Dobørsten går for å være en av de største bakteriebombene og er kanskje det ekleste vi har i huset. Men likevel er det svært få som vasker eller bytter den regelmessig. Det er rart at vi bruker så mye penger på badet, i form av dyre baderomsmøbler, rengjøring og diverse velværeprodukter, samtidig som vi sjelden bytter ut dobørsten! Men når bør du bytte dobørsten?

De fleste er opptatt av god hygiene på badet. Les mer i vårt innlegg hvordan du skal vaske toalettet på 1-2-3 >> Men hvordan holder man rent det man skal holde rent med?

Så ofte bør du bytte dobørsten eller vaske den

Fire av ti nordmenn sier det er mer enn ett år eller mer siden de byttet dobørsten, ifølge en undersøkelse gjennomført av analyseselskapet YouGov.

Bakterier bygger seg opp over tid, og om man oppbevarer børsten i beholder rett på badegulvet blir temperaturen ofte god grobunn for bakterievekst. Dette gjelder spesielt dersom man har en skål som dobørsten står i. Gammelt vann og varme er grobunn for bakterier. Velg derfor med fordel en holder hvor børsten henger over en dryppskål i stedet for å stå direkte i skålen.

Er det mange i huset og du bruker den ofte bør du kanskje bytte dobørsten 1 gang pr mnd. Men børsten bør byttes etter behov – ser du at busten spriker til alle kanter bør den byttes ut.

Om du rengjør toalettbørsten ofte, kan du bruke børsten litt lenger. En god børste som kommer godt til, skaper god toaletthygiene.

Dobørsten blir i prinsippet skitten mellom hver vask, men vi anbefaler å vaske den så fort du ser det setter seg rester på børsten. Vi anbefaler da å skylle børsten godt i rent vann i toalettet etter bruk samt rengjøre den i en bøtte med kaldt vann og klor. La den stå i 5-10 min eller til du ser den er ren. La børsten lufttørke etterpå.

Ikke glem å rengjøre håndtaket! Det er det hyppigste kontaktpunktet vårt med børsten.

Hold dolokket nede

Det er faktisk en grunn til at det finnes dolokk – det bør faktisk ligge nede hele tiden når toalettet ikke er i bruk. Har du tenkt på at når du trekker ned etter et toalettbesøk, så virvler du opp millioner med vanndråper inneholdende dine ekskrementer og masse bakterier? Disse små dråpene og bakteriene kan også havne på dobørsten din, dersom du ikke legger ned dolokket.

Og har du børste og tannbørste liggende ute på servanten kan du jo tenke deg hvor mange av disse bakteriene som havner akkurat der.

Hvor ekkelt er ikke det?

Hva slags type dobørste er best å bruke

Uansett om du velger å gå for en rimelig eller dyrere toalettbørste, så er det dobørster som henger over en dryppeskål som er de mest hygieniske. Pass også på å velge riktig børste for ditt toalett, riktig børste skal være utformet slik at den rengjør hele toalettskålen. Utvalget på markedet er stort, både i børsteform, silikon eller andre materialer som knust glass. Og den beste børsten for ditt toalett behøver heller ikke å være den dyreste.

Når man velger oppheng har man også flere muligheter å velge mellom. Det viktigste her er at endedelen ikke blir stående i vann slik at man unngår oppblomstring av bakterier.

Er du opptatt av utseendet og design, kan du få i pose og sekk dersom du er villig til å bla opp noen hundrelapper ekstra. På visse toalettbørstetyper kan du også bytte ut selve børstehodet.

Da er det bare å vaske eller bytte ut dobørsten med det samme. Og dersom du lurte – toalettbørsten skal kun benyttes nede i doskålen!

Har du ikke lyst til å vaske toalettet selv, hjelper vi deg gjerne med dette ?

Sjekk pris her >>