Er du plaget med irriterende bananfluer? De kommer mest sannsynlig utenfra og blir tiltrukket av råtten frukt eller annen lukt i boligen. Her får du noen tips til hvordan fjerne bananfluer.

Ifølge Forskning.no så kommer bananfluene utenfra. De tiltrekkes av den råtne, søte lukten og følger den gjennom luftekanaler og sprekker

I Norge finnes det «kun» sju typer fruktfluer, hvorav bananfluen er den mest kjente. Men det er ikke bananer som er favoritten. De tiltrekkes av en rekke forskjellig frukt og avfall, samt eddik, vin og øl. Bananfluen legger egg i skallet på overmoden frukt og det tar kun noen dager fra egg til det kommer en voksen flue.

Siden fluene lever av bedervede varer og søppel, kan de ikke kalles skadedyr. Men de kan være veldig til sjenanse når de svermer som en sky over fruktfatet. Det føles litt ekkelt og uappetittlig ut, og man ønsker å bli kvitt de så fort som mulig!

Hvordan fjerne bananfluer?

1. Spis opp frukt eller putt i kjøleskap

Spis opp eller fjern frukten. Vask fruktfatet det lå i og legg frukt i kjøleskapet til du har fått løst problemet. Du bør også fjerne mat som står udekket på benken. Putt alt i lufttette bokser og sett i kjøleskapet.

2. Kast søppel og gjør rent

Fjern alt søppel som inneholder matavfall og tomflasker. Vask benker, søppelbøttene og skapet de står i. Lukter det surt av kjøkkenvasken, kan du helle litt klor i sluket. Det vil hjelpe til å fjerne fruktfluene.

3. Vask og skyll oppvask

Fjern glass eller annen oppvask som står igjen på benken. Fluene elsker å formere seg i søte flekker fra eplejusen eller i vinglasset. Vask og skyll med engang eller ta oppvasken og sett det i oppvaskmaskinen.

4. Ikke overvann inneblomstene

Det er ikke bare fruktfluer som trives i fuktig jord, det gjør også andre insekter samt sopp. La blomstene tørke litt ut på toppen og vann blomstene heller fra bunnen av potta hvis mulig. Går ikke det, kan du gjerne sette pottene ute til jorden har tørket.

Vil du ikke bruke insektmiddel på fruktfluene?

Da kan du følge dette kjerringrådet for å fjerne bananfluer:

  1. Fyll en bolle med enten vin, øl/vørterøl eller eddik.
  2. Hell én dråpe zalo i væsken. Zaloen bryter overflaten på vannet, slik at fluene drukner.
  3. Legg plastfolie over bollen og lag hull. Da blir fluene lurt inn, men kommer ikke ut igjen.

I varmere perioder er det viktig å rengjøre oftere. For mer profesjonelt bruk, kan du benytte lysfeller med UV-lys.  Du bør dekke over sluk og fjerne blomstervann i en periode. Følg tipsene over så blir du antagelig kvitt fruktfluene.

Trenger du en skikkelig høstvask, hjelper vi deg gjerne – du kan sjekke pris her