4 tips til hvordan vaske taket

vaske vegger
(Last Updated On: 8. juli 2020)

For å opprettholde et godt inneklima i boligen din, bør du vaske taket minst èn gang pr år. Den beste tiden å gjøre dette på er på vårparten eller sommeren etter fyringssesongen. Fyring kan nemlig bidra til flere partikler i luften og dårligere inneklima.

I boliger i sentrumsnære strøk bør du antagelig gjør rent taket minst 2 ganger i året – høst og vår. Veistøv er ikke bra for hverken inneklima eller for helsen vår. Normalt med skitt og støv er ikke helseskadelig, men for mye støv i et inneklima kan være skadelig. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Har du et dårlig inneklima kan det også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier.

Du trenger:

 • Moppestang
 • Flere microfibermopper
 • Mikrofiberkluter til listverk
 • Rent, lunkent vann

4 tips til hvordan vaske taket

 1. Tørrmopping
  Vi anbefaler først og fremst tørr rengjøring for å minske faren for skjolder og flekker. Ønsker du å fjerne støv og pollen, anbefaler vi kun tørrmopping.
 2. Vann og mikrofiber
  Har du lette flekker i taket kan du evt. bruke en mikrofiberklut, lett fuktet med rent vann, og tørke over med en tørr klut i etterkant.
  TIPS: tørk fra flekkens utside og innover, så unngår du at flekken sprer seg utover.
 3. Rengjøringsmiddel
  Hjelper det ikke med kun vann, test med godt utvannet rengjøringsmiddel/kjemi. Ikke bruk for sterk kjemi da denne kan bleke og skade fargen over tid. Er du usikker på om taket vil tåle det? Prøv i et lite synlig hjørne først og klapp bort flekken – ikke gni! Tørk forsiktig over med en myk klut til slutt for å fjerne eventuelle såperester.
 4. Vask i èn retning
  Drar du moppen frem og tilbake vil du få skjolder. Mopp i lange parallelle drag og du vil få et renere resultat.

For å unngå at så mye sotpartikler setter seg i taket, bør du sørge for god utlufting hele året – også på vinteren. Og husk på å fyre med tørr ved og skikkelig trekk. Trekker det ikke godt nok i peisen/peisovnen, kan det hjelpe å ha et vindu på gløtt. Vær også obs på at panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer til sotpartikler.

Røyket i boligen?

Er det imidlertid røyket i boligen, kan det være vanskelig å få taket helt rent. I hjem hvor det røykes kan det bli et gult fett- og nikotinlag på vegger og tak, og det er vanskelig å vaske vekk. Det vil ikke funke her med vanlig husholdningssåpe, og må noen ganger males over.

Skal du vaske bort denne type smuss bør du bruke produkter som er tilpasset dette. CityMaid bruker profesjonelle alkaliske produkter designet for denne type smuss. Vi kan ikke garantere at lukten eller skjolder blir borte, men det skal bli helt rent slik at det kan males over.

Da er det bare å sette i gang – ingen unnskyldning for ikke å vaske taket. 😉 Synes du det er kjedelig å vaske – eller at det blir for tungt å vaske taket selv, hjelper vi mer enn gjerne!

Sjekk pris og bestill vask her >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.