Har du fått alger eller grønske i løpet av året på balkong, veranda eller vegg?  Du kan fjerne alger og grønske best med et produkt som inneholder syre. Et profesjonelt produkt for vask av impregnert terrassegulv kan kjøpes på for eksempel byggevarehandel. Følg gjerne også våre tips for fjerning av grønske på terrassen her – eller lurer du på hvordan du skal vedlikeholde hagemøblene?

Hvordan fjerne alger og grønske?

Før man går til innkjøp av produktet kan det være lurt å tenke på:

  1. Er gulvet lakket, oljet eller beiset med noe spesielt?
    Dersom gulvet er lakket eller beiset, tåler det ofte syreprodukter. Gulv som ikke er behandlet kan derimot reagere med kjemikaliene. For å sikre at du får riktig produkt bør du fortelle hvilke type gulv, hvilken type behandling det har fått og hvor lenge det er siden sist vask. Har gulvet sprukket opp eller lakken startet å flasse av bør det også nevnes.
  2. Hva slags underlag er det, samt er det behov for sluk?
    Dersom det ikke er tilgang på sluk eller ikke mulig å bruke større mengder med vann, kan man benytte en mer manuell prosess. Forfukt først overflaten med vann, før du påfører produktet i bruksløsning. Dette kan gjøres for eksempel ved å blande ut produktet med vann før du fukter overflaten med en klut eller mopp. Graden av vann blir da mindre, slik at overflaten kun er lett fuktig. Tillat anbefalt virketid (dette står ofte på produktets bakside). Hold overflaten fuktig under virketiden (for eksempel med en fuktig klut eller sprayflaske). Om det er partier med mye grønske, kan du vaske over med en myk kost for å løsne flekkene. Fjern deretter såperester og grønske med en klut/mopp før du vasker over med en ren klut/mopp og vann til slutt.Det er viktig at alle rester etter produktet fjernes, slik at dette ikke ligger igjen og virker over lang tid i treverket.

For vask av betong eller flis kan samme prinsipp benyttes, men vær obs på at betongen kan være porøs og fugene eldre. Sjekk derfor først om fugene er syrefaste. Om du er usikker, kan du rådføre deg enten i faghandel eller man kan forsøke på et lite område. Egne produkter for selve underlaget kan med fordel benyttes.

For de som ikke ønsker å bruke kjemikaler fra butikk, kan man prøve sitron. Sitron i seg selv er ikke like sterkt som de produktene man kjøper i faghandel, men om jobben ikke er veldig stor kan dette fungere fint.

Helt til slutt – noen hygieneregler:

  1. Husk å bruke verneutstyr. Beskyttelse av øyne og hender er viktig. De fleste produkter krever ikke maske ved bruk, men sjekk alltid produktet du kjøper og følg de anbefalingene som er oppført.
  2. Pass på riktig oppbevaring. Produkter bør være utilgjengelig for barn, ikke stå i direkte sollys eller bør ikke eksponeres for høy temperatur- trykk eller fryse. Sjekk baksiden av produktet for beskrivelse av egnet oppbevaring.
  3. Er du usikker på om du har fått riktig produkt, men vil gi det et forsøk? Test alltid først på et hjørne eller lignede.
  4. Ikke vask i solsteik og ikke la produkter som skal holdes fuktig, tørke ut. Om sterk kjemi tørker og trekker dypt inn i underlaget, kan det være vanskelig å få det helt ut. Dette kan skade underlaget både i tekstur (sprekker opp) og i utseende (merker).

Da er det bare å sette i gang med vasken – lykke til!

Trenger du hjelp til å vaske boligen din ellers hjelper vi gjerne til.

Sjekk pris på vask her