Er du en av de som liker å ha julepynten lenge? Det er jo selvfølgelig du selv som bestemmer når du ønsker å rydde julen ut. Men fra gammelt av, var det spesielt 2 frister man har forholdt seg til – trettendedag jul – altså 6. januar og tyvende dag jul som er 13. januar.
Trettendedag jul, også kalt Helligetrekongersdag, markerte at Jesusbarnet ble åpenbart for verden ved at de tre vise menn kom på besøk. Er man glad i julen og vil holde på julekosen litt lengre, kan man benytte seg av tyvendedag jul. Tyvende dag jul er knyttet til Knut den Hellige, som skal ha jaget vekk julen 13. januar ved å drikke, ringe og feie den ut. Det er to forskjellige tradisjoner og ritualer, sånn sett kan du jo velge.
Det er veldig hyggelig å pynte til jul – men å rydde julen ut er kanskje ikke like gøy. For å gjøre det mer gøy å rydde vekk julen med familien, kan man f.eks. lage en konkurranse om hvem som får ryddet ned sin del først. Den som vinner kan få den siste julemarsipanen
Pakke ned julepynt
Tenk litt praktisk når du rydder julen ut, slik at det blir enklere å finne frem det du trenger neste år:
- Ta vare på esker og bokser.
- Ta silkepapir rundt skjøre kuler og annet glass som ikke har esker lenger.
- Legg esker med julekuler nederst i juleesken, deretter et lag med duker og lignende.
- På toppen legger du adventsstaken og evt. nisseluer, slik at disse er lett tilgjengelige i starten av desember igjen. Så slipper du å måtte lete gjennom hele esken før du finner det du skal.
- I en egen eske kan du legge julelys til bruk utendørs og til julestjerner som de fleste henger opp tidlig i desember.
Rydd julen ut
Du må ikke finne på å brenne juletreet selv – det er ekstremt brannfarlig. Barnåler er nemlig svært brennbare fordi de inneholder oljer som brenner en god del friskere enn vanlig ved. Da kan du heller kaste det i søpla når du rydder julen ut, men du kan selvfølgelig ikke kaste et helt tre i ett stykke.
Du må ta grensaksa fatt og klippe av grenene, klippe disse i mindre biter og pakke alt inn i det nødvendige antall søppelposer. Løst granbar feier du opp og kaster i de samme posene. Stammen kutter du også i passende biter og legger i poser.
Har du hage og kompost, kan du fint dele det opp og fordele det i komposten. Det gir god lufting til neste lag du legger i komposten når våren kommer. Bare så lenge de som henter avfallet ikke skal måtte behandle juletreet på annen måte enn annet avfall i dunken.
Sjekk kommunen din om avlevering/henting av juletre
Reglene for avlevering og henting varierer fra kommune til kommune. Det kan derfor være lurt å sjekke nettsidene deres eller ta en telefon til renovasjonsselskapet.
GRATIS: I Bergen må de fleste levere trærne sine selv. Til gjengjeld koster det ikke noe.
Oslo kommune samler inn juletrærne 9-14. januar, og rekker altså det mange mener er absolutt siste frist. Sjekk ut Oslos Juletrehenting >>
I tillegg har hver enkelt kommune sine egne hente- og avleveringstider som ikke nødvendigvis samsvarer med de fristene tradisjon og historie setter.
Har du kunstig juletre?
Da har du kanskje blitt skikkelig irritert på esken som treet ble levert i, når det begynte å gå i oppløsning etter andre julen det ble brukt? Da kan vi anbefale å få tak en skikkelig robust juletrebag. Den er også enklere å få stappet treet ned i, enn i en pappeske. Juletrebag kan du få kjøpt på både Claes Ohlson, Obs, Jula og Ikea – men du bør være rask på i romjulen eller rett etter nyttår. Det er et etterspurt produkt og butikkene har produktet kun en begrenset tid.
Vask jula helt ut!
I julen er det mye innetid, peiskos, stekeos og os fra stearinlys. Dette gjør at hjemmet ditt nå er på sitt verste med tanke på innemiljø. Derfor er det en veldig fin anledning til å ta en skikkelig storrengjøring, når du rydder julen ut.
Ha en mikrofiberklut tilgjengelig i hvert rom og skaff deg en mikrofibermopp hvis du ikke har fra før. Du trenger ikke bøtter med varmt vann eller kjemikalier, det forverrer bare inneklimaet. Bruk mikrofibermopp og lite vann. Mye vann gjør at støvet binder seg til gulvet i stedet for å bli til hybelkaniner som lett kan støvsuges opp eller fjernes med tørrmopp. Så hybelkaniner er faktisk et tegn på at du vasker på riktig måte.
En av grunnene til at man skal vise forsiktighet ved bruk av kjemikalier ved vask er at de kan gi kontakteksem. Og bruker du sprayflaske kan du få luftveisproblemer pga. spraytåke. Det er bedre for miljøet og for deg med mer miljøvennlig rengjøring
Orker du ikke å vaske julen ut selv, kan vi selvfølgelig ta vaskingen for deg >>!