Det har vært mye pollenstøv nå i juni, som legger seg overalt. Har du støv på hjernen kan du få ekspertens tips til støvtørkingen her. Visste du at støv kommer i mange former og fasonger? Mikrofiber egner seg best til støvtørking

Ved vår og sommerstid møter vi mange ulike støvtyper på en gang; støv fra pollen, vanlig støv og byggestøv blander seg gjerne, noe som gjør jobben vanskeligere. En viktig del av rengjøringen er nemlig en grundig støvtørk.

Her har vi tatt for oss hovedpunktene:

  • Tørt støv ligger tørt utenpå overflaten, kommer ofte fra hudceller, tekstiler ol.
  • Tørt støv etter oppussing/ byggestøv er et mye «finere» støv med mindre flate. Dette støvet er vanskeligere å fjerne, og virvler ofte fort opp i luften.
  • Blomster- og pollenstøv sammen med det «vanlige tørre støvet» binder seg i luften og skaper «tung luft». Støvet kommer fra blomster og trær og har ofte ett gult eller grønt skjær.
  • Fuktig støv er støv som har bundet seg til væske, som olje, vann, søl ol.

Tørt støv binder seg best til tørr mikrofiber.

  • More is more: Sørg for å ha med deg rikelig med kluter, mopper og mikrofiber støvmopp. Skift klut ofte.
  • Start i riktig ende: Er det mye støv i et rom, start med støvtørkingen. Bevegelsene i rommet virvler støvet opp og gjør det vanskeligere å fjerne.
  • Sørg for å ha rent HEPA filter, det stopper mye av støvet som kommer ut fra støvsugeren.
  • Pass på å lukke vinduer, dører ol. både mellom rom, og ut. Da «sprer» ikke støvet seg, og er enklere å fjerne.
  • Du bør la være å lufte så mye under pollensesongen, da unngår du å få så mye pollenstøv inn i boligen.

TIPS: Ha en fuktig klut med deg til flekkene, da fjerner du både støv og flekk effektivt.

Slette flater:

Må du bruke fuktig klut: Start alltid nedenfra og opp. Da unngår du skjolder. Husk å støvtørke alle sider, også kanter, underside og lister.

Bokhyller

Dersom du ikke skal ta ut bøkene/innholdet i hyllene: Bruk en statisk støvmopp. Denne fjerner mye støv effektivt og raskt. Husk lister, utskjæringer og toppen av hyllene
Ha alltid med deg en lett fuktig klut også, du møter gjerne på en flekk eller to. Sørg for å banke støvkosten ofte, en skitten støvkost gir ikke gode resultater. Ta ut kasser eller kurver. Støvtørk inne i hyllene og boksene.

Lister og karmer:

Fjern det tørre støvet med en klut, og flekkfjern om det kun er få flekker. Er listen skitten (kjøkken, spisestue ol) vask listen med et middel.

Gulvet:

Er det mye støv på gulvet, bruk en tørr mopp. Ta med en sprayflaske med et vaskemiddel f.eks. zalo for flekkfjerning om du møter en flekk eller to.
Til kjøkken og bad hvor vi finner mer flekker, må vi ha lett fuktig mopp, eventuelt behandle flekker direkte med mer virketid. Dersom gulvet er fuktig mer en 8 sekunder etter mopping bør du tørke over gulvet med en tørr mopp.

Har du støv på hjernen, men orker ikke å vaske så ofte selv? Bestill vasken fra oss – få mer fritid og tid til familie og venner.