Startskuddet for juleforberedelsene har gått. Vi skal gjennom en håndfull julebord, innom juleavslutning i barnehage, skole, idrettslag, korps, velforening, styre (stryk det som ikke passer) i tillegg til julehandel, julepynt og julebakst. Da er det ikke rart man kjøper hjelp til julevasken – men det trenger ikke bli en svart jul!

Kan vi spare litt tid og stress, så er det god bruk av pengene å få profesjonelle til å vaske boligen før jul. Dessverre er det ikke alle renholdsfirmaer som er like profesjonelle. Renhold er faktisk den tjenesten flest av oss kjøper svart. Av alle nordmenn som har kjøpt svart arbeid, har hver fjerde kjøpt renhold svart. (SMSØ 2016). Så vil sikkert noen si: Er det så farlig om jeg betalte vaskehjelpen kontant? Så slapp vi alle de skjemaene, i tillegg til at vaskehjelpen sitter igjen med mer penger?

Respektløs holdning

Dette er en respektløs holdning. Renholdere som betales svart sitter igjen; uten krav om på sykepenger, uten pensjon og uten jobbtrygghet som de fleste av oss nyter godt av. Samfunnet sitter igjen uten skatteinntekter og med et B-lag av arbeidstagere som ikke har de samme rettigheter som oss andre. Og når vi først kjøper renhold svart, hvorfor ikke gjøre det samme med rørleggeren? Eller bilverkstedet? Eller tannlegen? Aksept for svart arbeid avler mer svart arbeid, og vi må begynne der problemet er størst i dag, nemlig renhold hvor mange lærer opp sin egen husstand til uholdbar skattemoral i eget hjem.

Og alle er enige om at vi skal få slutt på svart arbeid. Ingen ønsker et skattemessig parallellsamfunn, her er det enighet hos alle politiske partier og i hele arbeidslivet. Hva som skal til er vi kanskje litt mer uenige om. Noen roper på mer politi, noen vil straffe kjøperne og noen vil stenge grensene for arbeidsinnvandring.

En enklere løsning med ROS-fradrag

Heldigvis finnes det en enklere løsning. Gir vi skattefradrag for renholdstjenester i hjemmet, vil det fort lønne seg å kjøpe tjenester som tåler skatteetatens skjemaer. Svenskene kaller det RUT-fradrag, men vi kan kalle det for ROS (Renhold, omsorg og service) her i Norge. Det viktige med fradraget er at det gjør det lønnsomt å bruke hvite renholdere.

Kritikken mot et skattefradrag er ofte at det bare går til de som har nok fra før. For det første er det et tiltak som treffer mange. Særlig for eldre eller andre som av ulike grunner har ekstra behov for bistand hjemme, vil et slikt fradrag gjøre en stor forskjell. For det andre kan vi ikke unngå å bruke et tiltak som treffer presist. Vi må tørre å bruke gulrøtter for å løse utfordringene, ikke bare en pisk som ikke virker.

Målet om et seriøst arbeidsliv og trygge rammer for renholdere må gå foran.


Stein JohnsenInnlegget er skrevet av gjesteblogger Stein Johnsen,
direktør for Virke Service.

Advokat, og med lang erfaring med servicebransjene.