Rengjøring med kjæledyr i huset bør gjøres regelmessig og grundig. Støvsuger og tørrmopp er viktig og det bør støvsuges et par ganger pr uke. Er det allergikere i huset bør det støvsuges og støvtørkes hver dag. Har du støv på hjernene? Få tipsene våre her

Har du også pollenallergi bør kjæledyret ditt vaskes ofte. Katter og hunder kan nemlig dra mye pollenstøv med seg inn med pelsen sin. Kjæledyr er for det meste på bakken, hvor mye av pollenet ligger, og blir fort en allergibombe.

Tips til rengjøring med kjæledyr i hus

Vask kjæledyret før det slippes inn i huset

Er du veldig allergisk mot pollen, bør du vaske kjæledyrene før du i det hele tatt slipper dem inn i huset. Når det er vått og gjørmete ute, drar dyrene naturlig nok med seg mer skitt inn i huset. Ha et håndkle og børste lett tilgjengelig ved utgangsdøren, slik at du kan tørke over pels og poter før de går videre inn i huset.

I dyrebutikk kan du få tak i en hanske som raskt og enkelt rengjør skikkelig våte og skitne hundelabber og kattepoter. Laget av mikrofiber som absorberer vann og smuss opp til ca. 8 ganger sin egen vekt. Men en vanlig og rimeligere mikrofiberklut vil nok også kunne gjøre samme nytten.

Lag dyrefrie soner i huset

Sett dere sammen og lag noen regler for dyreholdet fra første stund. La noen rom være forbudte for dyrene. Du bør ikke la dyret komme inn på soverommet – og selvsagt ikke opp i sengene. Er du allergisk, vil du ikke ha masse hår og støv fra dyrene i sengen. Men heller ikke sofaen er et egnet sted for hunden. Pass på å holde dørene lukket inn til rom der dyrene er uønsket.

Røyting og støv til besvær

Hunder og katter røyter mer og feller pels på våren og høsten. Da anbefales det å børste dyret ofte og det bør gjøres ute, så slipper du mye hår og støv fra pelsen som må støvsuges opp inne.
Har du fått katte- eller hundehår i sofaen – selv om kjæledyret ikke har lov til å ligge der – kan det være vanskelig å fjerne alt med støvsuger. Da kan du ta på deg oppvaskhansker og gni hendene over sofaen. Hanskene skaper statisk elektrisitet og hårene vil rulle seg sammen og kan fjernes lettere. Det samme oppnår du også med en lett fuktig mikrofiberklut – men pass på å bruke hansker så du ikke blir så tørr på hendene. Mikrofiber fjerner ikke bare bakterier og hår lett – det fjerner også det naturlige fettet du har på huden.

Ha en fast soveplass til dyret

Katter kan være rimelig sære – men hvis du kan tilvenne katten så tidlig som mulig til å bruke en katteseng, kan du muligens spare møblene for støv og kattehår. Kjøp gjerne en i kunstlær – de er enkle å rengjøre. Disse finnes både for hunder og katter. Støvsug bort hår og tørk over med en lett fuktig mikrofiberklut. Er dyret sykt, er senger i kunstlær enkle å ta med ut for spyling og en skikkelig vask.

Sandkasse til katten

Har du sandkasse til katten inne, bør du bruke klumpesand, hvor du fjerner klumpene etter hvert. Denne skal lukte mindre. Ta bort avføring og urinklumper daglig og bytt sanden så den alltid er tørr og ren. Katter er renslige og vil ikke gjøre fra seg, dersom det er skittent i sandkassa. Blir du fortsatt plaget av lukt, kan du kjøpe sandkasse med vegger og tak. Katten skal ha mulighet til å stå og sitte i full lengde uten å få problemer med taket og veggene. Det er viktig at kantene ikke er for høye, spesielt for eldre katter. Vil ikke katten bruke kattedo med vegger og tak, kan du faktisk bruke natron og strø dette i bunnen for å motvirke lukt.

Kattesanden bør være myk og finkornet slik at katten ønsker å gjøre fra seg der – ellers vil den gjøre sitt fornødne andre steder 🙂

En mer hygienisk og enkel måte å gjøre seg av med brukt kattesand på, er å benytte poser i bunnen av kassen. Det gjør det mye enklere å holde kattetoalettet rent. Men pass på å venne katten til dette i det den skal tilvennes sandkasse. Katter er veldig sære dyr – så hvis den ikke liker at du har pose i bunnen, vil den gjøre fra seg andre steder.

Kattedoen bør vaskes minst én gang pr uke. Det kan gjøres enten med zalo eller grønnsåpe. For å fjerne lukt anbefales Klorin eller Salmiakk (obs – ikke bland disse sammen – det skaper en farlig reaksjon). Klor eller Salmiakk kan også tiltrekke seg katten og gjøre at den ønsker å gjøre fra seg i sandkassen – og det ønsker vi jo 🙂

Synes du det blir for mye rengjøring med kjæledyr i huset, kan du la oss overta vaskingen 🙂