Er det lenge siden du har vasket veggene? Du bør vaske vegger minst èn gang pr år, for å ha et godt inneklima i boligen din. Dette bør helst gjøres på vårparten etter fyringssesongen. Fyring kan nemlig bidra til flere partikler i luften og dårligere inneklima.

Bor du i nærheten av et større sentrum, bør du vaske vegger minst 2 ganger i året. Veistøv er ikke bra for verken inneklima eller for helsen vår. Normalt med skitt og støv er ikke helseskadelig, men for mye støv inne i boligen kan være skadelig for deg. Dette kan gi deg rennende øyne og tett nese. Et dårlig inneklima kan også føre til konsentrasjonsvansker, hodepine og tette luftveier.

For å vaske vegger trenger du:

 • En moppestang
 • Flere microfibermopper
 • Mikrofiberkluter til listverk
 • Rent, lunkent vann

Hvordan vaske vegger

 1. Bruk en tørr mikrofibermopp med langt skaft til å tørke vekk tørt støv først.
  Ønsker du kun fjerning av tørt støv og pollen, kan du nå gå rett til punkt 8 for avslutning.
 2. Vask bort evt. småflekker med en mikrofiberklut lett fuktet med vann.
 3. Tørk fra flekkens utside og innover, så unngår du at flekken sprer seg utover.
 4. Dersom du skal vaske veggene, er det viktig å kartlegge hvilket underlag du har. Hvis overflaten tåler vann og alkalisk kjemi, kan du forfukte mopper med denne blandingen.
 5. Fukt moppene i ferdig såpeblanding i ønsket mengde, og legg fuktige mopper i en tom bøtte. Legg gjerne en pose på toppen. Dette senker tørkeprosessen og du har perfekt fuktige mopper. Det er viktig at moppene er kun litt fuktige og ikke våte.
 6. Gjør også klart en mengde tørre mopper. Dekk til lister og gulv slik at disse ikke blir skadet av vannsøl.
 7. Start med å vaske veggen, ett parti av gangen, nedenfra og opp. Husk å skifte mopp ofte, da begrenser du mengden skjolder og striper.
 8. Dra over med en ren mikrofiberklut eller mopp for å fjerne rester av middelet du brukte
 9. Vask over lister, karmer, dører og brytere for å et perfekt resultat.

Sigarettrøyk og matfett er vanskelig å fjerne

Har du derimot vanskelige flekker fra nikotin, matfett eller sot/heksesot må du bruke sterkere kjemikalier.

Nikotin og matfett er de to største kildene til vanskelig smuss på vegger og tak, og begge deler tar tid å fjerne. I hjem hvor det røykes kan det bli et gult fett- og nikotinlag på vegger og tak, og det er vanskelig å vaske vekk. Det funker ikke med vanlig husholdningssåpe, og må noen ganger males over. Skal du vaske bort denne type smuss bør du bruke produkter som er tilpasset dette. CityMaid bruker profesjonelle alkaliske produkter designet for denne type smuss. Vi kan imidlertid ikke garantere at du blir kvitt all lukt, da lukten ofte sitter i materialet, ikke bare i smuss på overflaten. Ønsker du en permanent luktfjerning anbefaler vi å ta kontakt med en profesjonell leverandør som har ekspertise innen luktfjerning.

I byer kan eksos utenfra også feste seg til overflater. Et tips er da å øke hyppigheten med tørrmopping av tak og vegger som er spesielt utsatt. Er rommene tilknyttet kjøkken eller bad, anbefales det å vaske overflatene oftere.

Ønsker du å ha jevne vegger uten flekker ol anbefaler vi å male veggene etter vask. En grundig vask er et riktig utgangspunkt før malejobben starter, da du sikrer at malingen får feste. Uten tilstrekkelig vask, vil resultatet av malingen bli dårligere, og i verste fall kan malingen flasse av eller boble opp.

Heksesot

I nye eller nyoppussede leiligheter kan det komme «klebrig sot» på overflater, gjerne på vinterstid. Dette fenomenet kalles heksesot eller kjemisk sverting. Da dannes svart, klebrig misfarging på lysbrytere, inne i kjøleskap, i dørsprekker, over spikerslag i vegger/tak og på vindusruter. Årsaken er sen avdamping av nyere og vannløselig maling og fordi det ikke lenger er mulig å få tak i løsemiddelbaserte malinger. God utlufting minsker sjansen for at partiklene ikke fester seg. Det beste er å ikke male om vinteren samt å sørge for god utlufting når du maler. Les mer om hvordan du skal unngå heksesot her

Visste du at selv om du vasker jevnlig, så bør du ha en hovedrengjøring 2-3 ganger pr år for å opprettholde kvaliteten på ditt daglige renhold?

Synes du det blir for mye arbeid å gjøre det selv, hjelper vi deg gjerne med å vaske vegger –

Få et tilbud på hovedrengjøring her >>