Grønnsåpe og nisselue
(Last Updated On: 9. desember 2021)

En del forbinder fortsatt lukt av grønnsåpe med et rent hus. Lukter det rent så er det rent, er det mange som tenker. Men er det slik? Og hvordan bruker man grønnsåpe best?

Noen vil også ha julerengjøring med grønnsåpelukt. Men du kan like gjerne få lukten med å sette en skål grønnsåpe under f.eks. sofaen. Og så kan du heller vaske gulvet med en mikrofibermopp fuktet med rent vann.

Tips og råd for bruk av grønnsåpe:

Grønnsåpen er nemlig en sterk alkalisk løsning med fett og kalilut, oftest med parfyme og gul lin for fargens skyld. I starten brukte de grønn hamp, men pga forbudet mot cannabismarkedet i USA, så ble det erstattet, og såpen ble gul.

  • Grønnsåpe passer for vask av ubehandlet tregulv og treverk. Vasker du nytt tregulv med konsentrert grønnsåpeløsning den første tiden, vil du impregnere treverket, da såpen legger seg som et beskyttende lag over treet. Det kan også hindre at gulvet gulner. Les mer om hvordan du vasker ubehandlet tre her
  • Grønnsåpe passer ikke for vanlige parkettgulv. Da vil grønnsåpen legge seg som en fetthinne som kan gjøre gulvet grått og glatt. Partikler vil også sette seg lettere på denne hinnen og vil samle støv. Hvordan kan du vite om gulvet er vasket med for mye grønnsåpe? Dersom du gnir fingertuppene på gulvet, og blir du blank på fingrene, så er det for mye. Til vanlig hverdagsrengjøring av gulv bør du bruke tørre metoder, som støvsuging og tørrmopping. Du kan forøvrig lese mer om riktig vask av gulv i vårt innlegg Hybelkaniner er sunt
  • Grønnsåpe anbefales ikke til rengjøring av badet. Da risikerer du å få sopp lettere, fordi grønnsåpen har mye fettstoffer i seg. Disse fettstoffene gjør at soppen kan få gode vekstforhold. I tillegg kan det bli veldig skjoldete på fliser.
  • Grønnsåpe ikke brukes til linoleum eller vinyl. Den alkaliske løsningen kan fort ødelegge polishen.

Les gjerne parkettleverandørens råd når du skal vaske parketten.

Tradisjoner, og gamle vaner hjemmefra, er ofte det vi  baserer våre vaskerutiner på. Med mikrofiberkluter så trenger man ikke såpe som tidligere. Mikrofiber kan erstatte såpen helt – les mer i vårt innlegg Mikrofiber er best – ingen protest.

Har du ikke tid eller lyst til å vaske selv, tar vi veldig gjerne julevasken for deg! Vi gir deg tid til å gjøre andre ting 🙂

Sjekk pris og bestill julevasken her.

Ha en herlig adventsuke!