pepperkakebaking
(Last Updated On: 23. mai 2017)

I førjulstiden blir kjøkkenet utsatt for mye mer belastning enn resten av året. Bake, steke 1-7 slag, og steke ribbe flere ganger m.m. Bør man da ha en ren stekeovn før eller etter julen? Selv om ovnen skal være selvrensende, så er det ikke alltid at den oppleves som det.

For uerfarne bakere og før du starter; fjern løse og innbrente matrester som kan skape steikeos. Og sjekk at brannvarslere og brannapparat fungerer. Sjekk også at du har alt du trenger før du begynner – og sett alt frem. Du bør vaske stekeovnen jevnlig og ihvertfall etter ribbesteking.

Få ren stekeovn:

  1. Start alltid med å forvarme ovnen. Dekk til gulv med kluter, mopp eller et håndkle. Ta  på deg vernebriller.
  2. Påfør produkt nedenfra og opp, spray inni ovnen, mot overflaten, ikke i luften. Slik reduserer du spraytåka. CityMaid bruker profesjonell ovnsrens.
  3. Virketid (det enkleste og vanskeligste punktet). La produktet virke så lenge det er rådført på produktet.
  4. På med hansker og frem med svampen. Jobb med en lett hånd, formålet er å løsne skitt, ikke skure det av. Fjern produktet med klut, eller papir. Vask med rent vann for å sikre at såpen er borte. Flere produkter anbefaler en periode med høy temperatur i stekeovn for å «brenne av» eventuelle såperester. Om dette gjelder ditt produkt anbefaler vi dette. Og «vips» så har du en ren stekeovn.

Helt til slutt er det viktig å håndtere kluter o.l. med produktrester riktig. Ikke vask dette sammen med klær. Produktrestene kan skade materialet, og bør derfor vaskes for seg selv.

Oppskriften over forutsetter da selvfølgelig at du har en vanlig, gammeldags stekeovn og ikke en med pyrolyse. «Pyrolyse» er en kjemisk prosess som forbrenner fett og matsøl ved 500°C. Når ovnen er avkjølt vil det kun være igjen litt støv eller aske i bunnen som kan børstes bort. Prosessen er helt uten bruk av kjemikalier og ovnen renser seg selv. Ovnen blir låst under prosessen, som en sikkerhet på grunn av den høye varmen. Husk at du bør fjerne sideriller før du kjører programmet. Og alle stekeplater må selvsagt også ut av ovnen.

Sjekkliste:

  • Stekebrett kan bli ganske ufyselige. Ha alltid bakepapir under slik at sølet kommer på papiret, og ikke på brettet. Det gjelder helst å holde det rent fra dag en. Men får du søl på, så legg brettet i varmt vann tilsatt maskinoppvaskmiddel. Deretter så skurer du det med en svamp eller tynn stålull. Skyll brettet og tørk.
  • Demontèr og vask filtrene i kjøkkenviften. Er de fulle av fett, så kan de være en brannfelle. Skyll i kokende vann, så legg alle løse deler i oppvaskmaskinen (ikke sammen med annen oppvask). Kjør en maskinrens på oppvaskmaskinen etter det. La alle deler til kjøkkenviften være helt tørre før du setter de på plass igjen. Du kan også vaske filtrene for hånd med varmt vann og zalo som løser opp fettet. Skyll godt og tørk. Et annet tips er å løse opp fettet fra filtrene i en balje med kokende vann og bakepulver. Da kan vannet og fettet helles ute og ikke havne i sluk og rør. Vask så i oppvaskmaskin
  • Har du fått deig over alt etter baking? Fjern alt tørt først med plastkrape. Hell på litt vann som kan ligge og løse opp vanskelige flekker. Tørk så over med litt kjøkkenpapir. Vask deretter over med en mikrofiberklut.
  • Ha gjerne en plastduk som sitter godt på bordet, den kan du bare ta inn i dusjen etterpå. Ha forklær på ungene og en våt klut til å vaske over hendene, før de løper rundt i huset.

Man kunne skrevet en «hel bok» om kjøkkenvask, men det viktigste er å kose seg med pepperkakebakingen og barna. Kjøp inn pepperkakedeig, melis, konditorfarger, nonstop og bakepapir. Finn frem  kjevler, pepperkakeformer og kakebokser. Sett på jule cd’en fra i fjor. La ungene ta styringen – så kan du være stekemester.

Jeg går for ett kakeslag, og gjør mest mulig ut av det. Opplevelsen og julefølelsen for ungene er viktigst.

Ha en herlig peppekake – og førjulstid – med eller uten ren stekeovn!  

Og har du ikke lyst til å vaske stekeovnen selv, vil vi gjerne vaske den for deg. Les mer om vår hvitvarevask