Få bedre helse med miljøvennlig rengjøring. Miljøvennlig rengjøring er å bruke minst mulig kjemikalier og lite vann når du vasker og er det beste for helsen din. Spesielt i vinterhalvåret i lange kuldeperioder, hvor vi er mye innendørs. Bruk ikke mer rengjøringsmiddel enn du trenger, og følg veiledningen på produktet.

Vasker du med kjemiske rengjøringsmidler som rengjøringsspray, kan du faktisk utsette deg for å få astma, KOLS, nedsatt lungefunksjon og eldre lunger. Årsaken er at kjemikaliene i rengjøringsspray er svært konsentrerte og dusjes ut i luften du puster inn.

Doktorgradsstipendiat og lungelege ved Haukeland, Øistein Svanes sier at med rengjøringsspray dusjer du ut spraytåke med bittesmå partikler, som vi drar langt ned i lungene våre hvor de gjør skade.

Bruken av rengjøringsspray og andre kjemikalieholdige rengjøringsprodukter er en økt belastning på det ytre miljøet. Fremkomsten av astma øker også i land der man bruker mye rengjøringsspray.

Tradisjonelle rengjøringsmidler ikke egnet lenger

Mange har kanskje lært rengjøring via sine foreldre og tviholder på gamle metoder å rengjøre på – med grønnsåpe og helseskadelige midler som klor og salmiakk.

Grønnsåpe:

En naturlig såpe laget av fett og kalilut og er en sterkt basisk løsning. Ved bruk av såpe dannes det en såpefilm, et belegg som skitt og støv fester seg i, og som blir til svevestøv når det tørker. Dette gir en ideell grobunn for bakterier.

  • Bør ikke brukes til rengjøring av badet. Da risikerer du å få sopp lettere, fordi grønnsåpen har mye fettstoffer i seg. Disse fettstoffene gjør at soppen kan få gode vekstforhold. I tillegg kan det bli veldig skjoldete på fliser.
  • Bør heller ikke brukes til linoleum eller vinyl. Den alkaliske løsningen kan fort ødelegge polishen.

Les mer om grønnsåpe 

Klor:

Bruk av antibakterielle produkter i det daglige kan ødelegge kroppens normale bakterieflora og gjøre bakterier resistente mot desinfeksjonsmidler og antibiotika.

Ikke bland klorholdige midler med andre rengjøringsmidler, det kan dannes helseskadelige gasser, som for eksempel den irriterende gassen kloramin.

Et alternativ til klor er vaskemidler med hydrogenperoksid som f.eks Domestos Fresh.

Salmiakk:

Salmiakkens etsende egenskaper gjør at det ødelegger de meste det kommer bort i. Det kan gi alvorlige etseskader ved hudkontakt, øyekontakt eller ved svelging. Det frigjør giftige gasser som kan være livsfarlige hvis det brukes sammen med andre produkter.

Salmiakk er meget giftig for vannlevende organismer og er direkte miljøskadelig. Stoffet er irriterende for hals og luftveier å puste inn.

Må ikke blandes med andre rengjøringsmidler – f.eks. klor.

Mer miljøvennlig rengjøring med mikrofiber og vann

Mikrofiber fungerer utmerket som støvsamler, antibac og smussfjerner. Bruk den til å tørke av benkeplata, bordet og det meste du ellers trenger i hverdagen. Mikrofiber erstatter en del såpe, fjerner effektivt middagens matos og oljesprut samt holder på skitten bedre enn den tradisjonelle bomullskluten.

Undersøkelser fra Teknologisk institutt viser at det er bedre og blir mye renere å vaske med litt rent vann og mikrofiber enn med kjemikalier og vanlig klut.

I følge undersøkelsene Teknologisk institutt har gjort, viser det seg at en ren og litt fuktig mikrofiberklut fjerner så godt som alle bakterier. Videre forsøk viste flere bakterier der det var rengjort med kjemikalier enn der det var gjort rent kun med mikrofiber.

Klutene kan brukes til tørr, og lett fuktig rengjøring. Som navnet tilsier, har klutene små (mikro) fibre som tar med seg smuss fra overflaten. Tørre kluter blir statiske og trekker til seg støv når vi gnir dem mot en flate. Fuktige kluter fjerner flekker, bakterier og fast smuss. Mikrofiber og vann er miljøvennlig rengjøring!

Trenger du å bruke et produkt i tillegg til mikrofiber, men ønsker å bruke kun naturlige produkter, kan du bruke sitron eller sitronsyre.

Mikrofiber er miljøvennlig

I følge Miljødirektoratet er mikrofiberkluter ikke en viktig kilde til utslipp av mikroplastpartikler. Mikrofiberkluter er spunnet på en måte som gjør at de avgir svært lite fibre under vask sammenlignet med andre tekstiler som polyester og akryl. Tekstiler er en relativt liten kilde til utslipp av mikroplast i Norge (slitasje fra bildekk utgjør faktisk ca 20 ganger mer).

Miljøfordelene ved å bruke mikrofiberkluter oppveier eventuelle ulemper.

 Les mer om mikrofiber i vårt innlegg Mikrofiber er best – ingen protest

Tips til mer miljøvennlig rengjøring

  1. Vask mest mulig med kun mikrofiber og lite vann
  2. Må du bruke et produkt, bruk et produkt uten oljedamp (VOC) og parfyme.
  3. Er produktet i en sprayflaske og du må bruke denne – spray direkte på kluten og så nære som mulig for å unngå spraytåke.
  4. Gå til innkjøp av en skumsprøyte til produktet ditt – da pumper du produktet opp til et skum og unngår spraytåken helt. Evt. kan du også bruke en dynkeflase dersom du ønsker å dryppe produktet og vann på kluten

CityMaid bruker ikke sitron eller sitronsyre, men målet vårt er å bruke minst mulig såpe. Vann og mikrofiber er det som brukes mest på gulv, bord osv. Vi bruker såpe på bad, kjøkken og der det er olje- og fettsøl. Da bruker vi kun miljøvennlige produkter som er eu-blomstmerket. 

Miljøvennlige rengjøringsmidler

Vi er opptatt av å bruke klimavennlige vaskemidler. Derfor er alle våre vaskemidler stemplet med EUs offisielle miljøstempel EU Ecolabel, også kjent som EU sitt blomstermerke. Dette gjør at produktene må tilfredsstille strenge helse- og miljøkrav. Vi har siden 2017 også vært en sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift.

Produkter

Ikke utsett deg og familien for luftveisproblemer

Tenk over at du utsetter deg og din familie for både luftveisproblemer og andre plager når du bruker sprayflaske og kjemikalier.

Av hensyn til din egen og din families helse bør du vurdere mest mulig kjemikaliefri rengjøring for å fjerne støv og skitt i eget hjem. Få bedre helse med mer miljøvennlig rengjøring.

Har du ikke lyst til å ta husvasken selv, gjør vi det gjerne for deg!

Visste du forresten at CityMaid er sertifisert Miljøfyrtårnbedrift? Som Miljøfyrtårn utnytter vi ressursene godt, forurenser lite og setter et mindre miljøavtrykk enn andre i samme bransje.

Sjekk pris og bestill her

Få et skreddersydd tilbud

Klikk på lenken under og fyll ut skjema. PS – du kan selv sjekke pris i bestillingsløsningen vår

Få et pristilbud