En skikkelig storrengjøring av badet i blant kan gjøre det enklere å holde det mer rent til daglig. Og det kan være en fin anledning til å gjøre dette nå på vårparten. Vasker du forresten toalettet i riktig rekkefølge? Her får du 7 tips for storrengjøring av badet.

Fjern alle tekstiler før du starter storrengjøring av badet. Gardiner og dusjforheng kan du godt vaske i vaskemaskinen og henge opp igjen mens de ennå er våte, det vil gi en frisk duft i rommet.

Bortsett fra på og i selve toalettet, trenger du egentlig kun vann og mikrofiber for å få det hygienisk rent på badet. Brukes det mye såpe, sjampo ol. er det en fordel å bruke et rengjøringsmiddel spesielt beregnet for bad.

7 tips for storrengjøring av badet

1. Mikrofiber er din venn

Skyll overflater med varmt vann og vask med en mikrofiberklut. Tørk over med en tørr mikrofiberklut etterpå. På vanskelige flekker kan du påføre et rengjøringsmiddel. Hvis du ikke har et stort bad, vil støvet ofte ha bundet seg til dampen og derfor sitte bedre fast enn f.eks. i stuen. Noen ganger kan vi bruke tørr mikrofiber, men ofte må vi på med lett fuktig klut dersom det er mye støv.

2. Bruk riktig middel på riktig sted

En skumsprøyte fordeler enkelt rengjøringsmiddel over både større og mindre flater. Gå tett på, påfør nedenfra og opp, vent to til tre minutter og vask med en svamp. Skyll godt av. Da får du bort tørket såpe, som ellers fungerer som lim for hudfett, olje og ny såpe.

Har du mye kalk på badet anbefaler vi å bruke et produkt med syre. Ønsker du å bruke et 100% naturlig produkt kan du bruke sitron. Syren i sitron fjerner kalk, irr og rust. Skyller du i tillegg dusjen med kaldt vann og bruker en nal hver gang du har dusjet for å fjerne vannrester, reduserer du oppbyggingen av ny kalk. OBS! vær forsiktig med syre på fuger og fliser.

Du trenger også et alkalisk produkt til badet for å fjerne såperester, olje og fett i dusj/badekar. Vi anbefaler å bruke en såpe som inneholder lite parfyme og fargestoffer. Skyll først vegger/kar med vann. Påfør deretter produktet nedenfra og opp. La det virke og gå over med svamp. Skyll grundig og bruk nal for å fjerne vann. Tørk med klut der det trengs.

Her kan du lese våre tips vedr. fjerning av kalk i dusjen

3. Hjelpemidler er bra å ha

Til flisene anbefales å bruke en baderomsskrubb – denne er hard nok til å fjerne kalkrester, men er samtidig myk nok til å ikke skade flisene. Du kan også gjerne bruke en gammel tannbørste til å rengjøre fuger og rundt kraner. Skyll godt med rent vann og tørk over med en ren mikrofiberklut. Rundt toalettet, i dusjhjørner samt i kriker og kroker kan du også bruke baderomskrubb og mye vann for å løse opp belegg og fjerne støv og skitt.

4. Et rent toalett

Toalettet trenger en egen rutine for at det skal bli hygienisk rent. Et middel beregnet på toalettrengjøring bør brukes og følg anvisningen på produktets etikett for dosering og virketid. Bruk sure produkter med hydrogenperoxid fremfor produkter inneholdende klor.

Start med å vaske det som er minst skittent først – dvs. cisterne, sete og lokk med en engangsklut – eller en fuktig mikrofiberklut. Vask deretter toalettskålen med toalettbørsten. OBS! Dobørsten skal ikke brukes andre steder enn nede i toalettet! Skyll børsten ved å trekke ned i toalettet når du har vasket ferdig. Den bør også jevnlig desinfiseres med klor.

Til sist tørk over med en tørr mikrofiberklut. Mikrofiberklutene bør vaskes på 90 grader så raskt som mulig for å hindre oppblomstring av bakterier. Hvis du bruker mikrofiberkluter til rengjøring av toalett og resten av badet, er det viktig å skille disse fra hverandre, for eksempel ved farge. Husk å vaske nedtrekksknappen!

5. Ikke glem berøringspunktene

Tørk over alle berøringspunkter som knotter, dørhåndtak og lysbrytere med en mikrofiberklut. Vær nøye med renhold på knotter, dørhåndtak og andre berøringspunkter der hendene kan spre bakterier videre. Tørk over disse med en ren mikrofiberklut.

6. Pass på avløp og sluk

Avløp og sluk er en annen kilde til vond lukt, og ved å rengjøre disse omtrent én gang i måneden slipper du unna både vond lukt og at det tetter seg til. Hvis du i tillegg fjerner hår fra sluket etter hver gang du har dusjet, blir det enklere og går raskere når du først skal gjøre rent.

7. Håndklær kan være bakteriebomber

Vær også nøye med vask av håndklær og kluter, slik at disse ikke blir bakteriebomber. Håndklær bør skiftes minst to ganger i uka dersom man har barn i huset. Det beste er tynne håndklær da disse tørker raskere og gir mindre vekst for bakterier.

Avslutt med å støvsuge samt vaske over gulvet med en lett fuktig mikrofibermopp.

PS. dersom du impregnerer fuger og fliser etter at du har renset og vasket disse, vil flisene holde seg rene lenger – og det vil være enklere å holde badet rent. Visste du at vi selger spesialprodukter til dette? Gå inn her hvis du ønsker å lese mer.

Ønsker du ikke å ta storrengjøring av badet selv, kan vi selvfølgelig gjøre det for deg! Og ønsker du å holde det rent mellom hver storrengjøring av badet, kan du lese vår artikkel 3 tips for å holde badet rent mellom hver vask >>

Synes du det blir for mye arbeid å holde badet rent selv, kan du la oss ta vasken for deg – vi gjør det med glede 😉

Sjekk pris her