Morsdagen er blitt en familiedag, der mødre oppvartes med f.eks kaffe på sengen om morgenen, blomster og kake. Og helt sikkert koselige tegninger og kort fra barna. I Norge feires morsdag den andre søndagen i februar. I 2021 vil det si på samme dag som Valentinsdagen.

Morsdag

Morsdagen har etter hvert blitt en stor kommersiell høytid gjennom markedsføring av morsdagskake, morsdagsblomster og morsdagsgaver. Barnehager og skoler opprettholder tradisjonen ved å følge opp ideen om feiringen av mor, og setter barna til å lage kort og gave til mor. Trender viser likevel at dette er på vei ut fra skolen, siden det etter hvert er mange forskjellige familiesammensetninger i de tusen hjem.

Den første norske morsdagen ble feiret i Bergen 9. februar 1919, og ble til å begynne med arrangert av religiøse organisasjoner. Men det var Oslo-kvinnene Dorothea Schjoldager og Karen Platou som i 1918 fikk gjennomslag for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet i Norge. Da i samarbeid med ideelle organisasjoner, forretningsfolk og massemedia.

Våre naboland feirer morsdagen i mai. Hvorfor morsdagen er lagt til februar i Norge, finnes det ingen konkret forklaring på. Mest sannsynlig skyldes det at mai allerede er en travel måned for oss med fest- og fridager som 17. mai, Kristi Himmelfart og pinse.

Skikken med å varte opp mødre er derimot den samme over hele verden. Det kan for eksempel være med frokost på sengen, blomster, kort og presanger.

Tips til morsdag:

  • Overrask mor med frokost på sengen
  • Bak en kake
  • Blomster er alltid koselig å få
  • Fra barna: koselige kort eller hjemmelagede ting
  • Fra større barn: en god bok, bodylotion
  • Fra mannen: en barnefri helg, restaurantbesøk – eller hva med gavekort på vaskehjelp?

 

Valentinsdagen

Valentines er dagen da kjærestepar ønsker å pleie kjærligheten spesielt godt. I hvert fall for noen. Andre synes det blir for kommersielt og synes det er dumt å måtte ha en egen dag for å sette pris på kjæresten. Men butikkene bugner uansett av blomster og sjokolade i hjerteformede esker og kjærlighetskort.

Å feire «Valentines day» er en gammel tradisjon i Amerika, men de senere årene har det også satt fotfeste her til lands. Det er en fin anledning til å fortelle noen at du setter pris på dem, i en ellers så hektisk hverdag.

Historien om Valentinus

Det finnes flere myter og flere Valentinere – så det er litt usikkerhet rundt hvorfor vi egentlig feirer «Valentines day». Men en av mytene forteller om Valentin (Valentinus) som var en prest som viet unge par som ønsket å gifte seg, til tross for at keiser Claudius II hadde forbudt det. Keiseren mente unge, ugifte menn var bedre soldater enn menn med familie. Valentin ble dømt til døden for sine handlinger, og for å hylle denne presten startet man altså med å feire denne dagen.

Senere har også andre kommersielle aktører og handelsstanden satset millioner for å promotere dagen og gjøre den viktig også i Norge. Men i en norsk undersøkelse fra 2015 mente 73 prosent av de spurte at dagen ikke er en viktig merkedag.

Vaskehjelp kjøper likestilling i hjemmet

Ifølge statistikken er det dessverre fortsatt kvinnen som gjør mest husarbeid i hjemmet. En vaskehjelp kjøper kvinnen fri fra oppgaver som kanskje normalt tilfaller henne. Vi mener vaskehjelp kjøper likestilling i hjemmet.

Noen synes det er forkastelig at man ikke vasker sin egen møkk og andre synes det er for privat at andre skal komme og vaske hos seg. I media blir det å ha vaskehjelp fortsatt sett på som luksus og noe for eliten og det høyere sosiale lag – men det er ikke tilfelle. Mange av våre kunder er faktisk helt normale småbarnsfamilier med normal og gjennomsnittlig lønn. De ønsker bare å prioritere tiden sin annerledes og derfor kjøper de seg litt mer tid med vaskehjelp.

Om du skal feire morsdag eller Valentines – eller ikke – så er det uansett alltid hyggelig for mor, kjæreste eller kone/mann å bli satt pris på. Til sist er det du selv som bestemmer hva du ønsker å bruke pengene dine på. Dersom du ønsker å kjøpe deg fritid med vaskehjelp i hjemmet, må det være opp til deg.

Vi tror uansett at et gavekort på vask til mor vil bli tatt veldig godt i mot.

Les mer og bestill gavekort her >>