Er et av nyttårsforsettene dine å ha det mer ryddig og rent, så er det nå på vinteren lurt å benytte seg av minusgradene og henge ut dyner, puter, madrasser og overmadrasser for å bli kvitt midden.

Midd i slekt med flått

Midd er en underklasse av edderkoppdyr og i slekt med flått. Det er beskrevet over 45 000 arter midd, den mest kjente og plagsomme midden for mennesker er husstøvmidd.

Midd er ufarlige for mennesker – bortsett fra at de lett gir allergier. Det er nemlig avføringen støvmidden etterlater seg som forårsaker den allergiske reaksjonen. En midd lever bare i om lag to måneder, men hunnen legger 20-30 egg av gangen, og formeringen kan derfor føre til masser av midd når innemiljøet gir gode betingelser for det.

Bli kvitt midden med disse tipsene

NAA anbefaler følgende:

  • Unngå vegg-til-veggtepper, og tepper generelt. De bør i så fall støvsuges ofte.
  • God ventilasjon med lav luftfuktighet i soverom. Luftfuktere er fy-fy! Midden trives i høy luftfuktighet
  • Middsikkert sengetøy (middsikre trekk på madrass, dyner og puter).
  • Ikke re opp sengen!
  • Støvtørk ofte
  • Ukentlig vask i +60oC av sengetøy, vask av middsikre trekk som anvist av leverandøren.
  • Ukentlig, grundig støvsuging av sengetøy, madrass, sengebunn og endestykkene av evt løse planker der (NB med allergifilter).
  • Evt nedfrysing (- 20o C) i et døgn av puter og dyner etterfulgt av god støvsuging (NB med allergifilter).
  • Grundig og godt renhold av soverommet og seng (NB sengebunn også!)

For at midden skal dø er det over 60 grader eller mellom -15 til -20 som gjelder. Skal det ligge ute må det ligge i hvert fall 8 timer. Når det er gått 8 timer og det er tid for å ta alt inn igjen, så pass på å riste eller banke godt både dyner, puter og madrasser – dette for å fjerne all den døde (eller lammede) midden.

Er det ikke kaldt nok ute, kan dyner og puter fint også puttes i fryseren – hvis du har plass til det. Pass da på å ta dyner og puter ut for å banke eller riste de godt før du setter på trekk og legger de på senga igjen.

Skal du vaske dundyner og puter, så gjør dette på 60 grader. Men husk på at dundyner og puter bør tørkes i trommel etterpå, ellers vil dunen klumpe seg og ikke bli behagelig å bruke. Putt gjerne gummiballer i tørketrommelen som banker dunen løs. Du får kjøpt spesialballer til dette i butikken, men du kan også bruke vanlige tennisballer.

Da er det bare å vente på kulda for å få luftet dynene!