De siste 2 årene har vi virkelig vært obs på å vaske hender samt vaske over flater hvor det kunne være bakterier. Og nå vet du kanskje at du finner flest bakterier på dørhåndtak og ting som mobiltelefoner, lysbrytere, tastatur og fjernkontroller? Det påstås at det faktisk er renere på et toalettsete enn på mobilen din. Start det nye året med våre 4 tips til nye vaskevaner:

4 tips til nye vaskevaner

1. Mobilen din

Mobilen har vi med overalt – og mange har den med til og med på toalettet. Vi bruker den til å holde kontakt med våre kjære, til å hente info fra nettet, og selvsagt til å følge med på sosiale medier. Ifølge forskning tar vi på telefonen vår opptil 150 ganger om dagen. Når man bruker telefonen varmes den opp, noe som skaper et perfekt miljø for vekst av bakterier.

Er du flink til å vaske over mobilen din? Ikke? Da vil du kanskje ikke like å høre at en mobil kan ha flere bakterier enn nedtrekket på et offentlig toalett. Tørk over mobilen din hver dag! Det gjør du enklest med en lett fuktig mikrofiberklut beregnet på glass. Innimellom bør den tørkes over med alkohol, for eksempel isopropanol, som du får tak i på bensinstasjoner. Slik får du vekk alt av skitt, smuss, fett og bakterier. Og du bør med jevne mellomrom støvsuge ladeinntaket. Mobilen kan være en kilde til at du blir syk – så start gjerne det nye året med å innføre ny vaskevane for mobilen din.

2. Tastatur og mus

Tastatur og mus til PC er i likhet med mobiltelefonen et mekka for bakterier. Men uansett om det er bakterieangrep du er redd for, eller om du ganske enkelt sliter med at tastene er så klissete at fingrene snart henger igjen, så bør både tastatur og mus få seg en overhaling fra tid til annen.

Rist tastaturet opp ned for å få ut eventuelle smuler – eller bruk støvsugeren. Tørk over med en fuktet myk og lofri mikrofiberklut. Du kan også bruke en klut fuktet med isopropanol som ved mobilrens for å tørke over taster og mus. En q-tips kan brukes til å rengjøre mellom tastene – men pass på at det ikke blir for fuktig! Er det veldig mye smuler som du ikke får bort med støvsugeren, kan du bruke trykkluft spesielt egnet for tastatur. Eller kanskje det er på tide å kjøpe nytt?

3. Dørhåndtak og håndtak generelt

Husker du på å vaske av dørhåndtakene når du tar husvasken? Det er faktisk viktigere enn å vaske gulvet! Spesielt på toalettet – hvor dørhåndtaket er der hvor bakteriene har størst overføringsverdi – altså ikke doen og ikke gulvet.

Dørhåndtakene på bad og toalett bør tørkes over daglig med en fuktig mikrofiberklut. Og har du husket å tørke av håndtaket på kjøleskapsdøren? Det er lett å glemme – og kan ha potensielt mange bakterier på seg.

4. Lysbrytere og fjernkontroller

Lysbrytere og fjernkontroller er ting som ofte blir glemt og kan også ha flere bakterier enn toalettsetet. Her kan du gå over med en fuktig mikrofiberklut. En mikrofiberklut fjerner nemlig bakterier effektivt, og erstatter såpe på mange områder.

«Mikrofiberkluter er veldig bra å ha, men husk at de ikke skal vaskes med tøymykner – da ødelegger du fibrene og de vil dermed ikke ha like god effekt», sier vår kvalitetsleder Line Mercedes Åramnes.

Fjernkontrollen vasker du over på samme måte som mobil, tastatur og mus.

Ta hensyn!

Har du nyst i hendene dine og ikke vasket dem etterpå, så smører du disse bakteriene på alle dørhåndtak du tar på. Det samme gjelder hvis du ikke vasker hender etter toalettbesøk. Så ta hensyn – nys i albuen, hvis du ikke har papir tilgjengelig og pass på å vaske hender etter toalettbesøk. Som nevnt i vår artikkel  «1 av 10 slurver med håndvask etter dobesøk! >>» er det bedre å vaske hender med såpe og vann enn med håndsprit.

Men husk på at vi trenger litt bakterier – så ikke bruk for mye bakteriedrepende midler når du vasker. Bruk mikrofiberkluter og vann på det meste – det holder lenge. Vi kan selvfølgelig ikke garantere at du ikke blir syk – men så lenge du husker på å vaske hender – samt følger ovennevnte tips, så er vi ganske sikre på at du kan holde deg friskere med disse 4 tips til nye vaskevaner.

Ønsker du ikke å vaske hjemme selv, tar vi gjerne vasken for deg.

Sjekk pris på vask her >>