Har du fått sverteskader i vinduskarmer eller misfarging på lysbrytere? Dette fenomenet kalles heksesot eller kjemisk sverting.

Heksesot gir misfarging på interiør, som regel vegger og tak, men også tekstiler og andre flater. Svertingen oppstår som følge av kjemiske avgasser fra nyere eller oppussede flater innendørs. Misfargingen kan komme veldig raskt – fra få timer til noen dager til at det bygges opp over en vintersesong.

Årsaken til heksesot

Fenomenet ble først oppdaget i Norge i 2004 og fikk navnet heksesot av Mycoteam. De har nå funnet ut at årsaken er sen avdamping av nyere og miljøvennlig maling som inneholder stoffet TMPD-MIB. Det sørger for at det danner seg en film som gjør overflaten på malingen glatt. Men stoffet fordamper over veldig lang tid og binder seg så med ultrafine partikler i lufta, som i sin tur blir til større partikler som fester seg som heksesot. Whitesprit i gammel type maling fordampet på et par dager og så var overflaten lukket.

Fenomenet heksesot oppstår kun om vinteren, da lufta innendørs ofte er svært tørr.

God utlufting i boligen sørger for at partiklene luftes ut og vil minke sjansen for at det setter seg på veggen.

Heksesot kan være utfordrende å fjerne, og vi kan ikke garantere at du får bort alt. Det er også muligheter for skjolder. Det vi kan garantere er at flaten blir så ren som mulig og klargjort til maling.

Kort om CityMaids metode ved fjerning av heksesot:

 1. Start med å fjerne de tørre partiklene med en tørr statisk mikrofiber klut eller mopp. Jobb deg innover i flekken/ området, ikke utover.
 2. Bruk et tilpasset produkt for fjerning av resterende sot. CityMaid har både alkaliske produkter designet for dette, samt en unik svamp som brukes i tørr tilstand.
 3. Dersom du har brukt såpe, tørk over med en ren fuktig klut etterpå.
 4. Tørk over med en tørr mikroklut eller mopp til slutt.

Her en noen flere nyttige tips:

 • Prøv å fjerne flekkene med et fettløselig middel på mikrofiberklut. Funker det ikke, må du male over
 • Mal over på rene flater, på sommeren med god ventilasjon. Vær obs på at problemet kan oppstå igjen pga. samme type maling.
 • Sørg for en jevn innetemperatur.
 • Mal med sperregrunning først for å hindre at kjemien setter seg i bygningsplatene
 • Rengjøring av vegger og tak må kun gjøres med fettløsende middel. I byggvareforretninger finnes det å få kjøpt spesialmidler.

Hvordan unngå heksesot:

 • Ta ventilasjon på alvor – sørg for god utlufting i boligen.
 • Senk innetemperaturen, fordi det vil føre til redusert avdamping fra vegger og tak, som igjen fører til mindre sot.
 • Fyr med tørr ved og skikkelig trekk. Trekker det ikke godt nok i peisen/peisovnen, kan det hjelpe å ha et vindu på gløtt
 • Ikke puss opp i den kalde årstiden. Gjør det heller om våren, så får malingen en lang periode å avdampe på før det fyres igjen.
 • Vær obs på at halogenpærer og panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer til heksesot.

Lykke til!

PS. ønsker du ikke å vaske tak og vegger selv – eller trenger hjelp til å fjerne heksesot kan vi være behjelpelige

Sjekk pris og bestill >>