Heksesot – hvordan bli kvitt og unngå

(Last Updated On: 22. mars 2017)

I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme «klebrig sot» på overflater, gjerne på vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot eller kjemisk sverting.

Dette er noe skikkelig utfordrende greier, som gjerne kommer i nybygde hus og gjerne på vinteren når det er tørr luft inne. Mange blir veldig fortvilet over dette svarte støvet som kommer fra intet, og som er vanskelig å fjerne. Misfargingen eller det svarte heksesotet kommer gjerne veldig raskt – fra få timer til noen dager til at det bygges opp over en vintersesong. Da dannes svart, klebrig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter.

Fenomenet ble først oppdaget i Norge i 2004 og fikk navnet heksesot av Mycoteam. Årsaken er antagelig sen avdamping av nyere og vannløselig maling og fordi det ikke lenger er mulig å få tak i løsemiddelbaserte malinger. Whitesprit i gammel type maling fordampet på et par dager og så var overflaten lukket.

God utlufting minker sjansen for at partiklene ikke fester seg. Det beste er å ikke male om vinteren eller finne malingstyper av den gamle sorten.

Heksesot kan være utfordrende å fjerne, og vi kan ikke garantere at du får bort alt. Det er også muligheter for skjolder. Det vi kan garantere er at flaten blir så ren som mulig og klargjort til maling.

Kort om CityMaids metode ved fjerning av heksesot:

 1. Start med å fjerne de tørre partiklene med en tørr statisk mikrofiber klut eller mopp. Jobb deg innover i flekken/ området, ikke utover.
 2. Bruk et tilpasset produkt for fjerning av resterende sot. CityMaid har både alkaliske produkter designet for dette, samt en unik svamp som brukes i tørr tilstand.
 3. Dersom du har brukt såpe, tørk over med en ren fuktig klut etterpå.
 4. Tørk over med en tørr mikroklut eller mopp til slutt.

Her en noen flere nyttige tips:

 • Heksesot har en glatt, fettaktig hinne som gjør det vanskelig å fjerne
 • Prøv å vaske med Jotun Husvask, men sjekk ut på et lite område først, da det er beregnet for ute.
 • Mal over på rene flater, på sommeren med god ventilasjon. Men vær obs på at problemet kan gjenoppstå pga. at du bruker samme type maling.
 • Varm opp huset til 25-30 grader til det blir gjennomvarmt for så å lufte ut – gjenta et par ganger så skal du være kvitt problemet.
 • Mal med sperregrunning først for å hindre at kjemien setter seg i bygningsplatene
 • Rengjøring av vegger og tak må kun gjøres med fettløsende middel. I byggvareforretninger finnes det å få kjøpt spesialmidler.

Hvordan unngå heksesot:

Det kan være vanskelig å unngå heksesot i nye hus, men løsningen på problemet kan være god ventilasjon.

 • Du kan også senke innetemperaturen, fordi det vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak, som igjen fører til mindre sot.
 • Fyr med tørr ved og skikkelig trekk. Trekker det ikke godt nok i peisen/peisovnen, kan det hjelpe å ha et vindu på gløtt
 • Ikke puss opp i den kalde årstiden. Gjør det heller om våren, så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen.

Trenger du hjelp til å fjerne heksesot, hjelper vi deg mer enn gjerne

Få et tilbud i dag >>

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *