Når du har investert i bolig og møbler av høy kvalitet, ønsker du å sørge for at dette holder seg flott i årevis. Med riktig vask kan levetiden til møbler og overflater øke betraktelig. Her får du de profesjonelle vasketipsene du trenger.

Vibeke Scavenius
Vibeke Scavenius

Det er en vanlig oppfatning at renhold er en enkel sak. Mange tenker ikke over at feil teknikk og rengjøringsmidler kan føre til skader på materialer. Vet man ikke hva man gjør, kan dette bli en kostbar affære som gjør at du må bytte ut møbler eller får store utgifter knyttet til vedlikehold. Ved å vaske på riktig måte kan du både spare penger, miljø og helse. Dette forteller Vibeke Scavenius, leder for markedsføring og kommunikasjon i renholdsbedriften CityMaid.

Viktig å tenke på når du vasker ulike overflater

Scavenius anbefaler generelt å bruke minst mulig såpe og vann når du vasker. Bruker du for mye såpe, vil produktet samle seg opp. Skal du bruke såpe, bør du velge et alternativ som inneholder lite parfyme. Overdreven bruk av vann kan resultere i at støv binder seg, og at såpe og smuss ligger igjen når vannet har fordampet. Da ender du gjerne opp med en skjoldete overflate som er like skitten som før.

Dersom man har spesielle typer materialer i hjemmet, kan disse kreve spesialbehandling. I noen tilfeller har leverandøren tydelige instruksjoner som forklarer hvordan man skal behandle materialet. Scavenius har likevel noen generelle tips man bør forholde seg til ved vask av ulike typer materialer.

Treverk

Treverk som behandles på feil måte kan flise seg opp, sprekke eller tørke ut. Dersom du skal vaske en treflate, må du tenke på hvorvidt treverket er behandlet eller ikke.

Ubehandlet treverk trenger næring for at det flotte uttrykket skal vedlikeholdes. Tørt treverk vil suge til seg såpe og vann, og du kan med fordel bruke såpe som er tilsatt fettstoffer som olje eller voks. Her må du være spesielt påpasselig med mengden vann som brukes, slik at du ikke ender opp med å forringe materialet.

På treverk behandlet med for eksempel olje, voks eller lakk bør man bruke sparsomt med såpe. For mye såpe kan ødelegge lakken eller legge seg oppå olje og danne et lag med såperester eller pleiemiddel. På malte flater holder det vanligvis med mikrofiberklut fuktet i vann.

Stein og fliser

Har du fliser, bordplater og andre elementer i marmor eller naturstein i hjemmet? Da bør du være forsiktig når du vasker dette. I ubehandlet form er nemlig steinflater svært porøse og vil trekke til seg alt du bruker av rengjøringsmidler. Bruk av olje kan gjøre at det blir flekker og skjolder som ikke er mulige å fjerne. Bruker du syre, kan overflatene i verste fall sprekke eller gå i oppløsning.

«Vi anbefaler at du er føre var og gjør noen tiltak for å hindre smuss og skitt i å sette seg fast. Har du stein, kan leverandøren din behandle overflatene for deg. Du kan også impregnere fug og flis. Da vil flekkene kun legge seg på overflaten, og du kan enkelt tørke av med en lett fuktet klut,» forteller Scavenius.

Glass, speil, glansede og matte overflater

Speil- og glassflater er noe man finner i mange boliger. Stadig flere velger også fronter i høyglans eller helmatte overflater som gir hjemmet det lille ekstra. Vasker du disse overflatene på feil måte, kan du ende opp med flekker og riper. Her er det viktig å bruke lite såpe og en type mikrofiberklut som ikke er for grov.

Et godt tips er å først tørke over disse overflatene med en egnet mikrofiberklut i en retning, og deretter i den andre retningen. Slik fjerner du striper og unngår skjolder. Dette er også et godt tips til vask av induksjonstopper.

Metaller og porselen

Lysestaker og andre dekorasjoner i metaller som gull, sølv, stål eller messing pryder mange hjem rundt omkring i landet. Det finnes egne midler til rengjøring av slike gjenstander. Du bør for all del unngå bruk av skurekrem, da dette lager riper umiddelbart.

Mange har også elementer i porselen – for eksempel toalett og vask. Her gjelder de samme tipsene som for metall; bruker du skurekrem her, kan du få riper der bakterier kan sette seg fast.

Tekstiler

De fleste har tekstilmøbler i form av sofa, stoler eller lignende. Her kreves det spesialbehandling, ifølge Scavenius.

«Vi i CityMaid støvsuger primært møbler i tekstil. Etter avtale kan vi også tørke over med et spesialprodukt, men vi dyprenser ikke. Dette fordi det er stor variasjon i hva tekstilene tåler. Mange har for eksempel skinnsofa hjemme, men det finnes mange typer skinn som krever ulik behandling. Vi anbefaler derfor våre kunder å kontakte møbelprodusenten eller en ekspert på rens av den typen møbel de har».

Moderne renhold krever kunnskap om faget

Dersom du ønsker å være sikker på at du tar godt vare på materialene dine, kan profesjonell vaskehjelp være et godt valg. En vaskehjelp har bred kunnskap om kjemi og innhold i vaskeprodukter, samt hvordan forskjellige overflater skal vaskes. Profesjonell vaskehjelp kan hjelpe deg med å få bedre inneklima, samtidig som du holder møbler og overflater ved like, forteller Scavenius.

«Vi i CityMaid bruker for det meste kun mikrofiberkluter lett fuktet med vann til rengjøring. Mikrofiber har små skarpe partikler som fjerner smuss mekanisk. I områder der det trengs produkter med litt mer kjemi, som bad og kjøkken, bruker vi EU-blomstmerkede rengjøringsmidler. Det er riktignok slik at forskjellige typer underlag har ulike behov og egenskaper, og dette tar vi selvsagt hensyn til når vi vasker hos våre kunder,» sier hun.

Scavenius forteller videre at CityMaid har erfarne og observante medarbeidere som vet hvordan ulike materialer skal behandles. Kunder har også mulighet til å informere CityMaid dersom de har spesielle overflater og spesialmidler de ønsker at CityMaid skal bruke når de vasker.

CityMaid har fokus på miljø og gode arbeidsforhold

CityMaid er en Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift. Det betyr at de har fokus på å redusere sitt miljøavtrykk og skape et godt arbeidsmiljø. Noen av tiltakene de har innført er kildesortering på alle avdelinger, måling og reduksjon i energiforbruk og utelukkende bruk av Miljøfyrtårn-sertifiserte leverandører.

«Miljøfyrtårn gir oss et rammeverk som gjør at vi hele tiden kan passe på at vi har alt på plass. Miljøvennlig vask sparer ikke kun miljøet, men er også det beste for helsen. Både for deg og for våre servicemedarbeidere, som slipper å forholde seg til sterke kjemiske produkter i jobben. Velger du CityMaid som din vaskehjelp, kan du ha god samvittighet,» sier Scavenius.