Hvordan fjerne grønske på terrassen

(Last Updated On: 17. september 2019)

Er terrassen blitt litt grønn i løpet av sommeren? Har det regnet mye, og du har en del planter, kan det bli grønske. Få tips for hvordan fjerne grønske på terrassen før vinteren kommer. Det er kjempefint å få vasket dette bort når det småregner eller det akkurat har gjort det.

Høsten er her og løvet har begynt å falle av trærne. Har du ikke ryddet inn hagemøbler og fjernet sommerblomster ennå – så er det på tide nå.

For å fjerne grønske på terrassen trenger du:

  • Kraftvask eller husvask. Har du ikke det, bruk vanlig oppvaskmiddel (som Zalo, Yes, Sun Light). Ikke bruk terrasserens hvis du kun skal ha vedlikeholdsvask. Bruker du slik rens må du nemlig behandle treverket i ettertid.
  • Er det tegn til mugg, kan du bruke litt klor, bruk en ½ dl per liter kaldt vannPåfør som vanlig. La det virke. Skyll av.
  • Det holder lenge å spyle av med hageslangen – ikke bruk høytrykkspyler da denne kan flise opp treverket.
  • Bruk en terrasseskrubb med forlengerskaft – da får du ikke vondt i ryggen når du skrubber

Bløtgjør terrassebordene med vannslangen, og påfør så vann med kraftvask eller oppvaskmiddel. Jobb med små stykker av gangen – la middelet virke i 3-5 minutter, før du begynner å skrubbe.

OBS! Du bør sjekke først hva slags treverk du har – teak eller annet eksotisk treverk trenger annen type rens.

Vann terrassebordene skikkelig på forhånd så ikke treverket er veldig tørt. Det fuktige underlaget hjelper kjemikaliene til å virke dypere ned i treverket. Å vaske når det regner litt eller nettopp har regnet er fint.

Skyll så av alt med hageslangen.

Hagemøblene

Utemøblene bør også få seg en omgang vask før de ryddes bort for vinteren. Du bør heller ikke bruke høytrykksspyler på møblene – bruk hageslangen. Finn ut hva slags materiale hagemøblene dine har – ulike materialer trenger ulik behandling.

Har du fått jordslag på møblene kan dette fjernes med eddikvann eller en mild salmiakkblanding (pass på å bruke egnet verneutstyr). Grønske kan du fjerne med litt rødsprit på en klut og så vaske over med vann etterpå. OBS! Sjekk først om tekstilene tåler behandlingen før du setter i gang. Test først på et lite synlig område.

Kan hageputene vaskes i vaskemaskinen, bør de vaskes med et vaskemiddel med blekemiddel.  Er hageputene for store kan de vaskes over med en mild og lunken salmiakkblanding – det vil fjerne jordslag og møkk samt friske opp fargen. Er det vanskelig å få bort jordslaget kan du bløtgjøre flekkene med eddik over natten før du vasker den.

Deretter bør du enten sette møblene inn under tak – f.eks. i garasje eller bod – eller ihvertfall under en presenning som gir dekke men god gjennomlufting.

Da er det bare å sette i gang for å fjerne grønske på terrassen og gjøre den klar for vinteren  🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *