Hvordan rengjøre peisovnen

Hvordan rengjøre peisovnen
(Last Updated On: 17. februar 2021)

Med den lange kuldeperioden vi nå har hatt i det ganske land, er det sikkert mange som har fyrt i peisovnen. Det er koselig å sitte og se på flammene – hvis ikke glasset på peisovnen er blitt sotete, slik at det ødelegger sikten da. Her får du tips til hvordan rengjøre peisovnen slik at du kan se og nyte flammene.

CityMaid benytter et profesjonelt produkt til rengjøring av glass i peisovner. Vi bruker produkter etter smussgrad, og vil alltid bruke mildest mulig produkt først. Vi fjerner også alltid såperester med mikrofiber slik at overflaten blir fri for såperester.

Har du ikke tilgang til slike produkter kan du fint benytte litt zalo og en mikrofiberklut. En annen metode benyttet av mange, er å gjøre rent glasset med aske, litt avispapir og vann.

OBS! husk å bruke hansker – aske + vann blir til lut. Lut er veldig basisk og dermed etsende. Skal behandles med forsiktighet og holdes unna barn. Du kan fort svi fingre og hender! 

I gamle dager var det nemlig slik man lagde såpe – med aske, vann og fett fra dyretarmer. Men selv om naturlig såpe er laget med lut er det ingen lut igjen i det ferdige produktet. I den kjemiske reaksjonen som oppstår når man blander lut og oljer/fett dannes såpe og glyserin.

Hvordan rengjøre peisovnen med aske og vann

  1. Finn frem litt avispapir, en bolle med vann og en bolle med aske fra peisovnen
  2. Ta på hansker (vi glemte det i videoen)!
  3. Dypp avispapir i vannet og deretter i asken. Aske + vann = lut, så har du ikke hansker på, kan du svi fingrene (det gikk bra med oss denne gangen)
  4. Gni så asken godt inn i glasset på peisovnen – du vil se at sotet raskt forsvinner.
  5. Tørk over med litt tørkepapir og/eller en fin mikrofiberklut for glass
  6. Ferdig! Blankt og fint 🙂

Unngå for mye sot

Prøv å holde veden tørr, og sørg for at det er tilstrekkelig med trekk og luft.  Vått tre kan nemlig gi flere sotflekker. Andre grunner til at man får mye sot kan være at man har for lite trekk eller at man har for lite tilgang til frisk luft.

Ønsker du å tømme ovnen?

Vær obs på at aske er varmeisolerende – noe som gjør at det kan være glør i asken flere dager etter. Skal du tømme ovnen for aske, bør du tømme den i en bøtte av metall med lokk. Bøtten må stå til det ikke er flere glør igjen. Du kan også benytte en askestøvsuger.  OBS! veldig viktig å ikke bruke en vanlig støvsuger – dette er brannfarlig og kan ødelegge støvsugeren. Du kan la et askelag være igjen i bunnen av ovnen. Dette vil hjelpe til med å isolere brennkammeret og gjør det enklere å fyre opp i ovnen.

Vurderer du fast vaskehjelp? Da kan du sjekke pris og eventuelt bestille her:

Sjekk pris >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.