Du er kanskje flink til å vaske kjøkkenbenken og kjøkkenet generelt – men hvor ofte vasker du egentlig søppelbøtta og tilhørende søppelskap? Er du flink til å tørke over ofte, kan du kanskje unngå plagsomme fruktfluer. Har du allerede fått fruktfluer kan du få tipsene til å bli kvitt bananfluene her.

Det er mye enklere å holde det rent enn å gjøre rent. Dersom du tørker over flekker med en gang de oppstår og tømmer søppel hver dag, vil det være enkelt å alltid holde søppelbøtta ren. Søppelbøtter på kjøkkenet bør alltid ha et lokk på. Det vil både forhindre vond lukt, samt også hindre insekter fra komme seg rundt i huset og spre bakterier. Har du først fått bananfluer i huset, kan de være vanskelige å bli kvitt igjen.

Ikke nok å bytte ut søppelposen

Vasker du søppelbøtta minst én gang i uken, så blir du kvitt lukt, flekker og bakterier. Det er ikke nok å kun bytte ut søppelposen. En god huskeregel er å tørke over avfallsbeholdere når du har tatt ut posen. Fjern eventuell væske, og rengjør med vann og mikrofiber. Er det matrester som har satt flekker, må du tilføre vann for å løse opp flekken. Husk også på å vaske hylle eller bunnen av skuffen beholderen har stått i etter behov, da unngår du lukt.

Lukter det vondt fra søppelbøtta?

Har du ikke tid til å vaske og det lukter vondt, kan du enkelt fjerne lukten med et av disse triksene.

  • Alt du trenger er vanlig husholdningseddik på 7% og litt gammelt avispapir. Eddik har nemlig en unik evne til å nøytralisere lukt. Krøll avispapiret sammen i en ball, hell litt eddik på den, og legg den nederst i søppelposen.
  • Spre natron i bunnen av søppelbøtta. Natron rengjør og nøytraliserer vond lukt. Når stoffet natriumbikarbonat løser seg i vann, reagerer bikarbonatet med en syre og det blir dannet karbonsyre. Dette blir igjen blir til vann og CO2-gass, eller karbondioksid.
  • Du kan også benytte kattesand i bøtta for å nøytralisere lukt og absorbere fuktighet.
  • Hvis det fortsatt lukter vondt etter ovennevnte tips, kan du også benytte kaffebønner eller sitronskall til å kamuflere lukten.

Småtips:

  • Er søppelbøtta større enn plastposene du bruker oppi? Legg en tom og ren isboks med lokk nederst i søppelbøtta, så unngår du at søppelposen forsvinner ned.
  • Blir det ofte vått i søppelposen? Legg avispapir i bunnen av posen, så suger det opp fuktigheten.

Orker du ikke å vaske selv, hjelper vi deg gjerne! 😉