Ser taket ditt skittent ut? For å opprettholde et godt inneklima i boligen din, bør du tørrmoppe taket og vegger minst èn gang pr år. Den beste tiden å gjøre dette på, er nå på våren etter fyringssesongen eller på sommeren. Fyring kan nemlig bidra til flere partikler i luften og dårligere inneklima. Få 4 tips til hvordan gjøre rent taket her.

Bor du i byen eller et tettbebygd strøk hvor det er mye trafikk, bør du antagelig utføre en rengjøring av taket minst 2 ganger i året – på høsten og våren. Veistøv er nemlig ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår. Normalt med skitt og støv er ikke helseskadelig, men for mye støv i et inneklima kan være skadelig. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Har du et dårlig inneklima kan det også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier.

CityMaid tørrmopper alltid tak. En vask med vann og rengjøringsmidler kan nemlig medføre skjolder og taket bør da males i etterkant.

Dette trenger du av utstyr til en takvask:

  • Moppestang
  • Flere microfibermopper
  • Mikrofiberkluter til listverk
  • Rent, lunkent vann (hvis du må vaske bort flekker)
  • Rengjøringsmiddel

4 tips til hvordan vaske taket

1. Tørrmopping

CityMaid anbefaler alltid først og fremst tørr takvask for å unngå skjolder og flekker. Ønsker du kun å fjerne støv og pollen, anbefaler vi tørrmopping.

2. Vann og mikrofiber

Har du lette flekker i taket kan du evt. bruke en mikrofiberklut direkte på flekken, lett fuktet med rent vann, og tørke over med en tørr klut i etterkant.
TIPS: tørk fra flekkens utside og innover, så unngår du at flekken sprer seg utover. Obs. vær klar over at det raskt kan bli skjolder i taket når man bruker vann og fjerner flekker.

3. Rengjøringsmiddel til takvask

Dersom taket er blitt veldig skittent fra matos, tobakksrøyk eller sot bør antagelig taket rengjøres med vann og rengjøringsmiddel. Benytt egnet rengjøringsmiddel til riktig type smuss. Du må f.eks. velge et annet produkt ved matos enn ved sot. Test først med godt utvannet rengjøringsmiddel/kjemi. Ikke bruk for sterk kjemi da denne kan bleke og skade fargen over tid. Er du usikker på om taket vil tåle det? Prøv i et lite synlig hjørne først og klapp bort flekken – ikke gni! Tørk forsiktig over med en myk klut til slutt for å fjerne eventuelle såperester.

4. Vask i èn retning

Vask først med en mopp fuktet med vann og rengjøringsmiddel. Dra deretter over med en ny mopp med kun vann eller tørk direkte kun med tørrmopp. Vær gjerne 2 når dere vasker taket.
Dra ikke moppen frem og tilbake – for da vil du få skjolder. Mopp i én retning og du vil få et renere resultat.
TIPS: husk å dekke til gulvet først, samt forfukte flere mopper i forkant, da sparer du tid og merarbeid.

Vannbasert maling?

Har du malt taket med vannbasert maling, er risikoen enda høyere for å få skjolder ved vask. De fleste nye og moderne tak er malt med vannbasert maling. Har du fått skjolder, er det best å male taket på nytt. Nå er i hvert fall taket gjort rent og klart til å kunne males.

Røyket i boligen?

For å unngå at så mye sotpartikler setter seg i taket, bør du sørge for god utlufting hele året – også på vinteren. Og husk på å fyre med tørr ved og skikkelig trekk. Trekker det ikke godt nok i peisen/peisovnen, kan det hjelpe å ha et vindu på gløtt. Vær også obs på at panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer til sotpartikler.

Har det blitt røyket i boligen vil det være vanskelig å få det helt rent. I hjem hvor det røykes kan det bli et gult fett- og nikotinlag på vegger og tak, og det er vanskelig å vaske vekk. Det vil ikke funke her med vanlig husholdningssåpe, og må noen ganger males over.

Skal du vaske bort denne type smuss bør du bruke produkter som er tilpasset dette. CityMaid bruker profesjonelle alkaliske produkter designet for denne type smuss. Vi kan ikke garantere at lukten eller skjolder blir borte, men det skal bli helt rent slik at det kan males over.

Da er det bare å sette i gang – ingen unnskyldning for ikke å rengjøre taket. 😉 Synes du det er kjedelig å vaske – eller at det blir for tungt å vaske taket selv, hjelper vi mer enn gjerne!

Sjekk pris og bestill vask her >>