Stikkord: ,

7 tips for renhold på hytta

Hyttekos
(Last Updated On: 25. mars 2021)

De fleste som har hytte synes det er hyggelig å stikke på hytta med barna i påskeferien – så fremt de lokale korona-restriksjonene tillater det. Men noen synes det kan være utfordrende med renhold på hytta. Har du et sett med mikrofiberkluter, er du godt i gang.

Har du helt ny hytte med moderne fasiliteter som innlagt vann og strøm, er det ingen sak å holde det like rent på hytta som hjemme. Men har du derimot en god gammeldags hytte uten vann og strøm med utedass, kan det til tider være en utfordring å holde det rent. Her får du 7 tips og råd til renhold på hytta:

Renhold på hytta:

1. Inngangspartiet

Kjøp en skikkelig utedørsmatte og sørg for at alle tørker seg godt av før de går inn. La det gjerne stå en skikkelig kost ute, slik at man kan koste av snø på vinteren og barnåler og sauemøkk om våren, sommeren og høsten. Da slipper du at det blir vått av snø eller får masse rusk og rask inn. Skaff en skikkelig kraftig kost til å bruke inne i gangen også – og sørg for å koste ut rusk hver dag, da slipper du at dette blir dratt utover og inn i hytta.

2. Våte klær

Sørg for at du har nok med knagger og oppheng hvor du kan henge opp vått tøy. Blir vått tøy slengt rundt på gulvet, blir det både vått, møkkete og ganske rotete.

3. Daglig rengjøring

Må du i brønnen for å hente vann og vil helst spare på vannet, kan det være en idé å kjøpe pakker med engangskluter som er ferdig innsatt med rengjøringsmidler. Disse kan brukes til å tørke av benkeflater, bord og utslagsvasker samt vaskeservanter og toalettsete. Ellers kan du fylle en sprayflaske med vann og noen dråper zalo som du kan bruke og tørke av med en mikrofiberklut.

4. Mikrofiber

Ha gjerne stående en mikrofibermopp samt flere sett med mikrofiberkluter. De er effektive mot støv når de er tørre og mot flekker når de er fuktige. Skal du kun fjerne støv og rusk på gulvet, er det best med tørr mikrofibermopp. Er det veldig fettete og flekker, bør du bruke våtmopp og gjerne med et rengjøringsmiddel. Her holder det lenge med et oppvaskmiddel, men har du mye ubehandlet tre, kan du også bruke grønnsåpe.

5. Få renere inneklima

Hytta er et sted du kanskje har mye peiskos og brenner en del stearinlys. Dette er ikke særlig gunstig for innemiljøet ditt da det vil samle seg mye støv og sot på alle flater. Gå over alle tak og vegger med en tørr mikrofibermopp 1-2 ganger per år for å få et renere inneklima. Les mer om vask av tak og vegger.

6. Fjern støvete fett

Stekeos og fett vil ofte sette seg i en hytte som har åpen løsning mellom kjøkken og stue – og spesielt uten avtrekk og kjøkkenfilter. Fjern støvete fett med en fuktig mikrofiberklut og litt oppvaskmiddel.

7. Håndvask på utedo

Er utedoen «langt» unna hytta, kan det være en idé å montere opp en dispenser med håndsprit på utedoen – så får man vasket hender med det samme. Håndsprit fryser ikke på vinteren. Alternativet kan være å ha en håndrensegelé i lomma eller vaskeservietter. Er «utedoen» inne i hytta, holder det lenge å vaske hender på normal måte – med såpe og vann.

Synes du det er slitsomt med renhold på hytta selv, kan vi vaske den for deg – både før og etter bruk!

Få et uforpliktende tilbud på hyttevask >>

2 thoughts on “7 tips for renhold på hytta

  1. I disse antiressistente tider, så lærer jeg elevene til å ikke bruke håndsprit. Håndsprit kan Kirurger og andre i helsevesenet bruke når det er nødvendig. Såpe og vann gjør nytta for oss andre. Har hytte uten innlagt strøm og vann, bruker grønnsåpe og vann som varmes på ovnen. Til nød brukes våtservietter etter besøk på utedoen, ellers har jeg vaskevannsfat.

    1. Hei Solfrid,

      Ja – kan være enig med deg om å ikke bruke for mye håndsprit i hverdagen – men når utedoen er 50 meter fra hytta og du har gjort «stort» er det ikke hyggelig å ta på håndtak osv. når du skal inn i hytta igjen. Derfor kan det være greit å ha tilgang til hånsprit på utedoen som ikke fryser på vinteren – eller at man evt. tar med seg en våtserviett i lommen. 🙂

      Har du parkett eller fliser i hytta – anbefales det ikke å bruke grønnsåpe. Grønnsåpe er ikke bra for hverken lakkert eller oljet parkett. Den er filmdannende og vil matte lakken. På oljet parkett vil den etterhvert trekke oljen ut. Har du derimot et gammelt ubehandlet tregulv er grønnsåpe ypperlig å benytte – da den både rengjør og legger igjen en impregnerende hinne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.