Er du klar med bunad og sølvtøyet til 17. mai? Eller unngår du å bruke sølvtøyet fordi du er redd for at det er mye jobb med sølvpussen? Det trenger det ikke å være. Her får du tips til hvordan pusse sølvtøy så det blir blankt og fint til du skal bruke det.

Det hender at våre vasketeam blir bedt om å bruke noe av tiden sin på å pusse sølvtøy. Da benytter vi det sølvpusseutstyret som finnes hjemme hos kunden. Ønsker du imidlertid å pusse sølvtøy selv, men synes det er mye jobb, kan du følge dette tipset. Her kan du la kjemien gjøre all jobben for deg – du trenger kun å skylle av sølvtøyet i ettertid.

Hvordan pusse sølvtøy:

Du trenger:

  • en ildfast form
  • aluminiumsfolie
  • en kopp med salt
  • en kopp med bakepulver
  • kokende vann
  1. Dekk en ildfast form med aluminiumsfolie og legg opp i sølvtøyet
  2. Hell på én kopp med salt og én kopp med bakepulver
  3. Fyll opp formen med kokende vann
  4. La stå i 30 min
  5. Skyll av sølvtøyet i varmt vann og tørk av med oppvaskhåndkle

Da får du skinnende sølvtøy – blank og fint uten mye jobb. Restene fra den ildfaste formen kan du bare skylle rett ut i vasken.

OBS! Har du veldig gammelt sølvtøy – altså fra før 1930 – kan det inneholde kobber og da bør du ikke bruke ovennevnte tips. Det kan føre til at sølvtøyet faktisk blir enda svartere enn det var. Er du i tvil om sølvtøyet ditt inneholder kobber – bør du pusse det på den vanlige måten med sølvpuss. Har sølvet et grønnlig skjær kan det indikere at det inneholder kobber.

Du bør heller ikke bruke tipset på sølvtøy som har svarte partier med oksidert sølv – for da vil de svarte partiene også bli blanke.

Hvorfor det funker:
Sølv får et svart belegg fordi det over tid reagerer med svovel i luft og mat og da dannes svart sølvsulfid. Når sølvet har kontakt med aluminium snur prosessen og det tilbakedannes til sølv – så det er viktig at alt sølvet har direkte kontakt med folien. Man trenger vann og natron for å lage en elektrisk ledende krets som frakter bort sølvsulfidet som går i oppløsning. Kokende vann gir en raskere reaksjon enn kaldt vann.

Har du en aluminiumskjele vil denne gjøre samme jobben – legg sølvtøyet i en liter vann med noen teskjeer natron og kok opp. Dette er rimeligere og mer miljøvennlig.

TIPS: oppbevar sølvtøyet ditt i plast, da holder det seg pent mye lengre

Søljer og sølv til bunad:

Ovennevnte tips bør ikke brukes på søljene til bunaden din – spesielt ikke hvis det er oksidert sølv, for det skal jo ha svarte partier.

Det er stor forskjell på hvilken behandling ulike typer bunadssølv skal ha. Noen søljer er helt blanke, noen er gullforgylte mens andre skal være litt oksidert, altså mørkere i kriker og kroker. Så det første du bør gjøre er å finne ut hva slags sølv du har og hvilken behandling det tåler.

Bruk heller en sølvpusseklut som du gnir forsiktig over søljen. Den kan også fint brukes på sølv som er montert direkte på bunaden.

Et råd som visstnok funker til alle typer sølv er zalo, vann og litt salmiakk. CityMaid bruker ikke salmiakk i den daglige rengjøringen – vi bruker kun miljømerkede og profesjonelle produkter.
Skal du bruke salmiakk, anbefaler vi å bruke vernebriller og evt. annet verneutstyr.

Ikke putt sølvet rett i vasken, men heller i en plastbolle. Metall mot metall kan gjøre søljene ripete.

  1. Legg søljene i bollen og fyll opp med varmt vann – det er viktig at vannet dekker søljene.
  2. Putt i en teskje zalo og en spiseskje salmiakk og la det virke i 5-15 minutter.
  3. Ikke la søljene lufttørke – bruk en myk klut å tørke med eller hårføneren.

Er søljene dine veldig svarte, og du ikke klarer å få de rene selv, anbefales det å oppsøke en gullsmed som vet hva han driver med. Da bør du selvfølgelig være ute i god tid. For at sølvet skal holde seg fint, bør det oppbevares tørt i en syrefri og lufttett plastpose.