Er du en som liker å tenne stearinlys, er det ekstra koselig nå når det er mørkt og ekstra kaldt ute og vi har mye mer innetid. Men visste du at du kan få sotflekker fra stearinlys på vegger og i taket og at det kan gi dårlig inneklima? Få tips til hvordan du skal fjerne flekkene her. Er flekkene derimot ikke forårsaket fra stearinlys, kan det være heksesot.
Lager svevestøv
Nå som strømprisene er skyhøye, er det fristende å bruke alle midler man har for å få ned forbruket. Så tenner man stearinlys og tenker alle monner drar. Men når stearinlys brenner, kan det produsere svevestøv som kan virke irriterende på luftveiene. De kan gi dårlig luft i rommet, og kan skape problemer spesielt for barn og personer med astma og allergi. Stearinlys kan gi både sot, partikler og lukter/forbrenningsgasser. Dette kan virke sjenerende på luftveier og slimhinner. Konsentrasjonen av partikler i luften kan være så høy at det er på nivå med moderat røyking inne eller uteluft i en forurenset by.
Uforbrente partikler, særlig fra stearinlys med dårlig kvalitet, kan lage mye sot som stiger i luften. Dermed kan du få sotflekker fra stearinlys på både vegger og tak.
Hvordan fjerne sot på vegger og tak fra stearinlys?
- Start med å fjerne de tørre partiklene med en tørr statisk mikrofiber klut eller mopp. Jobb deg innover i flekken/ området, ikke utover.
- Bruk et tilpasset produkt for fjerning av resterende sot. CityMaid har både alkaliske produkter designet for dette, samt en unik svamp som brukes i tørr tilstand.
- Dersom du har brukt såpe, tørk over med en ren fuktig klut etterpå.
- Tørk over med en tørr mikroklut eller mopp til slutt.
Når det er vasket rent, kan det det ha blitt skjoldete og du bør male over. Da kan du bruke sperregrunn for å hindre at soten trenger gjennom malingen. Sperregrunn-maling fungerer bra når man skal male over sotflekker, kvister, tak som har gulnet etter røyking og andre problemområder.
Hvordan oppstår denne forurensningen?
Når stearinlys brenner vil en del av stearinet ha en ufullstendig forbrenning. Dette ser du som en svart stripe av sotrøyk over flammen, eller du ser misfarging på vegger og tak i nærheten av der stearinlyset står. Dette delvis forbrente kullholdige materialet vil gi føre til bittesmå, ultrafine, sotpartikler som svever lenge rundt og forurenser luften.
Selv om mye av det vil føres ut av huset ved hjelp av godt fungerende ventilasjon, vil de som oppholder seg i rommet også puste inn noe av svevestøvet. Sotpartiklene kan dermed sette seg i lungene. Sotpartiklene består av en kompleks blanding av stoffer, og noen av dem kan trolig fremkalle dårlige helseeffekter hos mennesker dersom mengden man utsettes for er stor nok.
Hvordan unngå sotflekker og få bedre inneklima?
Vil du ha levende lys, så bør du ta ekstra hensyn dersom det er astmatikere eller små barn til stede. Følg gjerne disse tipsene.
- Kjøp lys med lang brenntid – Brenntiden ser du ofte avmerket på emballasjen. Tynne stakelys brenner raskest, kubbelys brenner litt bedre – telys brenner halvparten så fort som kubbelys.
- Sørg for ren forbrenning og godt inneklima – Sett lyset bort fra trekk, klipp veka, luft godt og dropp duftlys og lys med glitter.
- Bruk en lyseslukker. Visste du at den verste forurensningen oppstår når lysene skal slukkes – og særlig dersom man blåser ut lysene. Bruk en lyseslukker slik at du kveler lyset så fort og effektivt som mulig. Da reduserer du utslippene av sotpartikler drastisk.
- Bivoks er et miljøvennlig alternativ – Biene lager ikke bare honning, men også bivoks. Lys av bivoks regnes som et miljøvennlig, men eksklusivt, alternativ til tradisjonelle stearinlys. Honningcentralen selger lys av bivoks.
- Bytt ut levende lys med LED-lys. Du kan kjøpe LED-lys i stedet for levende lys. Det finnes både kubbe- og telysvarianter. Da slipper du både sot og forurensing av luften.
Og har du allerede fått sotflekker – og har ikke lyst til å vaske dette selv – så kan vi gjerne hjelpe deg!
Vi kan ikke garantere at flekkene blir borte – men vi kan garantere at det blir så rent at det kan males over.