Tidligere undersøkelser av Teknologisk institutt viser at det er bedre og mer miljøvennlig å vaske med rent vann og mikrofiber enn med kjemikalier og vanlig klut.

I følge undersøkelsene Teknologisk institutt har gjort, viser det seg at en ren og lett fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Videre forsøk viste flere bakterier der det var rengjort med kjemikalier enn der det var gjort rent kun med mikrofiber.

Klutene kan brukes til tørr, fuktig og våt rengjøring. Som navnet tilsier, har klutene små (mikro) fibre som tar med seg smuss fra overflaten. Tørre kluter blir statiske og trekker til seg støv når vi gnir dem mot en flate. Fuktige kluter fjerner flekker, bakterier og fast smuss – bruk kun rent vann, ikke rengjøringsmidler!

Du har kanskje merket deg at noen mikrofiberkluter kjennes rare ut mot huden og henger seg fast? Klutene trekker nemlig ikke til seg kun smuss – men også hudfett fra hendene dine, så pass på å bruke hansker.

Mikrofiberkluter er så absorberende at de kan ta opp fuktighet åtte ganger sin egen vekt! Den høye absorberingsevnen bidrar til at klutene både kan rengjøre og polere samtidig.

Som vi har nevnt i et tidligere innlegg, er det viktig å vaske over berøringspunkter ofte. I hvert fall hver uke og ved sykdomstilfeller i hjemmet hver dag. Berøringspunkter som dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroll, skapdører og ikke minst kjøleskapshåndtaket. Disse vaskes kjapt over med en fuktig mikrofiberklut. Ved sykdom bør man vaske med sprit eller Antibac i tillegg.

Mikrofiber til forskjellige formål i boligen

Pass på hva slags type kluter du bruker på de forskjellige overflatene – grove kluter kan ripe dersom du bruker de på en mykere overflate! Bruk derfor ikke slike kluter på PC-skjermer eller LCD-skjermer – der er det best med en myk klut med finere mikrofibre. Dette gjelder også for lakkerte overflater i høyglans. Se derfor etter kluter som er beregnet til glass – disse kan brukes på de fleste flater uten å lage riper.

Rengjøring av speil og vinduer. Bruk en lett fuktig mikrofiberklut for å fjerne flekker og tørk så over med en tørr glassklut og vips så blir glasset helt rent!

Rengjøring av badet. Flekker og smuss på badet består ofte av hudfett og såperester. Derfor er det viktig å veksle mellom sure og basiske rengjøringsmidler.

Kjøp mikrofiber i forskjellige farger og bruk de til forskjellige formål – som f.eks. en rosa klut til bad og toalett, en blå klut til soverom og en grønn til stue. Pass på å ha nok med kluter.

For å få klutene til å vare en hel storrengjøring av boligen din, kan du brette kluten 4 ganger, slik at du på den måten får mange flere rene flater å gjøre rent med.

Mikrofiber fjerner ikke bare smuss, men holder også godt på skitt og kan raskt gi oppvekst til bakterier. Derfor er det viktig å skylle klutene godt rett etter bruk.

Vedlikehold og vask av mikrofiberkluten:

  1. Husk på å skylle klutene rett etter bruk hvis du ikke skal putte de rett i vaskemaskinen.
  2. Mikrofiber fjerner ikke bare smuss og bakterier godt, men de holder også godt på samme smuss og bakterier. Derfor bør de vaskes på minst 60 grader mellom hvert bruk (de fleste mikrofiberkluter tåler 90!).
  3. Ikke bruk tøymykner. Det vil tette igjen fibrene og ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt, samt sugevnen når den brukes fuktig.
  4. Ikke bruk kluten på varme flater. Mikrofibertrådene kan smelte og miste sin funksjon.
  5. Ikke bruk klor. Da kan trådene bli sprø og knekke.

CityMaid bruker der det egner seg, kun rent vann og mikrofiber. Ellers bruker vi EU-blomstmerkede rengjøringsmidler på bad samt vanskelige flekker på kjøkken.

Mikrofiber er miljøvennlig

Forskning viser at det er en klar sammenheng mellom blant annet astma og hudplager og bruk av rengjøringsmidler i sprayform. Det er spesielt sprayer som inneholder ammoniakk, klor og andre desinfeksjonsmidler som gir en høyere risiko for sykdom. En tørr eller litt fuktig mikrofiberklut eller mopp er derfor en effektiv og miljøvennlig måte å gjøre rent de fleste overflater på. Få bedre inneklima og helse med riktig renhold.

I følge Miljødirektoratet er mikrofiberkluter ikke en viktig kilde til utslipp av mikroplastpartikler. Mikrofiberkluter er spunnet på en måte som gjør at de avgir svært lite fibre under vask sammenlignet med andre tekstiler som polyester og akryl. Tekstiler er en relativt liten kilde til utslipp av mikroplast i Norge (slitasje fra bildekk utgjør faktisk ca 20 ganger mer).

Vi mener derfor at miljøfordelene ved å bruke mikrofiberkluter oppveier eventuelle ulemper.

Så da er det bare å vaske i vei – men spar på såpen! 🙂

PS – har du ikke lyst til å vaske selv, så tar vi veldig gjerne vasken for deg!

Få et tilbud i dag >>