Desember er her og julen nærmer seg med stormskritt. Og hvert år så kommer spørsmålet opp – skal du ta den grundige eller kortversjonen av julevasken? Hvis du kun skal konsentrere deg om én ting å vaske før jul, anbefaler vi vask av kontaktflater. Da kan du i hvert fall redusere sjansen for å bli syk i julen. Her får du også oversikt over 4 nye vaskevaner du bør ta med deg inn i det nye året.

Boligen din endrer bruk i juletiden, med flere besøk, mer fet mat og kanskje et par juleverksted med barna. Dersom du vasker godt over kraner, såpedispensere, toalett, dørhåndtak og lysbrytere er du kommet langt. Tar du i tillegg med knappene på kaffemaskinen og kaffekannen, har du gjort mye for å kunne holde deg frisk igjennom julen. Og ikke minst gitt deg og dine gjester et julerent miljø.

Grundig julevask eller ikke?

Enten du ønsker å ta en grundig julerengjøring eller ikke, er det viktigst å vaske rommene du vet du vil bruke mest. Ofte er dette kjøkkenet, badet, stue og spisestue. Har du dårlig tid, må du prioritere og kanskje sette opp en liste over hva du ønsker å rekke over.

Hvor viktig er det at alle lister er perfekt rengjort før julegjestene kommer? Må du ta ned alt fra toppen av kjøkkenskapene før jul, eller kan det vente til etter nyttår? Kanskje er det utvendige skaper, fliser ved stekeplaten, og kontaktflatene som er viktigst?

Tips til julevasken

 • Vask kjøkkenskap samt bord (også kanter og under) og stoler ved spisestuen. Fjern spagettiflekken som eventuelt henger igjen på veggen fortsatt.
 • Støvsug sofaen. Der tilbringer familien ofte mye tid i romjulen.
 • Gjør gjesterommet julerent og eventuelt tilhørende toalett klart dersom du vet du får gjester.
 • Vask vinduene på peisen dersom du har en – så vil du se flammene som gir ekstra god julestemning.

Velg riktig metode og midler når du vasker før jul

Er det tørt støv og smuss, bruk tørr mikrofiberklut til å tørke bort. Har flekken vært våt, må du løse flekken opp for å fjerne den (kjøkken, bad og matrester). Sukker og de fleste matflekker kan fjernes med vann, men er det olje i flekken (for eksempel makrell i tomat) må du bruke et produkt som fjerner fett og olje

 • Bruk minst mulig såpe, og minst mulig vann. Slik unngår du skader og sparer tid.
 • Bruk en støvkost i høy kvalitet til lamper, og høye hyller. Gni den gjerne mot en plastpose for å øke den statiske effekten først.
 • Vann og mikrofiber fjerner behovet av såpe i de fleste tilfeller. Unntakene er såperester og kalk, samt overflater med mye smuss og olje, dette gjelder spesielt bad og kjøkken.
 • For lukt av julevasken anbefaler vi å sette en skål med grønnsåpe under sofaen, eller der du ønsker lukten.

Rens av stekeovn – vaske før eller etter?

Enten du ønsker å vaske ovnen før jul – eller ønsker å vente til etter jul, så gjelder det å følge instruksene på rengjøringsproduktet. CityMaid bruker profesjonell ovnsrens. Med et slikt produkt, er det viktig å forvarme stekeovnen først. Deretter følger du instruksjon og virketid nøye. Legg mopper eller håndklær under døråpningen. Bruk vernebriller når du sprayer og tørk av med papir eller klut. Vask alle overflatene med vann og mikrofiber før du eventuelt brenner av stekeovnen før bruk. Vær obs på dersom ovnen din har pyrolyse eller er selvrensende – da kan det være ovnen blir ødelagt av å benytte f.eks. ovnsrens.

Har du ekstra tid?

 • Rengjør filteret i avtrekksviften på kjøkkenet etter behov. Er filteret julerent, gjør du vaskejobben enklere til nyttår.
 • Gjør rent glasset i peisovnen så ser du flammene bedre og det blir mer koselig. Bruk produkter av god kvalitet. CityMaid bruker et produkt som gir glasset ny giv. Om du ikke har profesjonelle produkter hjemme, anbefaler jeg å sjekke ut vårt innlegg om hvordan vaske peisovnen ren. Aske og vann danner lut, som rengjør glasset effektivt. Husk å bruke hansker og vernebriller.
 • Gjør rent sølvtøyet til jul. CityMaid er ingen ekspert på sølvpleie. Men vi har pusset en del sølv, og kan by på et svært effektivt tips dersom det er sølvbestikk som ikke er antikt.

Så får du vurdere selv om du ønsker å gå for grundige julevasken eller kortversjonen. Det viktigste er uansett å kose seg i adventstiden og stresse ned – julen kommer uansett.

Ønsker du ikke å vaske før jul, tar vi gjerne julevasken for deg 😉