I førjulstiden blir kjøkkenet utsatt for mye mer belastning enn resten av året. Det er kanskje mye som skal bakes og mye fet julemat som stekes flere ganger. Spørsmålet er om man da bør ha en ren stekeovn før eller etter jul? Selv om ovnen skal være selvrensende, så er det ikke alltid at den oppleves som det. Få tipsene til ren stekeovn her. Hvor ofte bør du vaske de andre hvitevarene dine

Før du starter, er det viktig fjerne løse og innbrente matrester som kan skape unødvendig stekeos. Sjekk også at brannvarslere og brannapparat fungerer. Finn frem alt du trenger til å få en ren stekeovn. For å holde stekeovnen vedlike, bør du vaske den jevnlig – minst 1 gang per måned og i hvert fall etter steking av ribbe.

Få ren stekeovn:

  1. Finn frem utstyr og produkter samt verneutstyr.
  2. Start alltid med å forvarme ovnen. De fleste rensemidler for å vaske stekeovnen, trenger at ovnen er litt varm før påføring. Dekk til gulv med kluter, mopp eller et håndkle – slik at det er beskyttet mot skader fra rensemiddelet. Ta  på deg vernebriller.
  3. Påfør produkt nedenfra og opp, spray inn i ovnen og mot overflaten, ikke i luften. Slik reduserer du spraytåka. CityMaid bruker profesjonell ovnsrens. Obs! pass på å ikke spraye inn i varmluftsviften.
  4. La produktet virke så lenge det er rådført på produktet.
  5. Ta på deg hansker og finn frem svampen. Jobb med en lett hånd, formålet er å løsne den innbrente maten, ikke skure det av. Fjern produktet med klut eller papir. Vask med rent vann for å sikre at all såpe er borte. Flere produkter anbefaler en periode med høy temperatur i stekeovn for å «brenne av» eventuelle såperester. Om dette gjelder ditt produkt anbefaler vi dette. Og «vips» så har du en ren stekeovn.

Helt til slutt er det viktig å håndtere kluter o.l. med produktrester riktig. Ikke vask dette sammen med klær. Produktrestene kan skade materialet, og bør derfor vaskes for seg selv.

Ovn med pyrolyse?

Oppskriften over for å få en ren stekeovn forutsetter da selvfølgelig at du har en vanlig, gammeldags stekeovn og ikke en med pyrolyse. «Pyrolyse» er en kjemisk prosess som forbrenner fett og matsøl ved 500°C. Når ovnen er avkjølt, vil det kun være igjen litt støv eller aske i bunnen som kan børstes bort. Prosessen er helt uten bruk av kjemikalier og ovnen renser seg selv. Ovnen blir låst under prosessen, som en sikkerhet på grunn av den høye varmen. Husk at du bør fjerne sideriller før du kjører programmet. Og alle stekeplater må selvsagt også ut av ovnen.

Sjekkliste:

  • Stekebrett kan bli ganske ufyselige. Ha alltid bakepapir under slik at sølet kommer på papiret, og ikke på brettet eller i bunnen av stekeovnen. Det gjelder helst å holde det rent fra dag en og å holde stekeovnen ren. Men får du søl på, så legg brettet i varmt vann tilsatt maskinoppvaskmiddel. Deretter så skurer du det med en svamp eller tynn stålull. Skyll brettet og tørk.
  • Demontèr og vask filtrene i kjøkkenviften. Er de fulle av fett, så kan de være en brannfelle. Skyll i kokende vann, så legg alle løse deler i oppvaskmaskinen (ikke sammen med annen oppvask). Kjør en maskinrens på oppvaskmaskinen etter det. La alle deler til kjøkkenviften være helt tørre før du setter de på plass igjen. Du kan også vaske filtrene for hånd med varmt vann og zalo som løser opp fettet. Skyll godt og tørk. Et annet tips er å løse opp fettet fra filtrene i en balje med kokende vann og bakepulver. Da kan du helle ut vannet og fettet ute, slik at det ikke havner i sluk og rør. Vask så i oppvaskmaskin
  • Har du fått deig over alt etter baking? Fjern alt tørt først med en plastkrape. Hell på litt vann som kan ligge og løse opp vanskelige flekker. Tørk så over med litt kjøkkenpapir. Vask deretter over med en mikrofiberklut.
  • Ha gjerne en plastduk som sitter godt på bordet før du baker. Den kan du evt. bare ta inn i dusjen etterpå for å skylle av. Ha forklær på ungene og en våt klut til å vaske over hendene, før de løper rundt i huset.

Kosen er viktigere enn vasken

Man kunne skrevet en «hel bok» om kjøkkenvask, men det viktigste er å kose seg med pepperkakebakingen og barna. Kjøp inn pepperkakedeig, melis, konditorfarger, nonstop og bakepapir. Finn frem  kjevler, pepperkakeformer og kakebokser. Sett på julemusikk. La ungene ta styringen – så kan du være stekemester.

Jeg går for ett kakeslag, og gjør mest mulig ut av det. Opplevelsen og julefølelsen for ungene er viktigst.

Ha en herlig peppekake – og førjulstid – med eller uten ren stekeovn!  

Og har du ikke lyst til å vaske stekeovnen selv, kan vi gjerne vaske den for deg. Les mer om vår hvitvarevask