Citymaid-ansatt vasker badekar

9 tips for storrengjøring av badet

(Last Updated On: 10. august 2018)

Å rengjøre badet er noe man kanskje ikke gleder seg til å gjøre – men en skikkelig storrengjøring i blant kan gjøre det enklere å holde det rent til daglig. Her får du 9 tips for storrengjøring av badet.

Fjern alle tekstiler før du starter storrengjøring av badet. Gardiner og dusjforheng kan du godt vaske i vaskemaskinen og henge opp igjen mens de ennå er våte, det vil gi en frisk duft i rommet.

Bortsett fra på og i selve toalettet, trenger du egentlig kun vann og mikrofiber for å få det hygienisk rent på badet. Brukes det mye såpe, sjampo ol. er det en fordel å bruke et rengjøringsmiddel spesielt beregnet for bad.

9 tips for storrengjøring av badet

1. Mikrofiber er din venn

Skyll overflater med varmt vann og vask med en mikrofiberklut. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå. På vanskelige flekker kan du påføre et rengjøringsmiddel. Hvis du ikke har et stort bad, vil støvet ofte ha bundet seg til dampen og derfor sitte bedre fast enn f.eks. i stuen. Noen ganger kan vi bruke tørr mikrofiber, men ofte må vi på med lett fuktig klut dersom det er mye støv.

2. Bruk riktig middel på riktig sted

En baderomsspray er enkelt å fordele over både større og mindre flater – men pass på å ikke puste inn sprayen. Det er ikke bra for lungene! Bruker du spray – gå tett på, påfør nedenfra og opp, vent to til tre minutter og vask med en svamp. Skyll godt av. Da får du bort tørket såpe, som ellers fungerer som lim for hudfett, olje og ny såpe.

Har du mye kalk på badet anbefaler vi å bruke et produkt med syre. Ønsker du å bruke et 100% naturlig produkt kan du bruke sitron. Syren i sitron fjerner kalk, irr og rust. Skyller du i tillegg dusjen med kalkvann og bruker en nal for å fjerne vannrester, reduserer du oppbyggingen av ny kalk.

Du trenger også et alkalisk produkt til badet for å fjerne såperester, olje og fett i dusj/badekar. Vi anbefaler å bruke en såpe som inneholder lite parfyme og fargestoffer. Skyll først vegger/kar med vann. Påfør deretter produktet nedenfra og opp. La det virke og gå over med svamp. Skyll grundig og bruk nal for å fjerne vann. Tørk med klut der det trengs.

Her kan du lese våre tips vedr. fjerning av kalk i dusjen

3. Hjelpemidler er bra å ha

Til flisene anbefales å bruke en baderomsskrubb – denne er hard nok til å fjerne kalkrester, men er samtidig myk nok til å ikke skade flisene. Du kan også gjerne bruke en gammel tannbørste til å rengjøre fuger og rundt kraner. Skyll godt med rent vann og tørk over med en ren mikrofiberklut. Rundt toalettet, i dusjhjørner samt i kriker og kroker kan du også bruke baderomskrubb og mye vann for å løse opp belegg og fjerne støv og skitt.

4. Få det speilblankt

Ikke glem speilet! Bruk en fuktig mikrofiberklut beregnet på glass og vindu. Polér med en tørr mikrofiberklut etterpå.

5. Et rent toalett

Toalettet trenger en egen rutine for at det skal bli hygienisk rent. Et middel beregnet på toalettrengjøring bør brukes og følg anvisningen på produktets etikett for dosering og virketid. Bruk sure produkter med hydrogenperoxid fremfor produkter inneholdende klor.

Start med å vaske det som er minst skittent først – dvs. cisterne, sete og lokk med en engangsklut – eller en fuktig mikrofiberklut. Vask deretter toalettskålen med toalettbørsten. OBS! Dobørsten skal ikke brukes andre steder enn nede i toalettet! Skyll børsten ved å trekke ned i toalettet når du har vasket ferdig. Den bør også jevnlig desinfiseres med klor.

Til sist tørk over med papir eller en tørr mikrofiberklut. Mikrofiberklutene bør vaskes på 90 grader så raskt som mulig for å hindre oppblomstring av bakterier. Engangskluter, tørkepapir eller vanlige kluter som kokvaskes etter bruk, er det aller mest hygieniske. Hvis du bruker mikrofiberkluter til rengjøring av toalett og resten av badet, er det viktig å skille disse fra hverandre, for eksempel ved farge. Husk å vaske nedtrekksknappen! Bruk antibakterielt middel ved behov.

6. Ikke glem berøringspunktene

Tørk over alle berøringspunkter som knotter, dørhåndtak og lysbrytere med en mikrofiberklut. Vær nøye med renhold på knotter, dørhåndtak og andre berøringspunkter der hendene kan spre bakterier videre. Tørk over disse med en ren mikrofiberklut.

7. Tøm søppel

Hvis du har en liten søppelbøtte på badet er det viktig å tømme og vaske denne ofte for å unngå vond lukt. Fyll den med vann og tilsett litt klor og la virke i 15–30 minutter. Ønsker du ikke bruke tid på å vaske bøtten, er det enklere å ha en plastpose i den.

8. Pass på avløp og sluk

Avløp og sluk er en annen kilde til vond lukt, og ved å rengjøre disse omtrent én gang i måneden slipper du unna både vond lukt og at det tetter seg til. Hvis du i tillegg fjerner hår fra sluket etter hver gang du har dusjet, blir det enklere og går raskere når du først skal gjøre rent.

9. Håndklær kan være bakteriebomber

Vær også nøye med vask av håndklær og kluter, slik at disse ikke blir bakteriebomber. Håndklær bør skiftes minst to ganger i uka dersom man har barn i huset. Det beste er tynne håndklær da disse tørker raskere og gir mindre vekst for bakterier.

Avslutt med å vaske over gulvet med en lett fuktig mikrofibermopp.

Ønsker du ikke å ta storrengjøring av badet selv, kan vi selvfølgelig gjøre det for deg! Og ønsker du å holde det rent mellom hver storrengjøring av badet, kan du lese vår artikkel 3 tips for å holde badet rent mellom hver vask >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *