Akkurat nå er det kraftig spredning av pollen i store deler av landet på grunn av tørt vær. Har du pollenallergi, så kan du følge med på pollenvarsel.no. Der får du oversikt over hvor og når det er spredning. Under får du tips fra oss til hvordan du kan redusere plagene dine noe.

De pollentypene som har størst betydning ved allergi i Norden kommer fra tresortene bjørk, or og hassel, fra forskjellig type gress og fra ugressplanten burot.

1. Start tidlig med forebygging

Må du ta forebyggende allergimedisiner, er det smart å starte så tidlig som mulig. Pollensesongen ser nesten ut til å starte tidligere for hvert år.

2. Blomster hører til ute – ikke inne

Ikke ta med kvister utenfra inn i huset – og unngå å kjøpe/ta inn bestøvende blomster i pollensesongen. Selv om allergikeren ikke reagerer på disse ellers i året, er man ekstra følsom under pollensesongen.

3. Pollenfiltre gir renere luft

Kjøp pollenfiltre til vinduer og lufteventiler. Har du varmepumpe og er ekstra plaget, anbefales det å kjøpe en varmepumpe med pollenfilter. Har du vanlig varmepumpe bør du huske på å støvsuge filtrene i pumpen ofte.

4. Dekk deg til

Bruk caps eller annet hodeplagg og solbriller ute – og vask ansikt når du kommer inn. Hår og putevar bør vaskes/skylles hver kveld.

5. Unngå lufting

Når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen, bør du unngå å lufte ut huset. Luft kveldstid eller natt, men med måte – det er alltid pollen som slipper inn.

6. Ta støvtørkingen først

God luft inne er også avhengig av godt renhold. Men sammen med det vanlige tørre støvet fra tekstiler og hud binder pollenstøvet seg i luften og skaper tyngre luft.

Er det mye støv i et rom, start med støvtørkingen. Bevegelsene i rommet virvler støvet opp og gjør det vanskeligere å fjerne. More is more: Sørg for å ha med deg rikelig med kluter, mopper og mikrofiber støvmopp. Skift klut ofte. Har du støv på hjernen, kan du lese om forskjellige typer støv samt hvordan fjerne det her

TIPS: Ha en fuktig klut med deg til flekkene, da fjerner du både støv og flekk effektivt.

7. Støvsug ofte!

Støvsugere med HEPA-filter (partikkelfilter) bidrar til at luften som blåses ut av støvsugeren nesten ikke inneholder støvpartikler. Hepa-filteret er et «finfilter» som skal filtrere finstøvet – før luften slippes ut i huset ditt.

Filteret renser innkommende luft for støvpartikler og pollen. Filteret blir etter hvert fylt opp med skitt og effektiviteten vil da avta – så det bør byttes en gang om året, eller etter behov. Grovfilteret inne ved støvsugerposen bør byttes oftere, cirka etter hver fjerde eller femte bytte av støvsugerpose.

Støvsug deretter lufteventilene over vinduer og i yttervegger, slik at pollen og støv fjernes fra luftekanalene. Gardinene er støvsamlere – bruk støvsugeren til å støvsuge gardinene også.

Husk også på å rengjøre munnstykket på støvsugeren regelmessig for hår og støv slik at den suger effektivt hele tiden.

Pass på å lukke vinduer, dører ol. – både mellom rom, og ut. Da «sprer» ikke støvet seg, og er enklere å jobbe med.

8. Kjøp en luftrenser

En luftrenser gjør inneklimaet bedre ved å fjerne luftfuktighet og reduserer risikoen for soppvekst og råte. I en bolig er det mange ting som trekker til seg støv og pollen, for eksempel skjermer og tørkestativer. De nye luftrenserne er små og effektive. De suger inn støv, bakterier, virus og pollen og ut kommer ren og frisk luft.

Men husk på at selv om luftrenseren bare virker i det rommet den plasseres i, trenger du ikke å kjøpe en renser for hvert rom i huset. Ha den i det rommet hvor du oppholder deg mest, for eksempel på soverommet. Da vil du i hvert fall få færre allergiplager om natten. En luftrenser er uansett veldig lett å flytte fra rom til rom.

Synes du det blir for mye arbeid å støvsuge så ofte selv – eller om du trenger en skikkelig hovedrengjøring for å starte på null, så hjelper vi mer enn gjerne.

Sjekk pris på sommervask