Å ha svart vaskehjelp er grov utnyttelse av arbeidskraft, mener Beth. Beth Jensen (43) jobber med casting til TV og reklame og bor på Manglerud sammen med sønnen sin på snart 19 år. I april vant hun en vårvask fra oss i en konkurranse vi hadde på Facebook.

Beth er god på planlegging, så tidsklemma merker hun ikke stort til. Sønnen hjelper også til i boligen og støvsuger 1 gang pr uke, som letter husarbeidet betraktelig. Et par ganger i året kommer moren hennes nedover og hjelper til med vindusvasken – for Beth er ganske bedagelig anlagt. Husarbeid er ikke akkurat det hun liker best: «Jeg hater husarbeid og jeg er ganske lat», sier hun.

Svart vaskehjelp er umoralsk

Hun og sønnen har ikke vaskehjelp i dag – men hvis de skulle skaffet seg det, er selvfølgelig prisen avgjørende, sier hun. Å skaffe seg svart vaskehjelp kommer ikke på tale. Da vasker jeg heller selv – uansett om jeg hater husarbeid eller ikke.

Noen synes det er umoralsk å ha vaskehjelp og at man bør vaske selv – men Beth synes ikke det. Svart vaskehjelp derimot – da snakker vi umoralsk. Det skal være rett lønn til rett arbeid – og de som vasker svart er garantert underbetalt, mener hun.

ROS-fradrag i Norge?

I Sverige har de i dag et såkalt RUT-fradrag på arbeidskostnadene ved rehabilitering, ombygging og tilbygg av egen bolig/leilighet samt for vedlikehold som vaskehjelp og barnepass. I Sverige er dette innført hvor kunden får fratrekk direkte på fakturaen. RUT har bidratt til at svart arbeid har blitt hvitt.

Hvis dette hadde blitt innført i Norge i dag sier Beth det ville blitt mer attraktivt å skaffe seg vaskehjelp som vasker hvitt. Det gjør det hele enklere og da ville hun ha vurdert mer seriøst å skaffe seg lovlig vaskehjelp. Man kunne ha kalt det for ROS-fradrag (renhold, omsorg, service).

De siste 2 årene har det blitt mer vanlig å benytte seg av delingsøkonomi. Beth har ikke turt å benytte noen slike tjenester ennå – men kunne tenkt seg å leie ut egen bil. Hun har hørt at det funker fint og det vil være fornuftig å leie den ut når den står så mye ubrukt.

Beth har lenge kjent til CityMaid – i over 10 år faktisk – da en av CityMaids ansatte har bodd i oppgangen ved siden av henne. Så CityMaids biler har hun sett utenfor boligen de siste 10 årene.

Inne på websiden vår fant hun også vårt gode utvalg på tjenester – blant annet vindusvask som hun gjerne heller ville ha enn en vårvask.

Og siden moren hennes ikke hadde mulighet til å komme innom for å hjelpe til med vinduene nå i vår, var det en kjærkommen overraskelse å vinne konkurransen vår.

Det var litt merkelig å ha andre i leiligheten for å vaske og ordne, sier Beth. Men det gikk så fint så, og jeg er kjempefornøyd, Meget god service!

Det gikk kjapt, ble skikkelig rengjort, og det var blide, effektive og veldig flinke folk innom her.

Vindusvasken min skal dere jaggu meg få ta flere ganger ?