Når det gjelder å vaske ubehandlet tre – enten det er på vegg eller på gulv – er det første man bør tenke på hvilket formål vaskingen har. Skal du fjerne tørt støv, rense og behandle, vaske som ved en daglig vask eller skal det rengjøres før maling?

Furupanel og ubehandlet brystningspanel på veggene var en stor trend på 80- og 90-tallet. Det er kanskje ikke så mange som har dette i boligen sin i 2020, men det kan forekomme i eldre boliger og er fortsatt populært på gamle hytter.

Støvtørking av ubehandlet tre

Dersom overflaten kun skal støvtørkes, kan du starte med en tørr mopp eller klut. For overflater som ikke er helt glatte, kan klut være å foretrekke. Tørr mikrofiber fjerner tørt støv effektivt fra overflater. Les mer om mikrofiber her Bytt til ren side når du ser støvet har samlet seg på kluten. Bytt heller for ofte enn for lite. For noen rom vil det kunne være støv som har blandet seg med matos eller damp fra dusj/badekar. På disse områdene må vi bruke litt fuktighet i tillegg, for å fjerne støvet. Vi anbefaler da å se på metoden for generell vask under.

Rens og videre behandling av treverk

Ubehandlet treverk skiller seg fra behandlet tre, da porene i treverket ofte er åpne. Treverk som har vært eksponert for sol og tørt klima kan ha mistet noe av det naturlige fettstoffet og kjennes “luggete” når man drar en klut eller mopp over.

Dersom treverket er tørt, er det viktig å være klar over at treverket vil suge til seg mest mulig såpe og vann.

Hvilken såpe skal jeg bruke?

Ubehandlet treverk trenger næring for å holde sitt naturlige flotte uttrykk vedlike. Såpe tilsatt fettstoffer som olje eller voks kan derfor med fordel benyttes.

Dersom det er noen ujevnheter/flekker du vil ha bort, kan du rense overflaten med trerens som fås kjøpt på de aller fleste byggevarer og andre utsalgssteder for treverk. Vær obs på at dersom treverket er svært tørt, må fettreduserende produkter brukes med forsiktighet. Pass på å fjerne mest mulig av produktrestene før treverket får tørke. Etter rens bør man mette overflaten med et vedlikeholdsprodukt som metter underlaget med næring og sikrer en enklere generell vask.

Generell vask av ubehandlet tre

Det finnes mange ulike produkter på markedet, både med og uten fargepigmenter. Ønsker du å gå for tradisjonell grønnsåpe, kan du gjøre dette. Bruk da gjerne en grønnsåpe som inneholder mindre vann og mer såpe/fettstoffer. Når overflaten er behandlet, skal det kjennes et lett fettlag. Såpen kan fungere som en overflatebehandling og gi treet en silkematt glans, samt legge seg som en beskyttende hinne mot flekker, smuss og sollys.

Hvordan vaske ubehandlet tre etter rens eller som generell vask:

  • Forberedelse: Før du går i gang med vaskeprosessen er det lurt å forberede rikelig med nødvendig utstyr. Her kan man dra paralleller til å male, ha utstyret klart, start og avslutt på ett naturlig sted.
  • Vaskes med vann tilsatt såpe.
  • Bruk mikrofiber eller noe som ikke loer.
  • Start å vaske veggen, ett parti av gangen, nedenfra og opp. Husk å skifte mopp ofte, da begrenser du mengden skjolder og striper.
  • På flekker som ikke løsner med såpevann benyttes en svamp du kan skure forsiktig med. Skur alltid i treets lengderetning
  • Tørk godt til slutt
  • Om treet fortsatt virker tørt bør du vurdere en vedlikeholdsbehandling. Ta gjerne bilde av rommet og oppsøk en faghandel, eller utsalgssted for treverk. De kan hjelpe deg å finne en vedlikeholdsserie som passer dine behov.

Overflatebehandlet tre

Overflatebehandlet panel må rengjøres og vedlikeholdes etter hvilken overflatebehandling det er snakk om.

Treoverflater som er lakkerte eller malte

Slike flater har en slitesterk og normalt vannavvisende overflate ved normal bruk og rengjøring. Flatene kan vaskes med en lett fuktet mikrofiberklut. Løsemidler bør ikke benyttes.

Treoverflater som er voksede

Slike overflater er ofte lettstelte men ikke særlig motstandsdyktige. For å opprettholde voksbehandlingen bør det vaskes med egnet produkt som tilfører tilsvarende mengde voks. Noen har en kombinert såpe til generell vask, andre totrinnsløsning. Les gjerne beskrivelser som produsent og leverandør gir rettledning om.

Oljede treoverflater

Overflaten er noe fetere som gjør den mer mottagelig for skitt og væsker enn andre behandlede overflater. Oljede treoverflater bør derfor vaskes og behandles ofte. Rengjøres med forsiktighet og bør behandles med oljer som produsent gir rettledning om.

Vask av ubehandlet tre før maling

Skal veggene eller gulvet males, er det viktig å gjøre rent med en metode som gjør underlaget klart for maling. Hvis du maler på skitne overflater, kan malingen løsne raskere fordi limet i malingen vil gå med til å fukte skitten i stedet for å feste seg til veggen. Maler du på vegger som har mye spindelvev, støv og flekker kan du få stygge nupper i malingen.

Ikke bruk grønnsåpe før du maler, grønnsåpen vil legge igjen fett og malingen vil feste seg dårlig. Ubehandlet treverk bør forvaskes med et spesialmiddel for panel som har gulnet. Hvis ikke kan det gi en gul misfarging av malingen. Bruk et spesialvaskemiddel som er anbefalt av malingsprodusenten. Normalt står dette på malingsboksen.
Har overflaten vært malt fra før, må den bare tørke i en time før du maler. Ubehandlet treverk må tørke lenger etter vaskingen.

Da har du fått litt tips på hvordan vaske ubehandlet tre – og ønsker du ikke å gjøre det selv, vasker vi gjerne for deg 😉