Har terrassen blitt skitten eller grønn i løpet av sommeren? Det kan være fint å fjerne grønske på terrassen nå og få den klargjort før vinteren. Men du bør vaske terrassen enten på kvelden, når det er overskyet eller når det er skygge. I solskinn vil nemlig vannet tørke mye fortere og du får ikke skrubbet skikkelig. Det ideelle er å vaske når det småregner litt. Få tips her for hvordan fjerne grønske på terrassen.

Har det regnet mye i sommer, og du har en del planter, kan det fort bli grønske på terrassen. Trenger hagemøblene dine også en skikkelig shining før vinteren? Finn ut hva slags materiale hagemøblene dine har – ulike materialer trenger ulik behandling.

Til terrassevasken trenger du:

  • Kraftvask eller husvask. Har du ikke det, bruk vanlig oppvaskmiddel (som Zalo, Yes, Sun Light). Ikke bruk terrasserens hvis du kun skal ha vedlikeholdsvask. Bruker du slik rens må du nemlig behandle treverket i ettertid – enten olje det eller male det på nytt.
  • Er det tegn til mugg, kan du bruke litt klor, bruk en ½ dl per liter kaldt vannPåfør som vanlig. La det virke. Skyll av.
  • Det holder lenge å spyle av med hageslangen for å fjerne grønske – ikke bruk høytrykksspyler da denne kan flise opp treverket.
  • Bruk en terrasseskrubb med forlengerskaft – så får du ikke vondt i ryggen når du skrubber

Bløtgjør terrassebordene skikkelig med vannslangen først, og påfør så vann med kraftvask eller oppvaskmiddel. Jobb med små stykker av gangen – la middelet virke i 3-5 minutter, før du begynner å skrubbe.

OBS! Du bør sjekke først hva slags treverk du har – teak eller annet eksotisk treverk trenger annen type terrassevask.

Passer du på å vanne terrassebordene skikkelig på forhånd, så vil det fuktige underlaget hjelpe kjemikaliene til å virke dypere ned i treverket. Å vaske når det regner litt eller nettopp har regnet er fint.

Skyll så av alt med hageslangen.

Hagemøblene

Utemøblene bør også få seg en omgang vask før de ryddes bort for vinteren. Du bør heller ikke bruke høytrykksspyler på møblene – bruk hageslangen.

Hagemøbler i plastrotting, aluminium, polytekstil og plast trenger stort sett ingen annen behandling enn rengjøring med mildt såpevann. Det er spesielt viktig å rengjøre møblene før vinterlagring. Dersom det er behov for det, bør man bruke egnede rense- og pleiemidler. Sjekk gjerne med forhandler når du kjøper nye møbler.

Det aller beste er å beskytte utemøblene gjennom sommeren mot vann med å dekke de til eller ha de under tak. Bruk gjerne møbeltrekk når møblene ikke er i bruk. Da unngår du å få jordslag.

Har du likevel fått jordslag på møblene kan du prøve å fjerne det med et mildt såpevann eller med eddikvann. Grønske kan du fjerne med litt rødsprit på en klut og så vaske over med vann etterpå.

Hageputer og tekstiler

Kan hageputene vaskes i vaskemaskinen, bør de vaskes med et vaskemiddel med blekemiddel. Noen har trekk som kan tas av med glidelås. Er hageputene for store kan du fjerne flekker med mildt såpevann.

For å unngå jordslag, grønske og mugg, må hageputer lagres tørt når de ikke er i bruk og må være helt tørre før vinterlagring.. Har du fått jordslag kan du bløtgjøre flekkene med eddik over natten før du vasker de i maskin eller med mildt såpevann.

OBS! Sjekk først om tekstilene tåler behandlingen før du setter i gang. Test først på et lite synlig område. Pass på at de er tørre før lagring.

For å skåne mot unødig uv-eksponering anbefaler vi at puter tas inn når de ikke er i bruk. Møbeltrekk kan også benyttes. For å beskytte hageputer og tekstiler, anbefaler vi impregnering. Bruk en tekstilimpregnering som beskytter både mot UV stråling og flekkdannelser.

Vi anbefaler helst at alle hagemøbler lagres innendørs på et tørt og ventilert rom over vinteren. Om man ikke har mulighet til innendørs lagring, bør man sørge for at møblene står tørt under møbeltrekk eller presenning.

Da er det bare å sette i gang for å fjerne grønske på terrassen og gjøre den for vinteren  🙂

Trenger du hjelp til å vaske boligen din ellers hjelper vi gjerne til.

Sjekk pris på vask her