Vask hagemøblene før vinteren kommer! Du har kanskje allerede fått vasket klart terrassen før vinteren – men har du fikset hagemøblene før vinteren? Slurver du med vedlikeholdet her, er det ikke sikkert møblene vil vare like lenge. Dette bør du gjøre med hagemøblene før vinteren.

Vask hagemøblene før vinteren

Hagemøblene bør også få seg en omgang vask før de ryddes bort for vinteren. Du bør ikke bruke høyttrykkspyler på møblene – bruk hageslangen.

Har du fått jordslag på møblene kan dette fjernes med eddik- eller salmiakkvann. Grønske kan du fjerne med rødsprit og så vaske over med vann etterpå.

Finn ut hva slags materiale hagemøblene dine har før du setter i gang:

Kunstrotting

kan vaskes med myk børste og hageslange – du trenger ikke såpe. Er det veldig møkkete kan du bruke noen dråper oppvaskmiddel i vannet. Pass på at det ikke skummer – så slipper du at såpen setter seg fast mellom flettene.

Tremøbler

vasker du med en myk børste dyppet i vanlig såpe og vann. Teakmøbler kan vaskes med et mildt rensemiddel. De må evt. renses med teak-rens dersom du skal olje dem. Obs! pass på at møblene er tørre og rene før du oljer – ellers kan de få svarte flekker (svartsopp).

Oljede og beisede møbler vasker du med vann tilsatt oppvaskmiddel.

Har du polstrede møbler i stoff eller kunstlær som skal tåle å stå ute – kan du vaske dem med et spesialvaskemiddel.

Plastmøblene

skrubber du med vann og oppvaskmiddel eller grønnsåpe. Vasker du med oppvaskmiddel bør du vokse møblene etterpå. Da unngår du at møblene blir tørre og porøse samt at de blir lettere å gjøre rent senere.

Hagemøbler i metall/jern

kan lett ruste når de står ute. Det lønner seg derfor å påføre overflaten ett eller flere strøk med linolje, for å hindre rustangrep. Møbler av aluminium ruster derimot ikke. Dersom metallmøbler skal pusses opp, bør det benyttes maling for metall på overflatene. Grunn først med ruststoppende maling. Det er også mulig å bruke spraymaling på metallmøbler. Overflater av aluminium kan poleres med fint slipe- og poleringsmiddel. Til slutt kan man forsterke overflaten med lakk.

Smijern

vil etter hvert kunne få rust i større eller mindre grad. Det kan enkelt vedlikeholdes. Olje eller tjærebrente overflater ruster fortere, men er lettere å vedlikeholde enn det som er lakkert. Noen synes hagemøblene blir finere med patina og elde. Men løs rust bør børstes av med stålbørste eller fiberklut, deretter kan du gi det en runde med linolje eller bivoks på en fille. Poler med ren klut til slutt.

Hageputene

kan vaskes over med lunkent salmiakkvann – det vil fjerne jordslag og møkk samt friske opp fargen. Er det vanskelig å få bort jordslaget kan du bløtgjøre flekkene med eddik over natten før du vasker den.

Oppbevaring av hagemøblene under vinteren

Hagemøblene bør settes enten inn eller under en presenning som gir dekke men god gjennomlufting, slik at det ikke blir fuktig og dannes mugg.

Plastmøbler kan stå ute men bør stå under en presenning for å beskyttes mot sollyset. Det er solen som bryter ned og bleker plastmøbler og kan gi en ru overflate.

Tremøbler bør settes inn og oppbevares tørt og frostfritt. Men de bør ikke settes hvor det er for tørt og lunt. Står tremøblene i romtemperatur høst og vinter kan treverket sprekke.

Da har du fått mange tips til å få fikset hagemøblene. Har du ikke fått vasket terrassen ennå? Få tipsene til vask av terrassen her