Endelig er det snart vår! Med lysere dager og vårsol kan det være fint å se over og vaske terrassen nå. Men du må ikke vente på finværet for å vaske terrassen – det er ypperlig å vaske den også når det regner. I solskinn vil vannet tørke fortere og du får ikke skrubbet skikkelig. Har du fått alger eller grønske på balkong, veranda eller vegg kan du følge disse tipsene. Slik får du terrassen fin:

Hvordan vaske terrassen:

  • Kraftvask. Har du ikke det, bruk vanlig oppvaskmiddel. Ikke bruk terrasserens hvis du kun skal vaske terrassen ren. Bruker du slik rens må du nemlig behandle treverket i ettertid.
  • Det går fint å rengjøre med hageslangen. Høytrykkspyler kan flise opp treverket og det må behandles i etterkant. Vil du helst bruke høytrykkspyler bør du stå et stykke unna treverket du skal spyle.
  • Terrasseskrubb med forlengerskaft – så du ikke får vondt i ryggen

Bløtgjør terrassebordene med vannslangen, og påfør så vann med kraftvask eller oppvaskmiddel. Jobb med små stykker av gangen – la middel virke i 3-5 minutter, før du begynner å skrubbe.

Skal du derimot olje eller beise underlaget bør du bruke terrasserens før behandling.
OBS! Du bør sjekke først hva slags treverk du har – teak eller annet eksotisk treverk trenger annen rens. Merk også at det kan være blekemiddel i terrasserens noe som kan være skummelt å bruke på treverk mørknet i olje.

Vann terrassebordene skikkelig på forhånd så ikke treverket er veldig tørt. Det fuktige underlaget hjelper kjemikaliene til å virke dypere ned i trekverket.

Terrasserensen skal påføres konsentrert – og skal virke i 5-10 minutter før du skrubber med en stiv gulvbørste. Er det oljerester igjen på treverket må du repetere behandlingen til alt er borte.

Skyll så av alt med hageslangen.

Ta frem og rengjør hagemøblene

Utemøblene bør også få seg en omgang vask før du skal sitte der. Du bør heller ikke bruke høytrykkspyler på møblene – bruk hageslangen. Finn ut hva slags materiale hagemøblene dine har – ulike materialer trenger ulik behandling.

Hagemøbler i plastrotting, aluminium, polytekstil og plast trenger stort sett ingen annen behandling enn rengjøring med mildt såpevann. Det er spesielt viktig å rengjøre møblene før vinterlagring.

Det aller beste er å beskytte utemøblene gjennom sommeren mot vann med å dekke de til eller ha de under tak. Bruk gjerne møbeltrekk når møblene ikke er i bruk. Da unngår du å få jordslag.

Kunstrotting kan vaskes med myk børste og hageslange – du trenger ikke såpe. Er det veldig møkkete kan du bruke noen dråper oppvaskmiddel i vannet. Pass på at det ikke skummer – så slipper du at såpen setter seg fast mellom flettene.

Tremøbler vasker du med en myk børste dyppet i vanlig såpe og vann. Teakmøbler kan vaskes med et mildt rensemiddel. De må evt. renses med teak-rens dersom du skal olje dem. Obs! pass på at møblene er tørre og rene før du oljer – ellers kan de få svarte flekker (svartsopp).

Oljede og beisede møbler vasker du med vann tilsatt oppvaskmiddel.

Har du polstrede møbler i stoff eller kunstlær som skal tåle å stå ute – kan du vaske dem med et spesialvaskemiddel.

Har du likevel fått jordslag på møblene kan du prøve å fjerne det med et mildt såpevann eller med eddikvann. Grønske kan du fjerne med litt rødsprit på en klut og så vaske over med vann etterpå.

Plastmøblene vasker du med mildt oppvaskmiddel og vann og oppvaskmiddel.

Dersom det er behov for det, bør man bruke egnede rense- og pleiemidler. Sjekk gjerne med forhandler når du kjøper nye møbler.

Da er det bare å sette i gang å vaske terrassen  🙂

Trenger du hjelp til å vaske boligen din ellers hjelper vi gjerne til. Vi kan også hjelpe deg med utvendig renhold – slik som vask av utvendig vegger og tak.

Sjekk pris på vask her