Vi ønsker å gi norske menn litt mer kred, for i Norge er det vel likestilling hjemme – eller er det ikke det? Det vanligste i norske hjem er faktisk at kvinnen gjør mer husarbeid enn mannen. I følge statistikk er det hele 7 av 10 kvinner gjør mer eller mest husarbeid i parforhold.   Her får du tips til hvordan du skal få mannen til å bidra mer i hjemmet

I følge tall fra Samboer.app er det fortsatt kvinner som fremdeles tar den største andelen av husarbeidet. Samboer.app lar medlemmene i et hjem loggføre det de gjør av husarbeid, og kårer en vinner hver dag, uke og måned. Appen ble opprinnelig laget i 2021 som en spøk av Robin Havre, etter at han og samboer ikke ble enige om hvem som gjorde mest. Appen har over 140 000 registrerte brukere, og det er tall fra appens to første måneder som danner grunnlaget for statistikken.

I følge tallene gjør kvinner 58% og menn 42% av husarbeidet.

Det finnes nok ingen magiske skittentøyskurver som du putter møkkete tøy i og så kommer de rene og ferdig brettet tilbake. Skal vi tro statistikken for hvem som gjør hva i hjemmet, er det nok kvinnen som fortsatt gjør mest.

Er likestilling i hjemmet alltid best?

Nei – det ser dessverre ut til at likestilling i hjemmet faktisk øker risikoen for skilsmisse. I en rapport skrevet av NOVA (Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring) i 2012, står det at risikoen for skilsmisse øker dersom man har likestilling i hjemmet og deler på gulvvask, klesvask og middagslaging.

Av 15.000 personer i parforhold som ble intervjuet i rapporten ble det slått fast at:

  • Gjør mannen like mye husarbeid som kvinnen er sannsynligheten for å bli skilt over de neste fire årene 50 prosent høyere enn når kvinner gjør mest.
  • Gjør mannen derimot mer husarbeid enn kvinnen, øker risikoen for skilsmisse til 78 prosent enn når kvinnen gjør mest.

Psykolog og parterapeut Sissel Gran sier man kan miste gleden i forholdet dersom husarbeid, barn og jobb prioriteres foran samliv. Det er ikke mange som elsker husarbeid, og å krangle om hvem som skal seg av det i et travelt liv, kan ta noe av skylden for at samlivet ikke funker.

I 11 av 12 tilfeller er det kvinnen som vasker tøyet

I følge en meget uhøytidelig undersøkelse om likestilling vi hadde blant våre venner på Facebook, sier 11 av 12 kvinner at det er kun de som vasker tøy. 11 av 12 menn klipper plen, måker snø og skifter dekk. De fleste menn skifter også lyspærene, maler hus, snekrer, monterer møbler og renser avløp. Men her sier kvinnene at de også tar i et tak. Når det gjelder matlaging og å vaske hus ser det ut til at begge hjelper til med dette.

Forskjellen på de forespurte menn og kvinner var at alle kvinnene sa at de klarte fint å gjøre oppgaver som å male, skifte dekk, måke snø osv. Ingen kvinner her altså som tror at de har selvrensende avløp eller magiske snømåkere 😀

Mennene derimot sa at de overlot alt som hadde med vask av klær til kvinnen i huset.

Klart definerte oppgaver i hjemmet er best

I følge parterapeut Kate Elin Søyland utfyller man hverandre bra når man har klart definerte oppgaver i hjemmet. Da kan man også unngå misforståelser og unødige krangler i hverdagen. Kanskje synes hun at det er greit å stå på kjøkkenet mens han fikser andre ting som hun føler seg lite komfortabel med. En del av tiltrekningen mellom dem kan kanskje også være pga. den tradisjonelle fordelingen.

Er paret fornøyd med fordelingen av husarbeidet i tradisjonelle oppgaver er dette bare positivt. Men er man misfornøyd bør man si i fra. For om misnøyen strekker seg over flere år kan det gnage på forholdet.

Vi er selvfølgelig ikke så objektive i den saken her. Men vi mener at å skaffe seg vaskehjelp i hjemmet faktisk kan bedre likestillingen og kanskje også redusere skilsmissestatistikken. 😉

Få tilbud på fast vaskehjelp >>