I april hadde vi en konkurranse på Facebook om å vinne en vårvask. Det eneste du trengte å gjøre var å laste opp et morsomt eller kreativt bilde med temaet vask.  Vilde Kaldal fra Jessheim lastet opp et morsomt og søtt bilde av sin yngste sønn som vasket og pekte på et speil – som fikk flest stemmer.

Vilde ble naturlig nok veldig glad når vi kontaktet henne for å informere om at hun hadde vunnet. Etter en telefon med driftsavdelingen ble det avtalt å ta en storrengjøring av kjøkken samt vaske vinduer i første etasje.

Vilde, 35 år, bor i et rekkehus på Jessheim med mann, to barn og to katter. Med to barn i barnehagealder og to katter er det klart det blir litt å rydde og rengjøre etter.

Ikke umoralsk med vaskehjelp, synes Vilde

Fortell oss litt om jobben din:
Jeg jobber som tegnspråktolk for hjelpemiddelsentralen hos NAV. Jobben min går ut på  å hjelpe hørende og døve å kommunisere seg imellom – det være seg i undervisning, på jobb eller hos lege. Arbeidsplassen er både på Jessheim og i Oslo. Da jeg har en 90% stilling har jeg fri annenhver onsdag. De to dagene i måneden jeg har fri, bruker jeg ofte tida på å rydde og vaske, selv om jeg egentlig har tenkt å gjøre helt andre ting. Sånn sett hadde det vært fint å ha vaskehjelp innimellom!

Merker dere noe til tidsklemma og hvordan løser dere den?
Tid er luksus – så å få hjelp av CityMaid til å få tatt den etterlengtede storrengjøringen på kjøkkenet er helt topp! Det er hektiske dager med to i jobb og med to små barn. Den daglige rengjøringen tar for mye tid til at man rekker å ta en skikkelig storrengjøring. Min mann jobber hjemmefra noe som er veldig kjekt med levering av barn i barnehagen.

Servicemedarbeidere vasker kjøkken
Mihaela og Elenora vasker kjøkkenet til Vilde

Hvor ofte vasker dere huset og hvem vasker mest?
Vi støvsuger 1-2 ganger pr uke pga. kattene. Egil tar klesvask og oppvask, jeg gjør mest av støvsuging/mopping/golvvask og badet. Så vi har en ganske grei løsning hvor vi begge bidrar like mye.

Servicemedarbeider vasker vindu
Elenora vasker vinduer så de blir blanke og fine

Har dere vaskehjelp i dag?
Hvis ikke – hva ville være det avgjørende for å skaffe seg en vaskehjelp?

Vi har ikke vaskehjelp i dag og har heller ikke hatt det tidligere. Det å vaske i seg selv er ikke en jobb vi mistrives med, det er selve tiden man bruker på å vaske som er avgjørende. Så for å frigjøre tid ville vi absolutt ha vurdert vaskehjelp, men det har jo litt å si hvor mye en slik avtale vil koste også. Vi ville aldri vurdert svart vaskehjelp. Jeg jobbet selv litt som vaskehjelp da jeg var ung, så jeg har respekt for den jobben de gjør.

Har du hørt om ROT-fradrag? *
Hvis dette hadde blitt innført i Norge – ville dere da ha vurdert vaskehjelp?

ROT-fradrag har jeg ikke hørt om tidligere – men slik som du forklarer det, ville vi uansett ha klint til og skaffet oss vaskehjelp med en gang.

* ROT er skattefradrag på arbeidskostnadene ved rehabilitering, ombygging og tilbygg av egen bolig/leilighet samt for vedlikehold som vaskehjelp og barnepass. I Sverige er dette innført hvor kunden får fratrekk direkte på fakturaen. ROT bidrar til at svart arbeid blir hvitt.

Noen mener det er umoralsk å ha vaskehjelp og at folk bør vaske selv – hva mener du?
Dette er et veldig interessant spørsmål. Jeg hadde samme tanke selv tidligere – at det ble litt herskap og tjenere – og at jeg kan vaske min egen skitt. Jeg følte litt på den skjevheten det ville skape i samfunnet og at det ble sett på som litt nedverdigende. Men det er nå litt gammeldags å tro at det kun er rike som har vaskehjelp.

Det kan hende det sitter litt lenger inne for en kvinne å skaffe vaskehjelp enn for en mann – da det lett kan oppfattes som at kvinnen er mer egoistisk for å ville fremme sin karriere og ikke vaske selv. Men når man har skapt seg en karriere og vil heller bruke fritiden sin på barna enn å vaske selv – da er det helt forståelig med vaskehjelp.

Nå føler jeg at det har snudd litt og at det er mer aksept med hvit vaskehjelp. Det er ikke umoralsk med vaskehjelp. Du betaler jo noen for å skifte dekk og å vaske bilen din eller å male huset. Vaskehjelp er jo en tjeneste på lik linje.

Jeg synes også det er veldig fint å få folk ut i arbeid som kanskje ellers ikke hadde fått jobb. Fordi de ikke snakker norsk eller mangler de rette papirer til å jobbe med det de er utdannet som i sitt eget hjemland.

Hvor lenge har du kjent til CM og hvor ble du kjent med oss?
Jeg har kjent til CityMaid lenge – siden 2000 – da jeg la merke til bilene deres som kjørte rundt i Oslo. Jeg var på nippet til å søke jobb hos dere, men fikk jobb hos en annen renholder.

Kjenner du til alle våre tjenester?
Jeg var ikke klar over at dere også hadde kontorvask for bedrifter og at dere kan tilby vaskehjelp som personalgode til ansatte. Selskapsvask høres også veldig kjekt ut. Så slipper man å måtte vaske etter selskapet når man kanskje er veldig sliten.

På en skala på 1-10 – hvor fornøyd er du med vasken du har fått i dag?
Jeg er veldig fornøyd med jobben de gjorde – de var raske og grundige. Nå blir det mye lettere å holde det rent fremover. Og ikke minst: jeg kan bruke tiden på noe morsommere enn å vaske kjøkkenet!

Igjen, tusen takk for jobben dere gjorde, det setter jeg veldig pris på! 🙂

Trenger du en vårvask – eller kanskje en selskapsvask til konfirmasjon, bryllup eller andre festligheter – kan vi hjelpe deg med det! Vi vasker både før og etter selskapet. Ta kontakt med oss for et tilbud på selskapsvask >>