Mange er kanskje flinke til å gjøre rent ofte og har et par storrengjøringer i året. Men visste du at det er steder hjemme som mange glemmer å vaske? Her får du tips til 4 steder i huset du bør vaske oftere.

For å opprettholde et rent hjem og godt innemiljø, er det viktig at du ikke glemmer å vaske på steder du ikke ser. Selv om du anstrenger deg for å holde huset ditt rent og fritt for bakterier, er det noen steder man ofte glemmer å vaske og rett og slett ikke tenker over.  Støv og fukt kan raskt føre til mugg og muggsopp. Dette kan i sin tur være lite gunstige for dem som bor i huset, og kan føre til dårlig innemiljø og gå utover helsa. Så hvor er de 4 steder i huset du bør vaske oftere?

4 steder vi glemmer å vaske

1. Stua: sofaen og bak sofaen

Hvor ofte tar du ut putene av sofaen for å støvsuge? Eller hvor ofte støvsuger du bak sofaen? Sofaen er et sted man sitter hver dag og et yndet sted for gjenglemte mynter, hårspenner, potetgull og andre smuler. Ikke rart det blir møkkete og mye bakterier av alt som ubemerket sklir ned mellom putene. Start med å støvsuge alle puter før du tar de ut av sofaen. Ta så alle putene ut og støvsug der putene har ligget. Obs! pass på å fjerne alle småting som støvsugeren din ikke bør suge opp.

Nå når sofaen er uten puter, er det lettere å dra sofaen ut fra veggen slik at du kan støvsuge og moppe bak og under. Bruk gjerne moppen til å dra frem alle ting som har samlet seg under slik at de ikke havner i støvsugeren. Tørrmopp eller støvsug opp støv og smuler. Vri lett opp mikrofibermoppen i litt vann dersom du skal fjerne flekker, eventuelt bruk en lett blanding med ph-nøytral såpe/allrent. Du kan forsøke å rengjøre på et mindre synlig sted først for å se om stoffet tåler det. Kanskje sofaputene også hadde trengt en liten vask? Noen sofaer har avtagbart trekk – her kan du følge vaskeanvisningen.

2. Kjøkkenet: bak kjøleskapet

Du har kanskje ikke sett bak kjøleskapet siden du flyttet inn? Det bør rengjøres og støvsuges bak kjøleskapet minst 1 gang i året. Er det mye støv bak kjøleskapet kan det redusere kjøleeffekten og i verste fall medføre brannfare.

1. Trekk ut kjøleskapet – pass på så du ikke riper gulvet
2. Dra ut støpselet hvis du kommer til
3. Fjern alt støvet forsiktig med en støvsuger, evt. mikrofiberklut
4. Rengjør gulvet og vegger rundt
5. Skyv så hele kjøleskapet tilbake

Har du innebygget kjøleskap er det selvfølgelig ikke så enkelt å gjøre rent bak det.

3. Badet: bak dusjkabinettet

Bak dusjkabinettet samler det seg en del støv, lo og skitt som blir fuktig og setter seg godt fast. Hvor ofte drar du frem dusjkabinettet for å gjøre rent under?
Dra forsiktig frem kabinettet så langt rør og slanger rekker. Tørrmopp det tørre støvet langs med vegger, langs lister på dusjkabinett og på slanger samt tilkoblinger. Er det flekker kan du bruke litt vann på kluten, eventuelt ph-nøytralt produkt/allrent.

For å fjerne olje eller såperester bruker du et alkalisk produkt. Spray jevnt nedenfra og opp. La produktet virke, bruk svamp etter behov. Fjern deretter såpen med vann (enten våte kluter dersom det ikke er tilgang til sluk, eller mer vann der dette er hensiktsmessig). Tørk over med mikrofiberklut. Rens og vask gjerne sluket samtidig.

4. Vaskerom: kondensatoren i tørketrommel

Du fjerner sikkert lo og skitt som samler seg i lofiltrene, men hvor ofte gjør du rent kondensatoren? Denne bør gjøres rent 1 gang pr mnd for at tørketrommelen skal ha best effekt.
Den bør spyles ren for støv og lo. Gjør du det i dusjen, bør du legge en klut i sluket som fanger opp alt loet så det ikke tetter igjen rør. Jeg pleier å spyle kondensatoren med hageslangen ute så lenge det lar seg gjøre. Tette lofiltre kan forårsake brann – la derfor aldri tørketrommel stå på om natten eller på dagen når du ikke er hjemme.

Ta det med ro – følg tipsene våre så får du det rent overalt. Ønsker du ikke å gjøre rent selv, tar vi gjerne vasken for deg. Vi vasker også hvitevarer.

Sjekk pris på vask her