Har du lurt på hvorfor alle statistikker sier at det er kvinnen som gjør mest av husarbeidet? Her får du 5 tips til hvordan få mannen til å bidra til husarbeidet.

7 av 10 kvinner gjør mest av husarbeidet i parforhold

Det er antagelig en del menn som bidrar i hjemmet og som vil bli fornærmet av dette innlegget – men det vanligste i norske hjem er faktisk at kvinnen gjør mer husarbeid enn mannen. I følge statistikken er det hele 7 av 10 kvinner som gjør mer eller mest husarbeid i parforhold.

Hvordan få mannen til å ta sin del av husarbeidet?

Noen menn liker å være den teknisk anlagte i huset – og å hjelpe kvinnen i huset med det tekniske. Hvorfor ikke be om hjelp til å fikse støvsugeren – selv om den ikke er ødelagt – be ham teste den og se om den funker i stua. Kanskje få ham til å støvsuge hele stua for å se at det funker?

Men fra spøk til alvor – her får du tips til hvordan du kan få delt mer av husarbeidet:

1. Sett opp en arbeidsfordeling

Det aller beste er å sette opp en arbeidsfordeling. Du kan sette opp en vaskeliste for hver mnd hvor det står hva som skal gjøres og hvem som har ansvaret. Ikke be ham om å hjelpe til – be ham gjøre sin del. For er dere i jobb begge to, så er det ingen grunn til at ikke husarbeidet skal fordeles likt.

2. Vær raus!

Gi mannen ros for arbeidet han gjør – selv om han ikke gjør det på den måten du vanligvis gjør det eller ønsker det. Det viktigste er at det blir gjort.

3. Gå til streik

Unnlat å gjøre noe i hjemmet. La oppvasken hope seg opp. Ikke vask skittent undertøy eller sokker. Ikke handle inn til middag eller la være å lage middag. Da vil mannen definitivt se hva du faktisk bidrar med og gjør i hjemmet.

4. Vær et godt eksempel for barna

Ved å vise barna at dere deler husarbeidet likt, vil dere også gi barna gode vaner til senere når de flytter ut av redet. Ta gjerne med barna i fordelingen av arbeidet, slik at de også kan bidra.

Tipsene over kan også funke på barn som ikke gidder å bidra hjemme. Tenåringen blir fort sur dersom ikke favorittskjorta er vasket. Hvorfor ikke be tenåringen vaske den selv? Men vær raus med rosen når de først gjør noe. Lukter det vondt fra tenåringsrommet? Les vår artikkel Hvordan fjerne vond lukt fra tenåringsrommet

5. Ha klart definerte oppgaver i hjemmet

En annen tilnærming er at man kan unngå misforståelser og unødige krangler i hverdagen dersom man har klart definerte oppgaver i hjemmet. Kanskje det er greit og mer komfortabelt for henne å lage maten mens han bytter lyspærer eller gjør andre ting som hun føler seg mindre komfortabel med. En del av tiltrekningen mellom dem kan kanskje også være pga. den tradisjonelle fordelingen.

Er paret fornøyd med å ha klart definerte oppgaver i hjemmet er dette bare positivt. Men er man misfornøyd bør man si ifra. For om misnøyen strekker seg over flere år kan det gnage på forholdet.

Så jenter – da er det bare å slutte og la seg lure! Lag en arbeidsfordelingsliste og sett mannen i sving!

Eller… så kan du unngå hele temaet og skaffe deg vaskehjelp! ?

Sjekk pris og bestill vaskehjelp her >>