte og forvasker for hånden. Det viktigste er å få vinduet tilstrekkelig dekket med vann og såpe. Ofte holder det å gå over med en lett hånd om det er flekker på karmer og lignende med en svamp.

Klikkskrape er nesten som et barberblad som fjerner de harde flekkene på vinduene – som for eksempel fugleskitt. Obs: bruk en lett hånd, slik at du unngår å skade vinduene.

Mikrofiberkluter – her trenger du spesielt glasskluter til eventuelle vannrester på glasset og allround klut til vask av karmer og lignende. Ha med deg flere av disse.

Vannet skal gjerne være lunkent. Rundt 37 grader er bra.

Sjekk om du har alt du trenger før du setter i gang.

Til vindusvasken trenger du:

  • Bøtte
  • Nal, både skinne og håndtak
  • Myk gummi til nalen
  • Forvasker eller svamp
  • Klikkskrape
  • Rene mikrofiberkluter
  • Oppvaskhåndklær til vinduskarmer
  • Hansker
  • Zalo og evt. vindusspylervæske (hvis vinduene er veldig forurensede)

Ønsker du profesjonell vask som gir krystallklare vinduer?

6 tips til vindusvasken

1. Godt utstyr

En god og myk nal er viktig å ha til vindusvasken. Du kan nesten klare deg uten noe annet, men du må ha en god nal. En god nal består av et godt håndtak, en avtakbar skinne og en gummidel som kan skiftes ut. Gummien må være myk, og drar vannet godt med seg. Skaftet må være godt å holde i, tung nok til at du holder den stødig, men ikke så tung at du blir sliten i håndleddet.

Bruk ulike naler dersom du har ulik størrelse på vinduene. Dette vil gjøre jobben mye enklere, og resultatet blir bedre. Husk å bytte gummi på nalen din ofte. Begynner den å bli hard, eller slitt i kantene, bytt gummi. Hard gummi eller dårlig nal er oppskriften på striper. Bytt gjerne minst en gang i året, og pass på at du ikke legger den fra deg i sola. Har du vinduer som er lange og kanskje vanskelig å få jevne fra gardintrapp, ville jeg investert i et forlengerskaft til nalen. Da er det enklere å dra nalen jevnt nedover, og man får et bedre resultat. Et godt resultat starter med et godt forarbeid.

2. Utføring av vindusvasken

Når det kommer til teknikk, kan man velge mellom «svinging» og den mer klassiske hvor man drar ned og overlapper hverandre. Tilpass gjerne stil etter vindu og hva du er komfortabel med. De som jobber mye med store vinduer vil nok oppleve at «svingingen» er raskere og gir gode resultater, mens om du har mindre vinduer, eller sprosser gjerne vil ha stor fordel av en mindre nal (bare sett på en mindre skinne og gummi på skaftet) og den klassiske «dra ned»-metoden.

3. Hold igjen på såpa

Ikke bruk for mye såpe, da det kan gi grå vinduer og såperester på vinduene. Bytt heller vann ofte. Da drar du ikke med deg skittent vann og såpe videre. Litt lunkent vann rundt 37 grader og Zalo holder lenge.

For mye såpe, skittent vann og for lang nal skaper ofte unødvendige problemer for oss. Vi må kanskje vaske vinduene to eller tre ganger i stedet for én gang. Det skaper ofte både frustrasjon og ekstra slitasje på kroppen. Må du øke såpemengden, er det viktig at du vasker over en ekstra gang med rent vann slik at du fjerner såperestene fra vinduet. Ellers vil vinduet bli grått.

4. Mer såpe og ekstra virketid til vanskelige flekker

Er det ekstra forurensing på vinduene kan det være nødvendig med litt virketid og ekstra såpe. Skum da opp litt Zalovann og la det ligge flatt på vinduet (om det kan snus, legg det horisontalt).

Dersom det er mye tørt støv – f.eks. tørt pollenstøv – kan du starte med å gå over vinduet med en tørr mikrofiberklut først.

5. Tørk opp vannsøl raskt

Ha alltid med deg gode mikrofiberkluter. På vinduene anbefaler vi at du bruker egne glasskluter. Bruk gjerne et par vanlige mikrofiberkluter for å tørke opp vannet som renner ned rundt karmen. Husk å brette klutene etter hver gang, slik at du alltid får en ren side til å tørke med.

For å oppnå et godt resultat bør du tørke av nalen med en mikrofiberklut mellom hver stripe.

I vinduskarmen kan du gjerne legge et oppvask- eller kjøkkenhåndkle for å samle opp vann som renner ned. Vask alltid over karmene (inkludert underside av vinduskarmen) når du er i gang.

6. Ikke vask vinduene i direkte sollys

Du bør unngå å vaske vinduene de dagene det er sol ute. Da kan vannet og rengjøringsmiddelet tørke fortere, og det kan oppstå skjolder på glasset. Årsaken til dette er at vinduet vil varme seg opp i direkte sollys, og fungere som varmeleder. Dette fører til at alt vann som påføres på vinduet vil fordampe.

Vi anbefaler deg å vaske vinduene dine på dager det er overskyet, men hvis du må vaske på solrike dager – vask kun små deler av vinduet om gangen og bruk mer vann.

Lykke til med vindusvasken!

Hvor ofte du bør vaske vinduene er litt etter bruk og behov. For de aller fleste holder det med to til fire ganger i året. Ofte vasker man vinduene vår og høst, gjerne i sammenheng med  forberedelsene ellers i huset.

Til slutt: pass på å vaske mikrofiberkluter og forvasker etter bruk – helst over 60 grader og uten skyllemiddel. Du kan lese mer om hvordan du skal behandle mikrofiberkluter her.

Ønsker du ikke å vaske selv, tar vi gjerne vindusvasken for deg!

Les mer og bestill her