I koronatiden lærte vi alt om å beskytte oss mot bakterier. Nedenfor har vi samlet noen viktige tips for hvordan du kan fjerne bakterier og mikroorganismer på best mulig måte i ditt hjem.

Mikrofiber og vann holder lenge

Undersøkelser gjort av Teknologisk institutt for NRK viser at vann og mikrofiber kan fjerne bakterier og mikroorganismer bedre enn kjemikalier og vanlig klut.

Ifølge undersøkelsene, viser det seg at en ren og litt fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Videre forsøk viste flere bakterier der det var rengjort med kjemikalier enn der det var gjort rent kun med mikrofiber.

Som navnet tilsier, har klutene små (mikro) fibre som mekanisk fjerner/skjærer vekk smuss fra overflaten. Tørre kluter blir statiske og trekker til seg støv når vi gnir dem mot en flate. Fuktige kluter fjerner flekker, bakterier og fast smuss.

Hva er viktig å vaske over?

Som vi har nevnt i tidligere innlegg, er det viktig å vaske over berøringspunkter ofte. I disse tider anbefaler vi at man går over disse med en mikrofiberklut hver dag.

 1. Mobilen din er spesielt utsatt – en mobil kan ha mer bakterier enn nedtrekket på et offentlig toalett. Og når man bruker telefonen varmes den opp, noe som skaper et perfekt miljø for vekst av bakterier og mikroorganismer. Tørk over mobilen din flere ganger hver dag! Det gjør du enklest med en lett fuktig mikrofiberklut beregnet på glass. Innimellom bør du tørke over med et desinfeksjonsmiddel.
 2. Tastatur og mus – sitter du isolert på hjemmekontor er dette også viktig å vaske over. Tastatur og mus til PCen er i likhet med mobiltelefonen et mekka for bakterier. Rist tastaturet opp ned for å få ut eventuelle smuler – eller bruk støvsugeren. Tørk over med en fuktet myk og lofri mikrofiberklut. Innimellom bør du tørke over med et desinfeksjonsmiddel som ved vask av mobilen.
 3. Dørhåndtak og håndtak generelt – er viktigere å vaske over enn gulvet.
  Spesielt på toalettet – hvor dørhåndtaket er der hvor bakteriene har størst overføringsverdi – altså ikke doen og ikke gulvet. Dørhåndtakene på bad og toalett bør tørkes over daglig med en fuktig mikrofiberklut. Og ikke glem å tørke av håndtaket på kjøleskapsdøren.
 4. Lysbrytere og fjernkontroller er ting som ofte blir glemt. Vask over med lett fuktig mikrofiberklut. Fjernkontrollene vasker du over på samme måte som mobil, tastatur og mus.

Hvordan vaske på riktig måte?

Før du starter å vaske, er det viktig å ha rent utstyr og rene hender. Vask hender før du tar i rene kluter. Klutene kan du brette flere ganger slik at du får flere rene flater å tørke med.

 • Kjøkken – husk å vaske over kjøkkenbenken etter hvert bruk. Her har du 3 tips hvordan holde kjøkkenet rent
 • Stue – start med støvsuging og tørrmopp på vanlig måte. Er det mye støv i et rom, start med støvtørkingen. Har du støv på hjernen?
 • Gulv – Gulvet kan støvsuges og tørrmoppes for å fjerne støv effektivt. Bakterier kan nemlig feste seg til støvet. Flekker fjernes effektivt og punktvis med en fuktig mikrofiberklut. Vet du hvordan du vasker gulvet korrekt?
 • Soverom – dersom noen er syke bør sengetøyet byttes ofte.
 • Bad – start å vaske fra de renere sonene først og jobb deg mot de mer skitne. Dvs. start med å vaske speilet – avslutt med å vaske toalett. Ikke glem skylleknotten! Bytt håndklær ofte. Vask toalettet i riktig rekkefølge.

Og husk at det alltid er lettere å holde det rent, enn å gjøre rent.

Vedlikehold og vask av mikrofiberkluten:

 • Mikrofiber fjerner ikke bare smuss og bakterier godt, men de holder også godt på samme smuss og bakterier. Derfor bør de vaskes på minst 60 grader mellom hvert bruk – men de fleste mikrofiberkluter tåler 90!
 • Ikke bruk tøymykner. Det vil tette igjen fibrene og ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt, samt sugeevnen når den brukes fuktig.
 • Ikke bruk kluten på varme flater. Mikrofibertrådene kan smelte og miste sin funksjon.
 • Ikke bruk klor. Da blir trådene sprø og knekker.

Dersom du ikke ønsker å vaske huset selv, tar vi gjerne vasken for deg.

CityMaids Rutiner

CityMaid har etablerte og gode rutiner for å hindre smittespredning. Vi har alltid stort fokus på håndhygiene og vi bruker engangshansker inne hos kundene (som selvsagt kastes etter hvert kundebesøk)

Vi bytter alltid til rene kluter og mopper hos hver enkelt kunde, og disse vaskes på 90 grader i vårt eget vaskeri. Vi har også skitten og ren sone i våre biler for utstyret som benyttes i de ulike hjem.

Du skal være trygg på at vi vasker hjemmet ditt på en trykk og sikker måte.

Ved bekreftet smitte i hjemmet

Kunder som er satt i karantene eller er syke, vil dessverre ikke kunne motta tjenester fra oss.

FHI anbefaler da at du rengjør hjemmet ditt hyppig. Ekstra viktig er da å rengjøre kontaktoverflatene som nevnt tidligere i artikkelen. Vanlige rengjøringsmidler, samt rent vann og mikrofiberklut kan benyttes til å fjerne bakterier og mikroorganismer. Du kan også vaske med et desinfeksjonsmiddel som f.eks. Antibac i tillegg. CityMaid bruker miljøvennlig ozonvann til desinfisering.

Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.

Og selvfølgelig ekstra viktig å vaske hender hyppig. Du kan også bruke et alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel med alkohol 70 prosent, dersom såpe og vann ikke er lett tilgjengelig.