I jul og nyttårstiden samles vi og spiser mye julemat med herlige sauser og godt drikke til. Vi pynter oss i vårt peneste tøy og pynter boligen med pene duker og julegardiner. Dette er en kombinasjon som fort kan føre til vanskelige flekker på ting du er glad i. Men ikke fortvil – her får du våre 8 tips til flekkfjerning

Enten det er rødvin, stearin eller kaffe, så er det alltid ergerlig å søle på klær, tepper, duker eller møbler. Med disse triksene kan du enkelt fjerne alle vanskelige flekker – enten det er vannløselige flekker eller fettflekker.

Her er 8 tips til flekkfjerning før Nyttårsfesten:

1. Finn først ut hva flekken består av.

Er det fett, stearin, rødvin eller annet? Noen ganger bør man benytte kaldt vann (blod, egg), noen ganger varmt

2. Skyll flekken med varmt vann så fort som mulig.

Ta av deg plagget, hvis mulig og la vannet skylle gjennom stoffet. Klapp det tørt så godt du kan

3. Klapp eller press for å fjerne flekken

Det er viktig å ikke gni – da risikerer du å lage flekken større. Klapp eller press innover mot flekken, ikke utover.

4. Ta litt flytende vaskemiddel på

Vask det i vaskemaskin så raskt som mulig. Det er selvfølgelig ikke så lett hvis man er på fest, men gjør det så fort du har anledning.  Sjekk vaskeanvisningen på plagget. Jo høyere vasketemperatur du kan vaske plagget på, desto mer sannsynlig er det å få bort flekken.

5. Fjern flekken med flekkfjerningsmiddel

Du kan også bruke et profesjonelt middel til flekkfjerning, men sjekk at tøyet tåler det

6. Rødvin på teppe eller møbler?

Dekk flekken med hvitt tørkepapir som suger opp rødvinen. Etterpå vasker du flekken med en ren hvit klut med lunkent vann. Ikke gni, men klapp flekken ut.

7. Fjerne fettflekker på klærne eller møbler?

Ta på litt zalo og klapp det forsiktig inn. Har du fått fettflekker av stearin, voks eller matfett på møbler eller tepper, bør du sjekke med farge- eller byggevarehandelen. De har mest effektive midlene til flekkfjerning. Hør i butikken om å velge det middelet som passer og vil fjerne flekken. Det er viktig å følge bruksanvisningen helt, så vil flekken mest sannsynlig bli borte.

8. Stearin på gulvet eller harde flater?

Ta kokende vann på en microfiberklut og vask over flere ganger, til det smelter bort. Hvis det er blitt hardt, ta først en plastikkskrape, og fjern det meste før du vasker over med klut fuktet med veldig varmt vann. Obs! pass på så du ikke brenner deg! Hvorfor du skal bruke mikrofiber? Les mer om mikrofiber her

Ha et flott Nytt År!

PS. har du masse nyttårsforsetter? Lar du oss ta husvasken for deg, får du mer fritid til å gjøre andre ting!

Les mer om fast vaskehjelp her