Med kuldeperiodene vi nå har hatt både før og etter jul, er det sikkert mange som har fyrt i peisovnen. Det er koselig å sitte og se på flammene – hvis ikke glasset på peisovnen er blitt sotete, slik at det ødelegger sikten da. Her får du tips til hvordan rengjøre glasset i peisovnen slik at du kan både se og nyte flammene.
Rengjøre glasset i peisovnen
- Sørg for at peisovnen er nedkjølt og ikke varm når du skal vaske
- Ta på hansker – hvis du skal bruke et produkt som er tøft for huden
- Bruk et profesjonelt produkt til rengjøring av glass i peisovner. Vi fjerner alltid såperester med mikrofiber slik at overflaten blir fri for såperester.
Har du ikke tilgang til slike produkter kan du fint benytte litt zalo, evt. blandet med salmiakk og en mikrofiberklut. En annen metode benyttet av mange, er å gjøre rent glasset med aske, litt avispapir og vann.
OBS! husk å bruke hansker – aske + vann blir til lut. Lut er veldig basisk og dermed etsende. Skal behandles med forsiktighet og holdes unna barn. Du kan fort svi fingre og hender!
I gamle dager var det nemlig slik man lagde såpe – med aske, vann og fett fra dyretarmer. Men selv om naturlig såpe er laget med lut er det ingen lut igjen i det ferdige produktet. I den kjemiske reaksjonen som oppstår når man blander lut og oljer/fett dannes såpe og glyserin.
Hvordan vaske peisovnen innvendig med aske og vann
- Finn frem litt avispapir, en bolle med vann
- Ta på hansker (vi glemte dessverre det i videoen)!
- Dypp avispapir i vannet og deretter i asken i ovnen. Aske + vann = lut, så har du ikke hansker på, kan du svi fingrene (det gikk bra med oss denne gangen)
- Gni så asken godt inn i glasset på peisovnen – du vil se at sotet raskt forsvinner.
- Tørk over med litt tørkepapir og/eller en fin mikrofiberklut for glass
- Ferdig! Blankt og fint 🙂
Unngå for mye sot
Rengjøre peisovnen utvendig
Utsiden av peisovnen rengjøres enklest med en tørr mikrofiberklut. Hvis peisovnen trenger en grundigere vask bør du tenke på hva slags type peis du har:
- Med en lakkert peis må du være forsiktig, da det fort kan bli riper i lakken. Ikke bruk skurekrem, og ikke bruk for mye vann hvis du har en peis av støpejern. Da kan den få rustflekker.
- Peis med emaljert overflate tåler det meste, uten at det blir riper og rustflekker. Her kan du fint vaske med en fuktig klut med lunkent vann. Man ser tydelig om man har en emaljert peisovn da de ofte er veldig blanke.
- Har du en klebersteinsovn bør du passe på slik at det ikke blir skjolder. Vask peisovnen med en fuktig klut med mildt såpevann. Har du vanskeligere flekker kan du pusse disse lett vekk med fin stålull eller fint sandpapir.
Ønsker du å tømme ovnen for aske?
Vær obs på at aske er varmeisolerende – noe som gjør at det kan være glør i asken flere dager etter.
- Bruk en metallbøtte og metallspade for å tømme ovnen for aske. Du kan også benytte en askestøvsuger.
- OBS! veldig viktig å ikke bruke en vanlig støvsuger – dette er brannfarlig og kan ødelegge støvsugeren.
- Sett bøtten ut og la stå i noen dager, til du er helt sikker på at glørne har slukket.
Pass på å sette bøtten langt nok vekk fra husveggen, slik at det ikke er fare for at det kan ta fyr i huset.
Husk at glør kan blusse opp igjen når de får tilgang til mye oksygen – så det er en fordel å sette lokk på bøtta. - Aske skal kastes i restavfallet. Dette pga. det kan være giftstoffer fra tennbriketter, parafin mm.
Du kan med fordel la et askelag være igjen i bunnen av ovnen. Dette vil hjelpe til med å isolere brennkammeret og gjøre det enklere å fyre opp i ovnen neste gang. Asken isolerer og beskytter bunnen, og gulvet under, mot den sterke varmen fra bålet.
Vurderer du fast vaskehjelp? Da kan du sjekke pris og eventuelt bestille her: