Tar du flyttevasken selv, skal leiligheten vaskes helt ned slik at du fjerner alle spor av at det har bodd noen der. Mange havner i krangel med kjøper når vaskingen ikke blir godkjent. Det er viktig at du ikke glemmer å vaske der man ellers ikke pleier å vaske så ofte. Ønsker du å sette bort vasken? Se hva du kan forvente i en flyttevask her

Det finnes dessverre ingen fasit, lover eller regler på hva som er tilstrekkelig når du tar flyttevasken selv. Kravet i forbindelse med overtagelse er at det skal være ”ryddet og rengjort”, men det er ikke definert hva man skal vaske med eller hvordan man skal gjøre det.

Tar du flyttevasken selv er det en langt mer jobb enn en normal helgevask:

 • Grundig vask av alle flater (vegger og tak)
 • Innvendig og utvending vask av vinduer og skap
 • Kjøkken- og baderomsvifter, ventiler og lignende skal rengjøres
 • Hvite- og brunevarer som følger med skal være grundig rengjort
 • Sluk på bad, vaskerom og kjøkken skal være renset
 • Boder, garasjer og terrasser må ryddes og feies.
 • Det skal rengjøres bak, over og under komfyrer, kjøleskap, badekar og lignende
 • Husk å fjerne aske og skitt fra samtlige ildsteder
 • Hagen skal se grei ut – dvs. klipp gresset eller måk snø

Pass på å ha riktig utstyr og sett av hele dagen. Du vil trenge støvsuger, mange mikrofiberkluter, mange mopper, baderomsskrubb, brukte tannbørster, skrape eller spatel, kjøkkenkniv, verneutstyr og rengjøringsprodukter.

Fremgangsmåte for flyttevask av egen bolig

1. Ikke vask før leiligheten eller rommet er tømt.

Dette sparer deg for mye unødig arbeid. Sørg for å ha en eller flere gode arbeidslamper for å lyse opp rommet som vaskes – så du ser hva du holder på med.

2. Start med å støvsuge og/eller tørrmoppe alle flater godt.

Tak, vegger, lister og gulv. Deretter tar du en mikrofiberklut eller støvkost og går over alle stedene du ikke kom til med støvsugeren eller tørrmoppen. Vær nøye og husk på steder du ikke ser, for eksempel oppå dører, i vinduskarmer, speil i døren, stikkontakter, ovner, lysbrytere osv. Det er viktig med støvtørk før du vasker – så du ikke drar med deg støvet utover når det kommer vann på.

3. Nå er det tid for å vaske.

Malte flater vaskes med mikrofibermopper – og vaskemidler. I en jernvareforretning kan du kjøpe spesialprodukter til de ulike typene overflatene i boligen – disse er ofte mer effektive enn de du kjøper i matbutikken. Les bruksanvisningen nøye. Det er viktig å bruke vaskemidler som er miljøvennlige og nedbrytbare. Pass på å dekke deg til med engangshansker, caps/tørkle, vernebriller og evt. vernemaske.

4. Vask stående flater nedenfra og opp.

Da får du ikke striper av kjemikaliene som ikke går bort. Bruk enten en lavtrykkspumpe eller en blomstersprøyte. Vask over med mikrofiberkluter – disse er mest effektive.

5. Noen materialer tåler ikke vann så godt.

Ikke bruk mye vann på parkettgulv – bruk heller en lett fuktig mikrofibermopp. Ubehandlet trepanel skal vaskes med kaldt vann – gjerne tilsatt grønnsåpe. Vasker du med varmt vann åpner porene seg og skitt kan lett trekke seg inn i treverket.
Få flere tips om vasking uten vann i vårt innlegg Hybelkaniner er sunt>>

6. Vær forsiktig med å vaske taket med vann

– med mindre du vil male det etterpå. Det kan lett bli skjolder. En tørr eller lett fuktig mikrofiberklut er ofte tilstrekkelig. Les mer om vask av tak i vårt innlegg her

7. De rommene som krever mest arbeid er selvfølgelig kjøkken og bad.

På kjøkkenet trenger du et rengjøringsmiddel som løser opp fett. På badet trenger du et middel som er surt og løser opp kalk og såpe. Vær obs på at dette er to forskjellige produkter, da de er på hver sin ende av ph-skalaen. Sprøyt på produktet og la virke litt før du vasker over med mikrofiberklut.

Vask oppå, utenpå og innvendig kjøkkenskap, bak og under hvitevarer (kjøleskap og komfyr), rens kullfiltre og sluk. Selve hvitevarene må også vaskes både innvendig og utvendig. Er det harde fettbelegg kan du bruke en spatel til å fjerne det verste før du vasker over. I små kriker og kroker hvor det er vanskelig å komme til, kan du bruke en brukt tannbørste.

På badet skal du rense sluk og fjerne smuss og skitt bak og under dusjhjørner, badekar og toalett. Bruk gjerne en brukt oppvaskbørste for å komme til bak og evt. nede i toalettet. Vegger og gulv skal også vaskes – bruk gjerne en tannbørste til alle fuger og tørk over med mikrofiber. Er rør tette, må disse også selvfølgelig renses og løses opp. For en mer inngående oppskrift på hvordan vaske badet se vår artikkel 9 tips for storrengjøring av badet>>

8. Alle vinduer må også vaskes innvendig og utvendig.

Bruk lunkent vann, litt zalo, en forvasker + en god nal og mikrofiber for glass. Dra nalen på skrått og i s-bevegelse over vinduet så slipper du striper. Se 6 tips til vindusvasken>> for mer inngående info.

Grønnsåpe skaper en ”ren lukt”. Sitron dufter godt på bad. Eddik bidrar til å redusere nikotinlukt – men vær obs på å ikke bruke eddik eller sitron på gulvfliser og fuger – det kan løse opp fugene.

Sjekkliste for en vellykket flyttevask

Når du tar flyttevasken selv, kan det være lurt med en sjekkliste. På den måten kan du gå over, og passe på at vasken blir tatt grundig.

Tøm boligen helt først – dette sparer deg for mye unødig arbeid. Sørg for å ha en eller flere gode arbeidslamper for å lyse opp rommet som vaskes, så du ser hva du holder på med. Det skal ikke ligge igjen noe etter deg, som ikke enten er fastskrudd eller avtalt i forkant med ny boligeier.

Generelt i boligen

 • Alt av tilgjengelige flater skal vaskes – horisontale og vertikale flater – tak, gulv og vegger. Veggene tørrmoppes, det samme med taket. Tepper støvsuges.
 • Alt av fastmonterte skap, speil og lamper må rengjøres utvendig og innvendig.
 • Alle vinduer skal vaskes, innvendig og utvendig.
 • Tørk over alt av karmer, lister, dører, stikkontakter og dørhåndtak i hele boligen.
 • Peis og ovner tømmes og kostes. I tillegg skal glass i peisovnen vaskes rene.
 • Kjeller, boder og loft tømmes og kostes eller støvsuges, alt ettersom hva slags underlag rommene har. Du trenger ikke å støvsuge en grovkjeller, men du bør tørrmoppe veggene og fjerne alt av støv og kingelvev.
 • Utearealer og garasje ryddes og kostes. Veggene i garasjen tørrmoppes.

Kjøkkenet

 • Alle skap skal vaskes grundig både innvendig og utvendig. Fjern alle matrester og flekker.
 • Kjøkkenvifte må renses og vaskes med fettfjerningsmiddel. Vegg bak platetopp må vaskes.
 • Alle hvitevarer rengjøres, vær spesielt nøye med stekeovn og oppvaskmaskin.
 • Sluk, filtre og slanger må rengjøres og renses.
 • Husk skuffer og lister inne i kjøleskapet.
 • Alle hvitevarer som ikke er integrert må dras frem og vaskes bak
 • Kjøkkenbenker, kummer og blandebatteri samt sluk renses og vaskes.
 • Lufteventiler må rengjøres.

Badet

 • Fliser skal renses og vaskes grundig.
 • Tøm og vask alle sluk.
 • Vask hele dusjkabinettet eller dusjhjørnet – inkludert armatur. Det samme gjelder eventuelt badekaret. Dusjkabinett må trekkes frem og vaskes bak. Fjern deksel på badekar og vask under/bak
 • Sluk under badekar eller dusjkabinett må tømmes og vaskes.
 • Alle skap skal vaskes innvendig og utvendig.
 • Vask servant og toalett.

Lykke til med flyttevasken!

Få profesjonell hjelp

Synes du det høres veldig slitsomt ut med flyttevask, kan du bestille flyttevask fra oss. CityMaid har egne flyttevaskteam som er eksperter og som alltid er beredte til å ta din flyttevask. Vær gjerne ute i god tid, slik at vi får booket inn flyttevasken når du trenger den.

Få et godt tilbud på flyttevask her >>