Bli kvitt bananfluene

(Last Updated On: 16. september 2019)

Har du fått bananfluer opp i fruktfatet, sånn helt plutselig? Enten har de kommet inn gjennom et åpent vindu eller blitt med frukten hjem fra butikken.

Visste du at bananfluer har 97 % likt genmateriale som oss mennesker?  Men de har en helt annen formeringsevne når de får kose seg med gjæringsprodukter og mat som står udekket. Ca. 100 nye egg om dagen. Og bananfluer spiser mye rart. Bananflua trives med ulik frukt og fruktavfall, men kan også leve på rester av eddik, vin og øl. I en slump vin kan man opprettholde en hel populasjon av fluer.

Siden fluene lever av bedervede varer og søppel kan de ikke kalles skadedyr. Men de kan være veldig til sjenanse når de svermer som en sky over fruktfatet. Det føles ekkelt og uappetittlig, og man ønsker å bli kvitt de så fort som mulig!

HVORDAN bli kvitt bananfluene?

For det første er det lurt å fjerne frukten, vaske fruktfatet og legge frukten i kjøleskapet til man har fått løst problemet. Fjern også mat som står udekket på benken.

Fjern alt søppel som inneholder matavfall og tomflasker. Det er ikke bare bananer de liker. Vask søppelbøttene og skapet de står i.

Lukter det surt av kjøkkenvasken, kan du helle litt klor i sluket. Det frister bananfluene mindre enn det sure.

Luft godt og senk innetemperaturen. Da får de dårligere vekstvilkår. Kanskje er du så heldig at fluene finner noe mer fristende ute.

Hvis du ikke ønsker å bruke insektmiddel, så kan du bruke disse kjerringrådene for å bli kvitt bananfluene:

  1. Ta en bolle og fyll med enten vin, øl/vørterøl eller eddik.
  2. Hell én dråpe zalo i væsken. Zaloen bryter overflaten på vannet, slik at fluene drukner.
  3. Legg plastfolie over bollen og lag hull. Da blir fluene lurt inn, men kommer ikke ut igjen.

God rengjøring generelt på kjøkkenet er lurt, spesielt i varmere perioder. Det finnes for mer profesjonelt bruk lysfeller med UV-lys.  Dekk evt. over sluk og fjern blomstervann i en periode. Litt jobbing må til – og de forsvinner.  Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *