Heller du ribbefettet rett i vasken eller i do? Det bør du ikke gjøre for da kan du tette både avløp og rør – og i tillegg få rotter.

I juletiden står det mye fet mat som ribbe, pinnekjøtt og bacon til lutefisken på menyen hos mange. Så hva gjør man med fettet som er til overs? Det bør ihvertfall ikke helles i kjøkkenvasken. For det setter ikke avløpsrørene særlig pris på. I desember og januar er det mange som faktisk heller matfett og fettholdige matrester rett ned i vasken på kjøkkenet, og det kan by på noen overraskelser du ikke vil ha i boligen din.

Vanlig matfett eller matrester skal du ikke helle rett i vasken eller i toalettet. Dette kan nemlig tette rørene – ikke bare hos deg selv, men også lenger ut i det kommunale ledningsnettet.  Og ribbefett er faktisk ekstra ille fordi dyrefett stivner så raskt i rørene. Jo kaldere vær, desto større blir problemet. Det hjelper ikke om du heller på med kokende vann, Salmiakk eller avløpsåpner. Dette er kun en midlertidig løsning. Fettet tynnes da ut og stivner bare lenger inn i ledningsnettet.

Ribbefettet er mat for rotter

Et annet problem med matfett og mat som skylles ut i vask eller toalett, er at dette rett og slett er mat for rottene. Rotter finnes i kloakken i de større byene hele året, men bestanden vil øke når den får bedre tilgang på mat. I verste fall kan de komme opp av toalettskålen – men dette hender heldigvis sjeldent.

Hvordan kvitte deg med fettet:

  • La matfett og ribbefettet avkjøle seg enten i kjele, panne eller sausenebb.
  • eller sett det litt i kjøleskapet.
  • Når fettet har stivnet, kan det skrapes av og legges i restavfallet.
  • Er det litt fett igjen i kjelen eller pannen, kan du tørke dette av med tørkepapir. Det hjelper nemlig ikke å skylle ned fettet med varmt vann og såpe, for fettet vil som nevnt bare stivne lenger ned i avløpssystemet der det blir kaldere. Papiret kastes så i restavfallet. Vask så på vanlig måte med varmt zalovann.

Les mer om dette på fettvett.no

Selv om du ikke heller fett og matrester direkte i vasken eller toalettskålen, bør du allikevel rense alle sluk i huset 1-2 ganger i året. For å lette jobben på badet, kan du fjerne hår fra sluket i dusjen etter hver gang du har dusjet.

Les våre tips om å holde badet rent mellom hver vask

Og trenger du litt hjelp med husvasken på nyåret, hjelper vi deg mer enn gjerne. Hva med å vaske julen ut?

Sjekk pris på vask her >>