På søndag er det Fastelavn. Fastelavn er avslutningshelgen for karnevalet i flere land. I Norge er det vanlig å plukke inn bjerkegreiner og lage fastelavnsris og vi baker og spiser fastelavensboller.

Fastelavn, eller Fastelaven som mange sier, er et ord som stammer fra det nedertyske ordet for «kvelden før fasten», det vil si de siste tre dagene før fastetiden, den romersk-katolske kirkens fasteperiode på 40 dager før påske, ikke medregnet søndager. I år er fastelaven på søndag 7. februar.

Fastelavensris er blitt solgt av Norske kvinners sanitetsforening etter krigen, med fargede fjær i primærfarger blant grenene. Opprinnelig kunne fastelavnsriset brukes til å rise foreldre før de stod opp om morgenen, som et fruktbarhetssymbol.

Baking av fastelavensboller eller berlinerboller er utbredt i bakeriene helgen før fasten og mange norske hjem baker boller med krem og noen ganger syltetøy eller vaniljekrem i midten denne helgen. For boller skal det være på en tradisjonsrik fastelavnssøndag, og da gjerne fylte boller med noe ekstra godt inni. Som eksempelvis boller med eggekrem eller en herlig smakfull bollekake. Godt å ha om noen skulle ringe på – bedt eller ubedt, med eller uten maske – og kjenne at hele huset dufter deilig av nybakt.

Her har du noen flotte oppskrifter til fastelavensboller på Matprat:

Boller med eggekrem>> | Vanlige fastelavensboller>>

Har du ikke et ryddet og nyvasket hus?

Slapp av – bare følg disse tipsene, så ser det ganske greit ut før gjester kommer på overraskelsesbesøk – og det tar deg kun 10 min:

  1. Heng opp jakker og sett sko på plass i gangen.
  2. Ta en pose eller en kurv og plukk opp løse gjenstander og leker i gangen, stua og kjøkken
  3. Har du et vaskerom eller annet rom du kan lukke av, kan du legge tingene inn der og lukke døren
  4. Har du veldig mange hybelkaniner på besøk, kan du ta en kjapp støvsuging for å ta opp det verste i gang/vindfang og stue
  5. Tørk over vasken på badet med en mikrofiberklut og heng opp et rent håndkle
  6. Tørk og vask kjapt over bordflater i stue og legg på en ren duk
  7. Gjestene kan komme

Er du lei av stresset i hverdagen og ønsker ikke lenger å vaske selv? Vi vasker gjerne for deg 🙂

Få et uforpliktende tilbud på vask >>