Julevasken
(Last Updated On: 30. juni 2021)

Hvert år så kommer spørsmålet opp – julevasken – grundig eller kortversjonen. Men hvis du kun skal konsentrere deg om én ting å vaske før jul, vask kontaktflatene. Da reduserer du i hvert fall sjansen for å bli syk i julen.

Boligen din endrer bruk i juletiden – vasker du kraner, såpedispensere, toalett, dørhåndtak og lysbrytere er du kommet langt. Tar du i tillegg med knappene på kaffemaskinen og kaffekannen har du gjort mye for å holde deg frisk i julen. Og ikke minst gitt deg og dine gjester et renere miljø.

Grundig vask eller ikke?

Enten du ønsker en grundig vask eller ikke, er det viktigst å vaske rommene du vil bruke mest. Ofte er dette kjøkken, bad, stue og spisestue. Har du dårlig tid, må du prioritere.

Hvor viktig er det at alle lister er perfekte før julegjestene kommer? Må du ta ned alt fra toppen av kjøkkenskapene før jul, eller kan det vente til etter nyttår? Kanskje er det utvendige skaper, fliser ved stekeplaten, og kontaktflatene som er viktigst?

 • Vask kjøkkenskap samt bord (også kanter og under) og stoler ved spisestuen. Fjern spagettiflekken som eventuelt henger igjen på veggen fortsatt.
 • Støvsug sofaen. Der tilbringer familien ofte mye tid i romjulen.
 • Gjør gjesterommet og eventuelt tilhørende toalett klart dersom du får gjester.
 • Vask vinduene på peisen, det er lekkert og gir ekstra god julestemning.

Velg riktig metode og midler til hver jobb.

Er det tørt støv og smuss, bruk tørr mikrofiber. Har flekken vært våt, må du løse flekken opp for å fjerne den (kjøkken, bad og matrester). Sukker og de fleste matflekker kan fjernes med vann, men er det olje i flekken (for eksempel makrell i tomat) må du bruke et produkt som fjerner fett og olje

 • Bruk minst mulig såpe, og minst mulig vann. Slik unngår du skader og sparer tid.
 • Bruk en støvkost i høy kvalitet til lamper, og høye hyller. Gni den gjerne mot en plastpose for å øke den statiske effekten.
 • Vann og mikrofiber fjerner behovet av såpe i de fleste tilfeller. Unntakene er såperester og kalk, samt overflater med mye smuss og olje.
 • For lukt anbefaler vi å sette en skål med grønnsåpe under sofaen, eller der du ønsker lukten.

Rens av stekeovn – før eller etter jul?

Enten du ønsker en ren ovn før jul – eller ønsker å vente til etter jul, så gjelder det å følge instruksene på produktet. CityMaid bruker profesjonell ovnsrens. Det er viktig å forvarme stekeovnen først. Deretter følger du instruksjon og virketid nøye. Legg mopper eller håndklær under døråpningen. Bruk vernebriller når du sprayer og tørk av med papir eller klut. Vask alle overflatene med vann og mikrofiber før du eventuelt brenner av stekeovnen før bruk.

Har du ekstra tid?

 • Rengjør filteret i avtrekksviften på kjøkkenet etter behov. Er filteret rent før jul, gjør du vaskejobben enklere til nyttår.
 • Gjør rent glasset i peisovnen så ser du flammene bedre og det blir mer koselig. Bruk produkter av god kvalitet. CityMaid bruker et produkt som gir glasset ny giv. Om du ikke har profesjonelle produkter hjemme anbefaler jeg å sjekke ut vårt innlegg om hvordan vaske peisovnen ren. Aske og vann danner lut, som rengjør glasset effektivt. Husk å bruke hansker og vernebriller.
 • Gjør rent sølvtøyet til jul. CityMaid er ingen ekspert på sølvpleie. Men vi har pusset en del sølv, og kan by på et svært effektivt tips dersom det er sølvbestikk som ikke er antikt.

Så får du vurdere selv om du ønsker å gå for grundige julevasken eller kortversjonen. Det viktigste er uansett å kose seg i adventstiden og stresse ned – julen kommer uansett.

Ønsker du ikke å vaske før jul, tar vi gjerne julevasken for deg 😉