dårlig inneklima - dame med hodepine
(Last Updated On: 27. april 2022)

Sliter du med tørre øyne og problemer med konsentrasjonen på jobb – eller hjemme? Visste du at feil renhold kan resultere i luftveisplager, tørre øyne og problemer med konsentrasjonen?
Med riktig renhold kan du få bedre inneklima og helse.

Feilen ligger ofte i at det enten brukes rengjøringsmidler med for mye parfyme, at det brukes for mye rengjøringsmidler eller at man bruker for mye vann i rengjøringen.

Hvordan få bedre inneklima og helse med riktig renhold:

1. Vann vs rengjøringsmidler

Første steg mot riktig renhold og et bedre inneklima er å kunne vurdere når det skal rengjøres med kun mikrofiber og vann og når det skal brukes rengjøringsmidler.

Det meste kan faktisk rengjøres kun med en litt fuktig mikrofiberklut – men pass på at det ikke brukes for mye vann.

2. Velg riktig type rengjøringsmidler

Andre steg er å kun bruke rengjøringsmidler som ikke er skadelige for helse eller miljø. Her bør man bruke produkter som er miljømerkede med svanen eller eu-blomst. Rengjøringsmidler kan nemlig både skade materialer innendørs og gi allergiske reaksjoner.

Rengjøringsmidler som er uten parfyme er best. Parfymer og fargestoffer er ikke-aktive tilsetningsstoffer og kan utgjøre en ekstra belastning på innemiljøet og helsen.

3. Bruk riktig metode

Siste steg er å velge riktig metode for vasken.

Rengjøres det med vann – må det ikke brukes for mye vann. Mye vann binder støvet til overflaten og fuktige overflater gir optimale vekstforhold til muggsopp og bakterier. Norges Astma og Allergiforbund anbefaler derfor størst mulig bruk av tørre renholdsmetoder. Mikrofiberkluten skal kun være lett fuktig når det vaskes over flater – det bør gjerne tørkes over med en tørr klut etterpå.

Når gulvet vaskes bør det tørke i løpet av 5 sekunder etter at det er vasket over – hvis ikke, er det for mye vann. Da bør det tørkes over med en tørr mikrofibermopp etterpå. Ved de fleste tilfeller holder det lenge å bare tørrmoppe gulvet – og heller kun vaske over flekker.

Må det brukes rengjøringsmidler, bør man følge anvisningene på produktet. Vi anbefaler ikke å bruke sprayflaske ved påføringen. Spraytåke er helseskadelig å innånde og tåken kan faktisk henge igjen i luften i hele 4 timer etter påføring! Vi vil derfor ikke anbefale å holde pusten ?

Det bør heller brukes en dynkeflaske – eller at middelet påføres med en klut.

Les mer om riktig renhold på Astma og Allergiforbundets webside

Hvordan kontrollere hvilke metoder renholdsfirmaet bruker på ditt kontor?

  • Spør gjerne renholder eller din kontaktperson hos renholdsfirmaet om hvilke metoder og rengjøringsmidler de bruker for å holde kontoret rent.
  • Sett krav – be om at de bruker miljømerkede produkter
  • Gi forbud om å bruke sprayflasker for å unngå spraytåke

Følges disse tipsene, skal du se at dere kan få bedre inneklima og helse på både arbeidsplassen og hjemme.

PS. ønsker du ikke å rengjøre hjemme selv – eller ønsker dere å bytte renholder på jobben – ta kontakt med oss da vel, og få fast vaskehjelp! 🙂