Skal du på hytta i påsken? De fleste som har hytte synes det er hyggelig å tilbringe noen uker der i ferien sin samt flere helger i året. Men noen synes det kan være utfordrende med renhold på hytta. Har du et sett med mikrofiberkluter, er du godt i gang.

Har du helt ny hytte med moderne fasiliteter som innlagt vann og strøm, er det ingen sak å holde det like rent på hytta som hjemme. Men har du derimot en god gammeldags hytte uten vann og strøm med utedass, kan det til tider være en utfordring å holde det rent. Her får du 7 tips og råd til renhold på hytta:

Renhold på hytta:

1. Inngangspartiet

Kjøp en skikkelig utedørsmatte og sørg for at alle tørker seg godt av før de går inn. La det gjerne stå en skikkelig kost ute, slik at man kan koste av snø og søle eller barnåler, mose, gress og eventuell sauemøkk om våren, sommeren og høsten. Da slipper du at du får masse rusk og rask inn. Skaff en skikkelig kraftig kost til å bruke inne i gangen også – og sørg for å koste ut rusk hver dag, da slipper du at dette blir dratt utover og inn i hytta.

2. Våte klær

Sørg for at du har nok med knagger og oppheng hvor du kan henge opp vått tøy. Blir vått tøy slengt rundt på gulvet, blir det både vått, møkkete og ganske rotete.

3. Daglig rengjøring

Må du i brønnen for å hente vann og vil helst spare på vannet, kan det være en idé å kjøpe pakker med engangskluter som er ferdig innsatt med rengjøringsmidler. Disse kan brukes til å tørke av benkeflater, bord og utslagsvasker samt vaskeservanter og toalettsete. Ellers kan du fylle en sprayflaske med vann og noen dråper zalo som du kan bruke og tørke av med en mikrofiberklut.

4. Mikrofiber

Ha gjerne stående en mikrofibermopp samt flere sett med mikrofiberkluter. De er effektive mot støv når de er tørre og mot flekker når de er fuktige. Skal du kun fjerne støv og rusk på gulvet, er det best med tørr mikrofibermopp. Er det veldig fettete og flekker, bør du bruke våtmopp og gjerne med et rengjøringsmiddel. Her holder det lenge med et oppvaskmiddel, men har du mye ubehandlet tre, kan du også bruke grønnsåpe ved renhold på hytta.

5. Få renere inneklima

Hytta er et sted du kanskje har mye peiskos og brenner en del stearinlys. Det er veldig hyggelig, men ikke særlig gunstig for innemiljøet ditt da det vil samle seg mye støv og sot på alle flater. Gå over alle tak og vegger med en tørr mikrofibermopp 1-2 ganger per år for å få et renere inneklima. Les mer om vask av tak og vegger.

6. Fjern støvete fett

Stekeos og fett vil ofte sette seg i en hytte som har åpen løsning mellom kjøkken og stue – og spesielt uten avtrekk og kjøkkenfilter. Fjern støvete fett med en fuktig mikrofiberklut og litt oppvaskmiddel.

7. Håndvask på utedo

Er utedoen «langt» unna hytta, kan det være en idé å montere opp en dispenser med håndsprit på utedoen – så får man vasket hender med det samme. Håndsprit fryser ikke på vinteren. Alternativet kan være å ha en håndrensegelé i lomma eller vaskeservietter. Er «utedoen» inne i hytta, holder det lenge å vaske hender på normal måte – med såpe og vann.

Synes du det er slitsomt med renhold på hytta selv, kan vi tilby hyttevask i noen områder.

Få et uforpliktende tilbud på hyttevask