Stikkord: ,

Mikrofiber er best – ingen protest!

Mikrofiber, kjøkkenklut
(Last Updated On: 15. september 2017)

Undersøkelser fra Teknologisk institutt viser at det er bedre å vaske med vann og mikrofiber enn med kjemikalier og vanlig klut.

I følge undersøkelsene Teknologisk institutt har gjort, viser det seg at en ren og litt fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Videre forsøk viste flere bakterier der det var rengjort med kjemikalier enn der det var gjort rent kun med mikrofiber.

Klutene kan brukes til tørr, fuktig og våt rengjøring. Som navnet tilsier, har klutene små (mikro) fibre som tar med seg smuss fra overflaten. Tørre kluter blir statiske og trekker til seg støv når vi gnir dem mot en flate. Fuktige kluter fjerner flekker, bakterier og fast smuss – bruk vann, ikke rengjøringsmidler!

Du har kanskje merket deg at noen mikrofiberkluter kjennes rare ut mot huden og henger seg fast? Klutene trekker nemlig ikke til seg kun smuss – men også hudfett fra hendene dine, så pass på å bruke hansker.

Mikrofiberkluter er så absorberende at de kan ta opp fuktighet åtte ganger sin egen vekt! Den høye absorberingsevnen bidrar til at klutene både kan rengjøre og polere samtidig.

Som vi har nevnt i et tidligere innlegg, er det viktig å vaske over berøringspunkter ofte. I hvert fall hver uke og ved sykdomstilfeller i hjemmet hver dag. Berøringspunkter som dørhåndtak, lysbrytere, fjernkontroll, skapdører og ikke minst kjøleskapshåndtaket. Disse vaskes kjapt over med en fuktig mikrofiberklut. Ved sykdom bør man vaske med sprit eller Antibac i tillegg.

Mikrofiber til forskjellige formål i boligen

Pass på hva slags type kluter du bruker på de forskjellige overflatene – grove kluter kan ripe dersom du bruker de på en mykere overflate! Bruk derfor ikke slike kluter på PC-skjermer eller LCD-skjermer – der er det best med en myk klut med finere mikrofibre. Dette gjelder også for lakkerte overflater i høyglans. Se derfor etter kluter som er beregnet til glass – disse kan brukes på de fleste flater uten å lage riper.

Kjøp mikrofiber i forskjellige farger og bruk de til forskjellige formål – som f.eks. en rosa klut til bad og toalett, en blå klut til soverom og en grønn til stue. Pass på å ha nok med kluter.

For å få klutene til å vare en hel storrengjøring av boligen din, kan du brette kluten 4 ganger, slik at du på den måten får mange flere rene flater å gjøre rent med.

De fjerner ikke bare smuss, men holder på smussen også og kan raskt gi oppvekst til bakterier. Derfor er det viktig å skylle klutene godt rett etter bruk.

Vedlikehold og vask av mikrofiberkluten:

 1. Husk på å skylle klutene rett etter bruk hvis du ikke skal putte de rett i vaskemaskinen.
 2. Mikrofiber fjerner ikke bare smuss og bakterier godt, men de holder også godt på samme smuss og bakterier. Derfor bør de vaskes på minst 60 grader mellom hvert bruk (de fleste mikrofiberkluter tåler 90!).
 3. Ikke bruk tøymykner. Det vil tette igjen fibrene og ødelegge klutens evne til å trekke til seg støv når den brukes tørt, samt sugevnen når den brukes fuktig.
 4. Ikke bruk kluten på varme flater. Mikrofibertrådene kan smelte og miste sin funksjon.
 5. Ikke bruk klor. Da kan trådene bli sprø og knekke.

CityMaid bruker der det egner seg, kun rent vann og mikrofiber. Ellers bruker vi EU-blomstmerkede rengjøringsmidler på bad samt vanskelige flekker på kjøkken.

Mikrofiber er miljøvennlig

I følge Miljødirektoratet er mikrofiberkluter ikke en viktig kilde til utslipp av mikroplastpartikler. Mikrofiberkluter er spunnet på en måte som gjør at de avgir svært lite fibre under vask sammenlignet med andre tekstiler som polyester og akryl. Tekstiler er en relativt liten kilde til utslipp av mikroplast i Norge (slitasje fra bildekk utgjør faktisk ca 20 ganger mer).

Vi mener derfor at miljøfordelene ved å bruke mikrofiberkluter oppveier eventuelle ulemper. Les forøvrig mer på Er det farlig?

Så da er det bare å vaske i vei – men spar på såpen! 🙂

PS – har du ikke lyst til å vaske selv, så tar vi veldig gjerne vasken for deg!

Få et tilbud i dag >>

6 thoughts on “Mikrofiber er best – ingen protest!

  1. Hei Liza. Ja på høyglans vil jeg nok anbefale å bruke mikrofiber med fine fibre for glass for å unngå riper. Overflater i høyglans kan evt. påføres voks for å gjøres ekstra motstandsdyktige mot riper og flekker.

   Mvh Vibeke, CityMaid

  1. Hei Ingrid! Og takk for ditt spørsmål. Ja – mikrofiberkluter bør vaskes mellom hvert bruk. Mikrofiber drar veldig godt til seg både smuss og bakterier og holder også veldig godt på samme smuss og bakterier. Benytter man en brukt klut om igjen, vil man bare smøre smuss og bakterier utover det man vil vaske. Tips: brett kluten flere ganger, så får du flere rene flater å vaske med. Vask klutene på minst 60 grader – men husk å ikke bruke tøymykner/skyllemiddel – det tetter fibrene og ødelegger sugeevnen. Mvh Vibeke, CityMaid

    1. Hei Eva 🙂
     Til skjermer for PC og TV samt andre glatte og glansede overflater anbefaler vi mikrofiberkluter som er tilpasset dette. Disse er ofte veldig finmaskede og glatte.
     Se etter kluter som er beregnet til glass – disse kan brukes på de fleste flater uten å lage riper. Skru alltid av skjermer før du vasker og spray aldri noe direkte på skjermen.
     Høyglansede overflater kan bli ripet av vanlige mikrofiberkluter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.