Husker du å rengjøre oppvaskmaskinen din? Hvis det fortsatt er rester igjen på tallerkener, kniver og gafler etter oppvasken, kan det være på tide å ta en skikkelig rens av oppvaskmaskinen. Her får du tips til hvor ofte du bør vaske de andre hvitevarene dine

Blir ikke oppvasken ren selv på det tøffeste oppvaskprogrammet, er det på tide å rengjøre oppvaskmaskinen skikkelig. Det er viktig å holde oppvaskmaskinen din ren slik at den fjerner alle bakterier og kan jobbe mer effektivt. Det kan fort bygge seg opp både fett og kalk i vitale deler av oppvaskmaskinen. I tillegg kan matrester ende opp i maskinens spylearmer.

Hvordan rengjøre oppvaskmaskinen

Før du setter i gang er det viktig at du tømmer oppvaskmaskinen helt. Start deretter gjerne med filteret i bunnen av maskinen først. Ta ut filtrene av oppvaskmaskinen og vask dem i rennende varmt vann med en oppvaskbørste. Det samler seg ofte smuss og kalk i hele oppvaskmaskinen, men spesielt i filtrene. Sett filtrene inn igjen.

Tips: rens gjerne filteret etter hver femtiende vask.

Deretter kan du vaske gummilistene rundt døren. Bruk en mikrofiberklut og vann med et mildt oppvaskmiddel.

Ta deretter ut spylearmene (de som sitter på viftene i toppen av maskinen) og vask de godt med oppvaskmiddel. Sitter det mye matrester i hullene kan du bruke en binders til å stikke de opp igjen. Vask godt og skyll av. Sett spylearmene på plass igjen.

Sett på program med høy temperatur

Noen maskiner analyserer oppvasken og velger program automatisk selv. Dersom du skyller av oppvasken først, vil denne type maskin velge et mildere program og alle bakterier blir ikke borte. Derfor blir det anbefalt å ikke skylle oppvasken først, når det gjelder denne type maskin. Dersom du kan velge temperatur selv og vil bli kvitt bakteriene, bør oppvasken kjøres på programmer med høy temperatur. Da kan du gjerne skylle oppvasken først, så blir ikke filteret så raskt tett igjen.

En skikkelig rens av oppvaskmaskinen

Da er faktisk hele jobben gjort for din del. Det eneste som gjenstår nå, er å velge et vaskeprogram med høy temperatur på oppvaskmaskinen, legge i en pose maskinrens og la den gjøre resten av jobben.

Maskinrens renser og motvirker vond lukt i oppvaskmaskinen samt fjerner olje og kalkbelegg. Oppvaskmaskinen blir helt ren og en ren maskin betyr rene tallerkener, glass og bestikk uten bakterier. Maskinrens finnes fra flere leverandører og du får kjøpt det i matbutikken.

Tips:

  • Blir glassene dine grå? Da er det ganske sikkert mye kalk i vannet ditt. For å unngå dette, kan du fylle på med oppvasksalt i en liten beholder med skrulokk i bunnen av oppvaskmaskinen din. Obs! Du bør ikke bruke vanlig bordsalt, da dette er for fint og forsvinner inn i maskinen.
  • Rens med maskinrens jevnlig, gjerne 1 gang pr måned da det tar fett og kalk.
  • Rens spylearmer og filter. I spylearmer tettes små dyser lett av mat.
  • Vask kantene mellom benk og maskin
  • Skyll av før du setter tallerkener og kopper inn i maskinen
  • Ikke vask hvitløkspressen i maskinen- lukten sprer seg gjerne til det andre du har i maskinen

Da kan du glede deg over ren oppvask igjen!

PS – visste du at CityMaid også tilbyr vask av hvitevarer? Du kan lese mer her >>